BabyKostholdBarn med matvareallergi og -intoleranse

Barn med matvareallergi og -intoleranse

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Margit Vea 1258 Sist oppdatert 18.01.11
Rundt to–tre prosent av barna i dag utvikler matvareallergi. For enkelte kan selv små spormengder av ingrediensen de er allergisk mot være nok til å utløse en allergireaksjon. Her får du gode råd for trygg matlaging når det er allergi og intoleranse i familien.

Lurt å tilberede maten selv
Barn som er disponert for allergi, bør heller ikke bli introdusert for fast føde for tidlig. Vent til barnet er seks måneder. Når du lager barnematen selv, kan du introdusere én matvare om gangen og på den måten finne ut om barnet ditt får reaksjoner. Men husk at du må se det samme reaksjonsmønsteret flere ganger før du kan mistenke allergi.

De vanligste matallergiene
Matvarer som ofte kan fremkalle allergi er egg, nøtter, kumelk, fisk og skalldyr, sjokolade, belgfrukter og hvete. Soyabønner, sesamfrø, tomater og jordbær kan også gi allergiske reaksjoner hos noen. Symptomene kan komme med en gang eller vise seg etter en stund. Dersom barnet ditt har fått diagnostisert allergi, bør du kontakte helsestasjonen for å få råd og veiledning. Barn med allergi kan i tidlig alder læres til å velge alternativ mat.

 

Allergi - immunforsvaret reagerer  
Hvis barnet har matvareallergi, vil kroppens immunforsvar aktiveres mot proteinene fra mat som den opplever som ”farlige” inntrengere. For enkelte kan selv små spormengder av denne maten være nok til å utløse en allergireaksjon.

Symptomer på matallergi
Reaksjonene kommer vanligvis raskt og kan i noen tilfeller være alvorlige. Det er derfor viktig å ha nok kunnskap om hvordan du kan lage trygg mat til et barn som reagerer på visse matvarer. De vanligste symptomene er oppblussing av eksem, utslett, oppkast, diaré, forstoppelse og magesmerter.

Reaksjoner på mat er ikke allltid allergi
Ved andre typer matvareoverfølsomhet er ikke immunsystemet involvert, men symptomene som oppstår, kan ligne allergireaksjoner. De kommer litt langsommere, er mindre alvorlige og er avhengig av hvor mye mat som er spist. Betegnelsen intoleranse brukes ofte på tilstander der det observeres en matvarereaksjon uten at noe kan påvises i laboratorietester.

Kan gi store plager
Det finnes mange former for matintoleranse, og selv om intoleransereaksjoner ikke er livstruende, kan de gi store plager for dem det gjelder. Har dere mye allergi og matintoleranse i familien, bør du introdusere nye matvarer en om gangen for å følge med på reaksjonen.

Morsmelk virker beskyttende når du introduserer matvarer mens barnet ennå får morsmelk. Lag små smaksprøver og prøv dem ut i tre til sju dager for å se om maten tolereres eller ikke.

Dersom du ikke selv har barn med matvareallergi/-intoleranse, vil du sannsynligvis en eller annen gang få besøk av barn som har det. Å lage mat til noen som har matvareallergi/-intoleranse er ikke så vanskelig som man kanskje skulle tro. Kunnskap om mat og matlaging er viktig, og sammen med en positiv innstilling gir det som regel et bra resultat.

Slik tilbereder du mat til allergikere
– Skaff deg opplysninger om hvilke matvarer som tåles og likes, om det trengs spesialmatvarer, og hvor disse i så fall kan kjøpes. Spør gjerne dem det gjelder.
– Bruk matvarer som er godt merket og med kjent innhold. Mye ferdigmat inneholder melk, hvetemel, soya og/eller egg, som for eksempel blandingsprodukter av kjøtt og fisk, posesupper/-sauser, gratenger, puddinger, fromasjer og dessertsauser.
– Vær sikker på innholdet i maten du serverer, og tilbered helst maten  fra råvarer. Du kan for eksempel lage kjøttkaker av karbonadedeig, salt, potetmel og vann.
– Gjør grundig rent der maten skal tilberedes.
– Pass på at maten ikke på noen måte kommer i kontakt med matvarer som skal unngås.
– Det må være eget serveringsbestikk til hvert fat.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: