Allergi - immunforsvaret reagerer Hvis barnet har matvareallergi, vil kroppens immunforsvar aktiveres mot proteinene fra mat som den opplever som ”farlige” inntrengere. For enkelte kan selv små spormengder av denne maten være nok til å utløse en allergireaksjon.
Symptomer på matallergiReaksjonene kommer vanligvis raskt og kan i noen tilfeller være alvorlige. Det er derfor viktig å ha nok kunnskap om hvordan du kan lage trygg mat til et barn som reagerer på visse matvarer. De vanligste symptomene er oppblussing av eksem, utslett, oppkast, diaré, forstoppelse og magesmerter.
Reaksjoner på mat er ikke allltid allergiVed andre typer matvareoverfølsomhet er ikke immunsystemet involvert, men symptomene som oppstår, kan ligne allergireaksjoner. De kommer litt langsommere, er mindre alvorlige og er avhengig av hvor mye mat som er spist. Betegnelsen intoleranse brukes ofte på tilstander der det observeres en matvarereaksjon uten at noe kan påvises i laboratorietester.
Kan gi store plagerDet finnes mange former for matintoleranse, og selv om intoleransereaksjoner ikke er livstruende, kan de gi store plager for dem det gjelder. Har dere mye allergi og matintoleranse i familien, bør du introdusere nye matvarer en om gangen for å følge med på reaksjonen.
Morsmelk virker beskyttende når du introduserer matvarer mens barnet ennå får morsmelk. Lag små smaksprøver og prøv dem ut i tre til sju dager for å se om maten tolereres eller ikke.
Dersom du ikke selv har barn med matvareallergi/-intoleranse, vil du sannsynligvis en eller annen gang få besøk av barn som har det. Å lage mat til noen som har matvareallergi/-intoleranse er ikke så vanskelig som man kanskje skulle tro. Kunnskap om mat og matlaging er viktig, og sammen med en positiv innstilling gir det som regel et bra resultat.
Slik tilbereder du mat til allergikere
– Skaff deg opplysninger om hvilke matvarer som tåles og likes, om det trengs spesialmatvarer, og hvor disse i så fall kan kjøpes. Spør gjerne dem det gjelder.– Bruk matvarer som er godt merket og med kjent innhold. Mye ferdigmat inneholder melk, hvetemel, soya og/eller egg, som for eksempel blandingsprodukter av kjøtt og fisk, posesupper/-sauser, gratenger, puddinger, fromasjer og dessertsauser.– Vær sikker på innholdet i maten du serverer, og tilbered helst maten fra råvarer. Du kan for eksempel lage kjøttkaker av karbonadedeig, salt, potetmel og vann.– Gjør grundig rent der maten skal tilberedes.– Pass på at maten ikke på noen måte kommer i kontakt med matvarer som skal unngås.– Det må være eget serveringsbestikk til hvert fat.
Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog