I dag spiser mange barn for mye av matvarer som inneholder sukker og fett, og som samtidig er fattige på gode næringsstoffer som jern, kalsium og sink. Dette kan få følger for vekst og utvikling og øke faren for livstidssykdommer senere i livet.
Små mager og næringsrike snacks
Barn har små mager og stort energibehov. De fleste barn trenger tre til fire hovedmåltider om dagen, og ett til to mellommåltider. For noen barn er frokost, lunsj og middag hovedmåltidene, mens andre barn spiser lite til frokost og desto mer til kvelds.
Mellommåltidet bør bestå av ”smarte snacks” som gir energi og konsentrasjon både i barnehagen og hjemme. Mellommåltidet er med på å dekke behovet for de ulike næringsstoffene barnet trenger i løpet av dagen. ”Smarte snacks” kan være: frisk frukt i alle varianter, yoghurt med havregryn eller mysli, supper, tørket frukt, gulrot- og agurkstaver, cherrytomater, grovt knekkebrød med ost og smoothies laget av ferske råvarer.
• Yoghurt som inneholder melkesyrebakterien LGG, som bidrar til en sunn tarmflora og stimulerer immunforsvaret. Én yoghurt om dagen er nok.
• Vitamin C fra sitrusfrukter, kiwi, tomater og paprika
• Jern fra rent rødt kjøtt, posteier og grønne bladgrønnsaker
• Sink fra rent rødt kjøtt, fiskemat og grønnsaker
”Av og til”-mat
Snakk med barna om hverdagsmat og ”av og til”-mat, i stedet for sunn og usunn mat. Alle typer mat har sin plass i et sunt kosthold, det er mengde og hvor ofte den spises som teller. Hverdagsmaten bør alltid bestå av grovt brød, grove kornprodukter, frukt og grønnsaker, magre melkeprodukter, fisk og kjøtt, og ”av og til”-maten kan for eksempel være sjokolade, iskrem, potetgull og kaker.
Når barna blir større, kan dere sette dere ned og bestemme sammen når det skal være kosestund og tid for ”av og til”-mat. Foreldre kan fort bli overrasket over hvordan barn selv kan ta ansvar for et sunt kosthold. Prøv å gjøre det trivelig rundt måltidet, selv når hverdagsmaten står på bordet. Da smaker alt godt, og ”av og til”-maten blir ikke fullt så attraktiv.