BabyKostholdFuran: Er industriframstilt mat helseskadelig for barn?

Furan: Er industriframstilt mat helseskadelig for barn?

Furan har antagelig vært i varmebehandlet mat til alle tider. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 1496 Sist oppdatert 23.08.21
Noen er skeptiske til industrifremkalt mat, fordi de er redde for dannelsen av et potensielt helseskadelig stoff kalt furan ved oppvarming. Mattilsynet mener det ikke er noen grunn til at småbarnsforeldre skal være engstelige.

Furan er ifølge Mattilsynet en organisk forbindelse og dannes ved varmebehandling av mat. Det er ikke et nytt stoff, det har antagelig vært i varmebehandlet mat til alle tider.

I en vitenskapelig uttalelse fra oktober 2017 opprettholder Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, en helsebekymring knyttet til furan og metylfuran. Frykten er at furan og metylfuran i mat på lang sikt kan føre til leverskade. EFSA sier at spedbarn er gruppen som blir mest eksponert for disse stoffene, og at dette først og fremst skyldes inntak av ferdig barnemat fra glass eller boks.

Dette er furan
Furan er et fettløselig stoff som lett fordamper. Stoffet dannes ved varmebehandling av mat og bidrar til å gi maten smak.

Furan er påvist i en rekke industrielt fremstilte matvarer, blant annet kaffe, hermetikk og forseglede matvarer på glass som har vært varmebehandlet (f.eks. hermetiserte grønnsaker, barnemat på glass, pulverbaserte barnegrøter og frokostblandinger).

Det er begrenset kunnskap om hvorvidt hjemmelaget mat kan inneholde like mye furan som ferdigproduserte matvarer.

Kilde: Risikovurdering av furaninntak i den norske befolkningen, Vitenskapskomiteen for mat og miljø

Mattilsynet ikke skeptisk
På bakgrunn av disse opplysningene har noen foreldre blitt skeptiske til å gi babyen sin industriframkalt mat. Mattilsynet mener at det ikke er grunn til å advare mot ferdigprodusert mat.
– Det er ikke grunn til å være skeptisk til industriframkalt mat. Mattilsynet forventer at produsentene er oppmerksom på dannelsen av furan og gjør det de kan for å holde nivåene så lave som mulig, sier seniorrådgiver Julie Tesdal Håland i Mattilsynet, seksjon for mattrygghet.

Dette kan du gjøre selv for å redusere furannivået
Håland sier at foreldre selv kan være med på å redusere innholdet av furan i maten.
– Måten maten tilberedes på påvirker mengden furan som dannes. Ved oppvarming av barnemat på glass i vannbad uten lokk, kan innholdet av furan reduseres med 15 til 30 prosent. Furan fordamper. Ved å varme opp ved svak varme mens du rører, kan innholdet reduseres noe. Et annet råd er å variere maten for å minske sjansen for å få større mengder furan fra enkeltprodukter, sier Håland.

Håland sier at også akrylamid er et stoff som dannes ved varmebehandling av mat.
– Der har vi mer kunnskap om hvilke typer mat og prosesser som gir dannelsen, for eksempel ved varmebehandling av stivelsesrik mat. For akrylamid er det fastsatt et regelverk med krav om ulike tiltak i matproduksjonen, forklarer Håland.

– For furan og metylfuran er kunnskapen om selve dannelsen og eventuelle gode reduserende tiltak mindre. Det er sannsynligvis flere mekanismer bak dannelsen av stoffene. De kan dannes fra en rekke stoffer som finnes i mat. Vitamin C, karbohydrater, aminosyrer og umettede fettsyrer er noen eksempler, sier Håland.

Barnematprodusentene er bevisste på problemstillingen
Babyverden har kontaktet Nestlé, som sier de er opptatt av at maten som gis til barn er trygg. Fra 2014 har Nestlé analysert furan fra eksisterende oppskrifter, og for all ny produktutvikling har det vært obligatorisk å analysere før produktet er i butikkene. Som industri er Nestlé også opptatt av nivåer av furan i barnemat. Derfor har Nestlé utviklet egne interne grenser. De er også medlem av Specialized Nutrition Europe, NEST – Den europeiske handelsorganisasjonen for spedbarnsernæring.

– Det viktigste for Nestlé er alltid at produktene vi selger er trygge og av høy kvalitet. For å sikre dette følger vi selvfølgelig kravene fra myndighetene, og har også strenge interne kvalitetskrav, grenseverdier og kontroller, sier Terkel Due, kvalitetssjef i Nestlé Nordics.

Due sier at furan er et stoff som oppstår naturlig under oppvarming av helt vanlig mat, og derfor finnes i en rekke matvarer ­– også barnemat.
– Vi jobber likevel for å holde furannivåene så lave som mulig i produktene våre, uten at dette skal gå på bekostning av verken næringsinnholdet eller mikrobiologisk trygghet, som det heter på fagspråket. For å redusere furannivået selv, anbefaler helsemyndighetene å varme opp maten i vannbad under omrøring – på glasset uten lokk eller i en bolle, sier Due.

Også barnematprodusenten HiPP sier til Babyverden at de er oppmerksomme på problemstillingene rundt furan, og at de følger med på den siste vitenskapelige utviklingen – slik som EFSAs uttalelse fra oktober 2017.
– Furan er en ting vi selvsagt har i tankene. Foreldre trenger ikke være bekymret for å gi barna HiPP-glass. Nivåene av furan i maten vår er lav, vi finner bare spor. Og en god ting er at furan er et svært flyktig stoff, og du kan redusere nivået ved å røre i det åpne glasset mens du varmer opp maten, sier produktsjef Håvard Glimsholt i Arvid Nordquist Norge AS AB.

Dersom du varmer maten i mikrobølgeovn, anbefaler HiPP at du rører skikkelig i maten etter oppvarming. På den måten kan du redusere nivået av furan.

– Vi i Semper følger gjeldende anbefalinger for spedbarn og små barn innen ernæring og råvarer. Sammensetningen av våre matvarer er i forkant basert på forskning og oppfyller godt de nordiske ernæringsanbefalingene (NNR) samt anbefalinger utstedt av Swedish Pediatric Association, European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) og National Food Administration, sier Anne Lindfeldt i Semper.

Lindfeldt sier at Semper har fulgt furanspørsmålet, og at de gjennom årene har jobbet med å senke temperaturen under matlagingen, slik at de fortsatt får gode og trygge produkter for de yngste barna.

– All barnemat (pakket mat til barn med aldersangivelse 0–3 år) er strengt regulert av lovgivning. Det er anbefalinger og grenseverdier for både sammensetning, næringsinnhold og begrensning av uønskede stoffer i barnemat. Babymat må ikke inneholde konserveringsmidler, fargestoffer eller søtningsmidler. I tillegg er grensen for plantevernmidler ekstra streng bare for barnemat - de samme reglene uansett om produktet er økologisk eller ikke. Selvfølgelig følger vi lovene og anbefalingene som finnes, og på mange måter er vi til og med foran, påpeker Lindfeldt.

Liten grunn til bekymring for de fleste
Vitenskapskomiteen for mat og miljø skriver i en artikkel om furan-bekymringen at EFSA ikke kan fastsette et nivå for hvor mye furan og metylfuran kroppen tåler. De skriver at det ved gjennomsnittlig inntak av matvarer som inneholder furan er liten grunn til bekymring for helseproblemer hos de fleste forbrukere. EFSA konkluderer med at det er grunn til bekymring for at mengden furan vi får i oss gjennom mat kan ha negative helseeffekter. Men hvor giftig furan og metylfuran er, og hvor mye vi får i oss av stoffene, er det manglende kunnskap om. EFSA sier det er mer sannsynlig at helserisikoen er overestimert enn underestimert.

Viktig sak i EU
– Furan og metylfuran er en viktig sak i EU og mulig framtidig regulering av stoffene diskuteres. EU-kommisjonen vil snart publisere en kommisjonsanbefaling til medlemslandene om analyser av disse stoffene i mat. Det er behov for mer data på forekomsten av disse stoffene i maten, sier Håland i Mattilsynet.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: