I serien ”Hjernevask” skal Eia ta for seg spørsmålet om det er genetikk eller oppdragelse som avgjør hvordan kjønnsrollene blir. Noe klart svar fikk vi ikke, men ble kjent med sterke synspunkter på hver side.
Vi har spurt våre lesere hva de mener om spørsmålet. De er ganske entydige i svarene sine og tror på en kombinasjon av arv og miljø, men at arv er mest utslagsgivende.
”- Jenta mi er opptatt av gutteleker og jenteleker. Vil nok si at jenteleker dominerer. Men, har f.eks en del brannbiler da hun fikk prøve å sitte i en for ikke så lenge siden. Når vi er på besøk hos venner med jevnaldrene gutter, leker hun like godt med deres leker. Jeg tror på at det har mye med arv å gjøre jeg slik den engelske professoren hadde funnet ut med spedbarna på 1 døgn. Jeg liker å tro at jeg behandler jenta mi likt som jeg ville ha behandlet en gutt, men hvem vet hva jeg gjør ubevisst.”
”- Jeg tror at det er «ja takk begge deler». Arv og miljø. Jeg har to barn en gutt og ei jente, de er på mange måter veldig forskjellige, men også like på enkelte ting. Gutten er glad i lego, samler på pinner, fekter, tekniske ting osv. Jenta har fra hun var 9 -10 mnd vært opptatt av å tegne, dukker, det å gi omsorg, rosa og elsker alt som er søtt glittrer osv. Hun hermer også broren mye og elsker Kaptein Sabeltann. Begge barna har vært mye sammen med meg og hos oss er det jeg som gjør alt inne som ute da jeg har en mann som er funksjonshemmet og som i liten grad kan delta i forefallent arbeid. Så jeg skrur sammen møbler, klipper gress osv. Samtidig lager jeg mat, vasker, syr osv. Jeg lar barna være med på det meste og det jeg ser er at begge barna «SPEILER» det jeg gjør! Jenta med omsorg og «jentetingene» Gutten det tekniske og «guttetingene» …..(merkelig nok)”