Panert fisk2–4 porsjoner200 g fiskefilet1 egg1 ss melk1 ss hvetemel2 ss sesamfrø og brødraspmyk eller flytende plantemargarin til steking
Slik gjør du:Visp egg og melk sammen i en skål, ha hvetemel i en annen og brød-rasp og sesamfrø i en tredje. Vend fiskefiletene i hvetemel og deretter i egg- og melkeblandingen. Rull dem i sesamfrø og brødrasp og stek dem gylne. Legg fisken på kjøkkenpapir som trekker fett. Fisken kan serveres til moste poteter med gulrotsalat eller issalat.
Kremet laks med brokkoli og pasta2–4 porsjoner85 g eller 1 kopp pastaskjell3 buketter (ca. 55 g) brokkoli1 1/2 ts olivenolje1 liten vårløk, finhakket140 g laksefilet i terninger1 ss kremost (hvitløk eller urter)ev. 2–3 ss kremfløte
Kok pastaen etter anvisning på pakken. Damp brokkolien forsiktig til den så vidt er mør. Varm olje i ei gryte, og la vårløken koke til den er myk. Ha laksen i gryta sammen med løken. Rør inn kremost og eventuelt fløte til alt er gjennomvarmt. Bland alt sammen med pasta, og mos med gaffel til passe konsistens.
Pasta med tomat og hvitløksausTil denne retten kan du også tilsette kokt kylling eller kyllingkjøttboller hvis barnet liker det.
4 porsjoner1 ss olivenolje6 plommetomater (eller andre tomater)2–3 hvitløksfedd1 ss olivenolje375 g pastaskjell2 ss finhakket basilikumev. 200 g mild fetaost eller ricottaost
Sett ovnen på 180 grader. Skjær et kryss i hver tomat, og legg dem i en ildfast form. Trykk hvitløken flat og legg hele fedd i formen. Hell olje over, og la det bake i ovnen i 10–15 minutter. Kok pasta som anvist på pakken. Skrell tomatene og hvitløksfeddene, og mos med gaffel eller stavmikser. Bland sammen ferdigkokt pasta, tomatsaus og dryss eventuelt over ost og basilikum.
LammegryteGryta tar 15 minutter å lage og 2 timer å koke. Du kan koke bønner fra bunnen av hvis du ikke vil bruke hermetiske på boks. Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang, og frys ned. Retten holder seg opptil tre måneder i fryseren.
4–6 porsjoner2 ts olivenolje1 hvitløksfedd1 liten løk, finhakket1 liten gulrot (70 g) i terninger1 selleristang (100 g), finhakket250 g lammekjøtt fra skulder i terninger5 dl saltfri kjøttkraft1 boks hermetiske tomater300 g bønner, brune og hvite fra boks1 ss flatbladet persille, finhakket
Varm olje med hvitløk, løk, gulrot og selleri i ei gryte og la det surre påsvak varme til løken er myk. Tilsett lammekjøtt, kraft og tomater, og ladet koke opp. Skru ned varmen, legg på lokk og la det stå og putre i 1time. Tilsett bønner, og la det putre enda 1 time eller til kjøttet er mørt.Dryss over persille til slutt. Mos til passe konsistens.
Grønnsakskaker4 kaker1 finrevet potet1 ss olivenolje2 ss finhakket rød paprika2 ss finhakket sopp2 egg, sammenpisket1 ss finrevet hvitost
Slik gjør du: Varm olje og potet i en liten gryte. La det koke til poteten er mør. Tilsett paprika og sopp. La det putre til det er mykt. Avkjøl. Ha det i en liten bolle sammen med egg og ost. Lag 4 kaker. Stek forsiktig på hver side til de er lysebrune og gjennomstekte.
Grønnsaker med ostBland tre typer moste grønnsaker, som for eksempel 1 ss brokkoli, 1 ss asparges og 1 ss erter. På toppen drysser du ca. 1 ss finrevet hvitost.
Nye grønnsaksmoserDu kan nå servere barnet mos av asparges, bønner, nepe,erter, mais, vårløk og pastinakk. Ca. 300 g gir 2 1/2 dl ferdig mos. Kok grønnsakene til de er møre. La grønnsakene renne av, og ta vare på kokevannet. Mos grønnsakene til passe konsistens, og tilsett mer av kokevannet hvis mosen er for tykk. Det som ikke spises, kan fryses ned i små begre eller isterningsbrett/-poser.
Brokkoli med potet og vårløkDu kan bruke blomkål i stedet for brokkoli i denne retten. Dette blir også god suppe for voksne dersom du tilsetter mer av kokevannet.
2–3 porsjonerCa. 60 g potet i terninger3 små brokkolibuketter1/2 vårløk, finhakketev. morsmelk/morsmelkerstatning
Kok potet, brokkoli og vårløk i 15–20 minutter til grønnsakene er møre. Mos med stavmikser, og tilsett eventuelt morsmelk eller morsmelkerstatning til mosen har passe konsistens.
Gulrotsuppe med hvitløk4–6 porsjoner1/2 liter vann eller kraft uten salt2–3 gulrøtter i terninger2–4 middels store poteter i terninger1 fedd hvitløk, finhakketev. 1 ss finhakket løk
Kok opp grønnsakene. Sil av og ta vare på vannet. Mos grønnsakene godt med en stavmikser og tilsett litt av det kokte vannet til suppen er passe tykk. Voksne kan putte i en buljongterning eller hjemmelaget buljong og drysse litt persille på toppen. Buljong er salt, så ikke gi dette til barnet.
Hentet fra Gobokens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Gunn Helene Arsky