BabyKostholdFem oppskrifter på babymat

Fem oppskrifter på babymat

Lyst til å lage babymaten selv? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 44021
Søtpotetmos, hirsegrøt, aprikosmos, gryterett og scones – her får du oppskrifter hvis du vil lage babymaten selv.

– Da jeg startet bloggen min var det ikke så mange som snakket om hjemmelaget babymat. Det har skjedd en stor endring de siste årene, og interessen for hjemmelaget babymat har eksplodert. Men mange av dem som snakker høyest er de med ekstreme meninger – de som maler verden i svart/hvitt og sunt/usunt, og som hevder at deres oppskrifter skal ha all verdens helseeffekter, sier ernæringsfysiolog Kristine Skjøthaug. Hun driver bloggen lagbabymat.no og har skrevet boken «Lag Babymat».

Hun synes det er trist hvis det å lage hjemmelaget babymat oppleves som nok et område hvor småbarnsforeldre må prestere.

– Det går fint an å lage litt hjemmelaget babymat og kjøpe litt ferdig, sier hun.

Kristine Skjøthaug
Kristine Skjøthaug. Foto: privat

Hjemmelaget trenger ikke å bety vanskelig

Skjøthaug er mamma til tre, og har laget babymat til dem. For henne falt det naturlig.

– Jeg liker å lage mat, og da ble det naturlig å lage babymaten også, sier hun.

Målet var at babyen raskt skulle venne seg til å spise det samme som resten av familien.

– Jeg opplever at mange kompliserer babymaten når de små skal begynne med de første munnfullene, sier Skjøthaug.

Hun understreker at babyen i begynnelsen ofte spiser lite, og at det gjerne handler mest om å øve opp spiseferdighetene. Hun råder foreldre til å tenke på perioden som en tid for å utforske – la babyen bli vant til nye smaker og konsistenser.

– Mitt beste tips til foreldre er – slapp av, du og babyen klarer dette, sier Skjøthaug.

Hva skal babyen spise?

Det finnes et utall av oppskrifter på babymat, og det kan virke som om babyens mat er en helt egen greie. Men Skjøthaug synes man godt kan ta utgangspunkt i hva du selv har tenkt å spise til middag.

– Lager du enkel, god og næringsrik mat til deg og familien din, vil den også kvalifisere som næringsrik barnemat. Forskjellen på babyer som skal lære seg å spise, og oss andre, er at babyer fortsatt får mest næring fra morsmelk eller morsmelkerstatning, og at de trenger å øve seg på å få maten inn i munnen og ned i magen, sier hun.

Så hva skal man da servere?

– Jeg er tilhenger av å bruke puréer av grønnsaker i starten. Morsmelk og morsmelkerstatning er søtt, så derfor kan søtpotet være populært som den første maten, sier Skjøthaug.

Noe av målet med å lage hjemmelaget babymat, kan også være ønsket om at barnet kjenner igjen smakene når det blir større og kan spise det samme som resten av familien.

– En av fordelene med hjemmelaget babymat er at man kan tilpasse konsistensen mer gradvis, slik at maten ligner mer på vår mat. Du står også friere til å variere smakene, og kan utfordre smaksløkene til babyen i en perioden hvor den lille er nysgjerrig på nye smaker, sier Skjøthaug.

Podcast: Slik lager du enkel babymat hjemme
Gjest: Kristine Skjøthaug, ernæringsfysiolog

Dette kjøkkenutstyret er greit å ha

Det er ikke så mye som skal til for å kunne lage babymaten selv, men Skjøthaug har noen anbefalinger:

– Dampinnsats i gryta, stavmikser, små beholdere med lokk og isbitformer kan være greie å ha, sier hun.

Skjøthaug forteller at hun pleier å ta babymat-isbitene ut av formen når de har frosset, og oppbevarer dem i fryseren i pose merket med type mat og dato. Da tar det mindre plass i fryseboksen, og isbitbrettet er klart til ny bruk.

Trenger man å lage maten selv?

Hjemmelaget babymat kan være flott, men trenger man å ha dårlig samvittighet hvis man heller tyr til ferdige varianter kjøpt på butikken?

– Nei. Babymat på glass er nøye regulert og god nok. Babyen vil få i seg de næringsstoffene som er nødvendige. Men hjemmelaget babymat åpner for mer variasjon i smak og konsistens. Jeg synes det er viktig å få fram at helheten er viktigst, ikke detaljene. Selv om jeg har laget det meste av babymaten selv, har jeg også kjøpt ferdig. Det er viktig med god balanse i livet, og noen ganger kan babymat kjøpt på butikken redde hverdagslykken – sånn at man kan lese en god nok og ta seg en kopp kaffe mens babyen sover, sier Skjøthaug.

Dermed trenger det altså ikke å være så enten/eller som noen får det til å fremstå som.

– Jeg håper bloggen og boken min kan bidra til at foreldre lager babymat med senkede skuldre. De velger selv om de vil følge bokens anbefalinger, eller bruke den eller bloggen som inspirasjon eller oppslagsverk, sier Skjøthaug.

Du finner fem av hennes oppskrifter på babymat under annonsen.


Søtpotetmos (fra 4-6 mnd)

Søtpotet kan fungere supert til de første forsøkene på å spise. Den er lett å like da den er søt, i likhet med morsmelk. Søtpoteten er næringsrik med mye A-vitamin, beta karoten og kalium.  Søtpotet inneholder også en god mengde E-vitamin, kalsium og folat. Når den er bakt eller dampet, blir mosen fløyelsmyk.


  1. Skrell søtpoteten, og skjær den i små biter. Mindre biter tar kortere tid å dampe.

  2. Legg bitene i dampinnsatsen i gryta, og damp under lokk til bitene er myke helt gjennom. Etterfyll vann i gryta om nødvendig.

  3. Bruk stavmikser eller gaffel til å mose søtpoteten. Bruk dampevannet for å justere til passe konsistens. Tykk smoothie-konsistens er greit å fryse ned. I starten kan isbitene spes ut når den skal spises – med vann eller morsmelk/-erstatning.


søtpotetmos
Søtpotetmos i små porsjoner. Foto: Kristine Skjøthaug.


Hirsegrøt (fra 4-6 måneder)

Hirse er veldig næringsrikt, og lett å lage grøt av! Hirse er rik på B-vitaminer, magnesium og jern – og regnes til og med som en god kilde til proteiner.

Oppskrift:


  • Dekk 1 dl hirseflak med 3 dl kaldt vann, og la det stå under lokk over natten i kjøleskapet for å gjøre jernet lettere tilgjengelig.

  • Hell bløtlagte hirseflak og vann i en kjele og kok forsiktig opp mens du rører. La det småkoke mens du rører i omtrent ti minutter. Spe ut med vann slik at du får ønsket konsistens.

  • Grøten kan tilsettes en skvett nøytral olje, som raps. Når grøten som skal spises er kjølt ned til spisetemperatur, kan du tilsette morsmelkerstatningspulver. Tilsett pulvermengden som passer til halve vannmengden du har kokt grøt av. Dersom du ønsker å bruke morsmelk, koker du grøt på 1 dl hirseflak og 2 dl vann, kjøler ned til spisetemperatur og sper ut grøten med morsmelk.


Serverer du grøten med frukt eller grønnsaker med C-vitaminer, bedrer du jernopptaket ytterligere. Du kan for eksempel bruke litt søtpotetmos.

Hirsegrøt
Hirsegrøt. Foto: Kristine Skjøthaug.


Aprikosmos (fra 4-6 mnd)

Aprikosmos er et supert alternativ til sviskemos. Aprikoser er søte og gode i smaken. De inneholder mye jern og A-vitamin, men også en god kombinasjon av betakaroten, C-vitamin og lykopene. Denne næringskombinasjonen virker beskyttende mot hjerte- og  karsykdommer samt noen typer kreft i det lange løp. Tenker du kun på morgendagen, leverer de også varene når det gjelder å holde magen i gang.

Oppskrift:


  • Dekk tørkede aprikoser med vann og la dem ligge i bløt over natten. Skyll dem, hell over i en gryte og dekk aprikosene med vann.

  • Kok til de er møre, etterfyll vann slik at det hele tiden dekker aprikosene

  • Tøm av kokevann og kjør i stavmikseren

  • Spe på med kokevann til du får ønsket konsistens


Frys aprikosmos til isbiter, og bruk i grøten og spisenettet – eller for å gi sødme til grønnsaksmosen.

aprikosmos
Aprikosmos i isbitbrett. Foto: Kristine Skjøthaug.


Gryte med søtpotet og linser (fra 8 måneder)

1/4 liten gul løk, grovhakkes

1 ts karri

Noen chiliflak, eller en knivsodd chilipulver

1,5 dl søtpotetmos

1,5 dl kokosmelk, ikke velg lettvarianten (da mister du masse smak og fett)

1 dl røde linser

Løk blankes i gryta i olje på svak varme i ca. 10 minutter. Tilsett karri, chili og den faste kremen på toppen av kokosmelken. Bland godt og la det surre i et par minutter. Tilsett søtpotetmos og bring det opp til kokepunktet før du tilsetter linsene. Spe med litt vann dersom gryta blir for tykk.

La det småkoke i 20 minutter, eller til linsene går i oppløsning.

Tilsett resten av kokosmelken og varm opp mot kokepunktet, men ikke la det koke. Avslutt med å drysse over litt finhakket koriander.

Gryta serveres for eksempel med fullkornris, kylling og brokkolibiter som fingermat.

Denne retten kan du variere konsistensen på ganske enkelt:


  • Lages som beskrevet over.

  • Bruk stavmikser før du tilsetter linser, da blir suppa litt glattere, men linsene gir litt konsistens.

  • Bruk stavmikser til slutt for en helt myk og glatt suppe.


Gryte med søtpotet og linser
Gryte med søtpotet og linser. Foto: Kristine Skjøthaug.


Grove scones med søtpotetmos (fra 10 måneder)

Grove scones er noe vi liker godt til kveldsmaten. Denne oppskriften fungerer som utgangspunktet for mange varianter med ulike grønnsaks- og fruktmoser. Passer utmerket til babyer, men også større barn.

2 dl rugflak

2 dl sammalt rug, fin

2 dl tykk søtpotetmos

2 dl vann

1 ts bakepulver

Bland alt utenom vann. Hell litt og litt vann i til du får en tykk røre. Dersom søtpotetmosen er flytende, trenger du mindre vann. Bruk skje og fordel til omtrent ni scones på et brett.

Stekes på 200 grader, varmluft, i 20 minutter.

Sconesene kan også lages med havregryn eller hirseflak og havremel, og du kan bytte søtpotetmos med for eksempel mos av gresskar, gulrot, banan eller eple.

scones
Grove scones med søtpotetmos. Foto: Kristine Skjøthaug.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: