Barnet får sannsynligvis mindre morsmelk nå enn tidligere, men det bør ennå ikke få kumelk å drikke. Vann er best, men du kan også blande i noe usukret fersk juice (én del juice og fem deler vann).
Ikke vær redd for å eksprimentere
Barn er som regel nysgjerrige på å utforske nye matvarer og smaker. Noen gir allerede på dette stadiet uttrykk for hva de setter ekstra stor pris på, og hvilken mat de ikke vil ha. Barnet har sannsynligvis fått utvidet sitt matvarerepertoar, og du trenger ikke være redd for å eksperimentere med ulike smaker som kan utfordre appetitten til den lille.
Melkeprodukter
Ost er et fint pålegg i denne alderen. Vent med yoghurt og syrnet melk til barnet er ti måneder, og da helst sammen med kornblandinger eller frukt. Mange små viser i denne alderen interesse for den maten resten av familien spiser, og foretrekker å sitte i egen stol ved bordet og spise sammen med voksne og søsken.
Bruk de samme ingrediensene i maten til barnet som til resten av familien dersom det er mulig. Salt maten etter at den minste har fått sin del.
Fingermat før måltidet
Det som for voksne er daglige rutiner på kjøkkenet, kan bli et stort eventyr for barnet. Barnet kan få en smaksprøve eller noe annet det kan gnage på mens dere forbereder måltidet. En liten forrett skjerper som regel appetitten.
Staver av modne pærer er gode å gnage på, ypperlig fingermat, godt for såre gommer og fin trening for tennene. En hard skalk eller kavring kan også være god lindring når barnet får tenner. Men følg nøye med i tilfelle barnet setter noe i halsen. Agurkstaver, pastarør, banan, melon og papaya er også god fingermat barnet kan plukke opp selv – en god måte å trene opp pinsettgrepet på.
Dårlig matlyst
Server maten til faste tider hvis barnet har dårlig matlyst. Du kan også tilby drikke mellom munnfullene. En del barn har ubehag og ømme gommer når de får sine første tenner, og har derfor mindre matlyst en periode.
Hentet fra Babyverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Gunn Helene Arsky