Litt melk i matlaging fra 10 måneder
Fra barnet er rundt 10 måneder gammelt kan man, ifølge Helsenorge, bruke mindre mengder kumelk i matlagingen, som for eksempel i sauser, bakverk og pålegg. Fra denne alderen kan barnet også få yoghurt og syrnet melk, helst sammen med kornvarer eller som dessert. Fram til barnet er rundt ett år bør mengden yoghurt begrenses til 2-3 spiseskjeer eller omkring en halv desiliter. Når du velger yoghurt og syrnet melk, kan du gjerne kjøpe typer som inneholder lite eller ingen ting sukker.
Kumelk fra ett år – velg gjerne magre typer
Dersom barnet har et variert kosthold, kan det etter fylte ett år få kumelk. Du kan med fordel velge en mager melketype, som skummet, ekstra lett eller lett melk. Ernæringsfysiologene Christine Gørbitz og Vibeke Østberg Landaas skriver i Spedbarnsboken at fettet i melken hovedsakelig er mettet, og at alle bør begrense mengden av dette fettet i det daglige kostholdet.
Selv om barnet nå kan få kumelk, er det viktig å huske at du fremdeles kan amme – dersom dere trives med det. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler amming fram til barnet er to år, og noen velger også å amme enda lenger. Men barn trenger tilleggskost fra seks måneders alder, så fra da av anbefales ikke fullamming.
Tilleggsblanding – morsmelkerstatning med mer jern for eldre barn
Dersom barnet spiser lite variert, finnes det også en morsmelkerstatning for eldre barn – såkalt tilleggsblanding. Den kan ifølge Spedbarnsboken benyttes som et mer jernrikt alternativ fram til barnet er cirka to år gammelt. Mattilsynet opplyser at tilleggsblandinger er beregnet på barn fra seks måneders alder, og at de gjerne inneholder litt mer jern og protein enn morsmelkerstatning beregnet på de første seks månedene.
Dersom du lurer på om ditt barn bør bruke tilleggsblanding, kan du snakke med helsesykepleier eller fastlege.
Hvorfor drikke melk?
Kumelk og kumelksprodukter er i norsk kosthold en viktig kilde til energi, protein, kalsium, jod, vitamin B12 og andre næringsstoffer.
Hvor mye melk?
For at ikke kumelk og kumelksprodukter skal oppta plassen til mer jernrike matvarer i kosten, anbefales det på Helsenorge at man begrenser mengden for små barn til 5-6 desiliter per dag, inkludert yoghurt.
Kilder:Spedbarnsboken 2023-24 (Sandviks)Helsenorge.noMattilsynet.noHelsedirektoratet.no