BabySi ifra om underlivet føles annerledes etter fødselen

Si ifra om underlivet føles annerledes etter fødselen

Ikke sitt alene med bekymringene etter fødselen. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 28228
– Det er ikke uvanlig å ha plager med underlivet rett etter fødselen. Men er du plaget over lenger tid, bør du søke hjelp, sier overlege Philip von Brandis ved fødeavdelingen på Stavanger Universitetssjukehus.

Å sette et barn til verden er en stor jobb for kroppen. Svangerskapet i seg selv er en belastning, og noen opplever også at selve fødselen medfører ekstra plager.

– Mange vil oppleve at underlivet ikke blir helt det samme etter et svangerskap. Men de fleste plager er forbigående og ufarlige, sier overlege Philip von Brandis ved Stavanger universitetssjukehus.

Tabu
Det er ikke alltid like lett å snakke om forandringene som skjer i underlivet etter en fødsel.
– Det er nok fortsatt en del tabuer. For noen er det både flaut og vanskelig å fortelle andre at ikke alt føles helt som det skal. Noen søker hjelp i ren fortvilelse etter å ha gått altfor lenge med store plager, sier von Brandis.

Kroppen trenger noen uker på å komme seg etter fødselen. Dersom det er noe som plager deg, er seksukerskontrollen en fin anledning til å ta opp eventuelle problemer.
– Det er det denne kontrollen er for. Si hva du føler til legen, og få klarhet i hva det er. Det er ikke sikkert at alt er helt på plass med det første, så det kan derfor være lurt å avtale tid for en ny kontroll om et halvt år, anbefaler von Brandis.

Han understreker også at kvinner med samme problem kan ha ulik opplevelse av det.
– Dersom kvinnen føler seg engstelig og er redd at noe er galt, er det greit å snakke med noen. Kanskje er det helt normalt, og da er det godt å få den tryggheten. Og er det noe galt, er det viktig å få hjelp, sier von Brandis.

Blødninger, rifter og infeksjon
De vanligste plagene i forbindelse med en fødsel skyldes rifter, blødninger og infeksjoner.
– Vi har særlig fokus på kvinner som får alvorlige rifter i endetarmens lukkemuskel, såkalt totalruptur. Disse er relativt sjeldne, men kan i etterkant gi problemer med inkontinens for tarmluft og i verste fall avføring, sier von Brandis.

De er bare kvinner som har født vaginalt som kan få rifter i endetarmen. Men både de som har født vaginalt og de som har hatt keisersnitt kan få problemer med urininkontinens.

Fremfall
Noen kvinner opplever at de får fremfall. Ved fremfall kjenner kvinnen noe bule ut i eller ut av skjeden.
– Det er forholdsvis vanlig at kvinner kjenner at ting er annerledes rett etter fødselen, men for de fleste vil det bedre seg spontant. Med knipeøvelser og bekkenbunnstrening, er det stor sjanse for at det ordner seg i løpet av de første månedene etter fødselen, sier von Brandis.

Men føles plagene like store lenge etterpå, må du oppsøke hjelp.
– Slike plager skal tas på alvor. Hvis fastlegen ikke kan se noe, og du et halvt år senere fremdeles opplever ubehag, bør kvinnen henvises videre til gynekolog, sier von Brandis.

Det er flere typer fremfall. Det kan være livmoren som siger ned i eller ut av skjeden (livmorfremfall), tynntarmen som buler ut mot bakre skjedevegg (enterocele), endetarm mot bakre skjedevegg (rektocele) eller urinblæra mot fremre skjedevegg (cystocele).

– Bekkenbunnen holdes stabil av muskler, sener og bindevev. Under et svangerskap og ved fødsel kan bekkenbunnen bli svekket, og det kan føre til fremfall. Fremfall oppstår i all hovedsak hos kvinner som har født barn. Imidlertid er det ikke vist at kvinner som føder vaginalt har større risiko enn kvinner som blir forløst med keisersnitt. Også kvinner som ikke har født kan få dette, spesielt når de kommer i  overgangsalder, sier von Brandis.

En skikkelig undersøkelse for å sjekke fremfall kan kreve at kvinnen står på gulvet med spredte bein, og får beskjed om å trykke. Da vil gynekologen kunne kjenne hvor alvorlig det er.

Operasjon eller vaginal ring?
Noen får hjelp av en tilpasset vaginal ring, som kan hjelpe å holde fremfall på plass. Den kan tas ut om kvelden, for eksempel ved samleie. Men det går også an å få operasjon til å rette opp fremfall, og denne dekkes av det offentlige.
– Men vi anbefaler at kvinnen venter med operasjon til hun har fått de barna hun ønsker. Det er ikke noe i veien for å gå gravid og føde flere ganger, selv om du har fremfall. Men dersom du har gjennomgått en vellykket operasjon, er det dumt hvis du ødelegger det gode resultatet. I en del tilfeller kan keisersnitt bli vurdert dersom kvinnen skulle bli gravid på ny etter en operasjon for framfall, sier von Brandis.

HUSK Å KNIPE!
Det er vitenskapelig bevist at knipeøvelser hjelper mot underlivsplager. Effekten kan forsvinne hvis du slutter å knipe, så det er viktig å gjøre jevnlige knipeøvelser. Det er viktig at øvelsene gjøres riktig.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: