Mandag: Laks i ovn med grov potetmos.
Serveres med grønnsaker etter smak, f eks gulrøtter, brokkoli, blomkål, og en god salat.
Tips: I stedet for å ha potetmos til, kan laksen serveres i pitabrød, hamburgerbrød e.l sammen med salat. Bruk da grove brødvarianter.
Laks i ovn
600 g laksefilet uten skinn og beinSalt og pepper
Sett stekeovnen på 180 grader. Skjær laksen i 12 jevnstore stykker. Legg på bakebrett dekket med bakepapir. Dryss på litt salt og litt pepper. Stek laksen i stekeovn ved 180 grader. Sjekk laksen etter 5 minutter, og pass på at den ikke blir for mye stekt og tørr.
... eller lakseburger (ca 6 stk)
250 gr laksefilet1 ts potetmel1 egg1 dl melkLitt salt og pepper
Kjør alle ingrediensene i food prosessoren, men vent med melken til slutt. Spe ut til passe konsistens. Kjør burgerdeigen helt jevn før du går i gang med å lage burgere etter ønske og egen smak. Stek dem i litt olje ca 2 minutter på hver side på varm stekepanne med litt olje i. Pass på at de ikke overstekes.
Tips: Kan godt lage en større porsjon og fryse, men vær da veldig forsiktig med stekingen. Hvis det er noen til overs etter middagen er de fine i matpakken.
Grov potetmos10 poteter i skiverCa 1 dl melk20 g smørsalt
Skrell potetene og del i fingertykke skiver. Kok potetene , hell av vannet og mos dem grovt sammen med melk og smør. Ha i mer melk om nødvendig. Rør sammen og smak til med salt.
Middagstips fra A til Å
Tirsdag: Pai
Paien kan lages som ren grønnsakpai og serveres eventuelt med kjøtt ved siden. Veldig godt med gode, små tomater ved siden av. Denne er også super som matpakke dagen etter
Paibunn
2 dl sammalt hvete fin1 dl sammalt hvete grov2 ss olje (raps eller solsikke)1 dl matyoghurt½ ts salt½ - 1 dl vann
Kjør alle ingrediensene i en food prosessor, men spe forsiktig med vannet til deigen er kjevleklar. Legg den i en paiform, prikk med gaffel og stek den i 10 minutter på 200 grader.
Paifyll
200 gr frisk spinat (ca) skylles og renses, ta bort stilken, varm spinaten til den ”klapper sammen”. Legg til side.
1 stk rødløk strimles og surres i for seg selv til den er blank og fin.½ paprika strimles og surres sammen med løken.2 gulrøtter i skiver – kokes lett.½ broccoli bukett – kokes lett.1 stekt og strimlet kyllingfilet (evt litt skinke).4 egg – vispes lett sammen.Litt salt.Ost om det er ønsket.
Legg spinaten i bunnen, så løk og paprika over. Fordel resten utover i paien, og hell de vispede eggene over. Sett paien inn i ovnen igjen og stek den videre på 180 grader i ca 30 minutter.
Oppskrifter for deg som vil lage middagsmaten selv
Onsdag: Hamburger med grove brød
Bruk grovt burgerbrød. Fyll på med salat, tomat, agurk og annet grønt.
Tips: Gjærdeigen kan også brukes til grove horn med skinke/ost, pizzasnurrer og annet.
Hamburger
500 gr karbonadedeig1 ts saltLitt pepper½ ss potetmel1 egg0,5 dl vannOlje til steking
Rør inn salt, pepper og potetemel i kjøttdeigen. Rør deretter inn egg og spe med litt vann. Del deigen i fire. Ha litt vann på hendene og form deigen til runde kaker som klemmes ut til store, flate burgere.
Stek burgerne på sterk varme, ca. 3 minutter på hver side.
Gjærdeig til burgerbrød (ca 12 stk)
2,5 dl melk – varmes til 37 grader25 gr smør, smelt i melken25 gr gjær – løses opp i melken1 ts salt1,5 dl sammalt rug1,5 dl sammalt hvete grov3-5 dl vanlig hvetemel
Bland væsken med melet, ta i litt og litt av hvetemelet til deigen har god konsistens.
Du kan selv variere hvor grov du vil deigen skal være. Elt deigen og la den heve i 30 minutter.
Del deigen i 12 deler og lag flate deigkaker. La dem heve i ca 30 minutter og stek dem midt i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter.
Torsdag: Fiskegrateng
Tips 1 : Noe av fisken kan byttes ut med grønnsaker eller pasta. Hvis du har pasta i gratengen er det supert med bare masse revne gulrøtter som tilbehør
Tips 2: Lag gjerne flere gratenger når du er i gang, og frys dem ned. Engangsformer av aluminium (som kan brukes flere ganger) kan kjøpes i flere dagligvarebutikker. Da trengs det litt lenger steketid
Fiskegrateng
1000 g kokt renset torskefilet uten skinn og ben75 g smør/margarin75 g hvetemel7 dl melk/kraft fra kokingSalt og muskatblomme5 eggdrøyt 1 dl griljermel/tørket brød1 ss smør/margarin
Fiskegrateng kan lages av rå fisk eller rester av kokt fisk, både hvit og rød fisk kan brukes.
Sett stekeovnen på 180 grader.
Lag en hvit saus av smør, hvetemel og melk. Lag den ekstra tykk dersom du bruker rå fisk. Avkjøl sausen litt. Pisk sammen eggeplommene, rør dem ned i sausen og smak til med salt og muskatblomme. Pisk eggehvitene og vend dem inn i gratengmassen. Skjær fisken i biter og bland i sausen.
Hell røren i smurt ildfast form og dryss litt malt brød eller griljermel på toppen.
Stek gratengen 40-50 minutter ved 180 grader på nederste rille. Serveres straks.
Slik får du et alt-etende barn
Fredag: Wok
(Svine)kjøtt og grønnsaker i wok
500 gr (svine)kjøtt i strimler.Grønnsaker etter smak, gjerne med variasjon i farger.
Stek i små porsjoner om gangen, slik at det blir stekt og ikke kokt.
Ha i saus etter smak, her er det mange varianter. Start gjerne med en mild saus i ikke for store mengder.
Lørdag: Pizza
Her er noen tips om pizza, siden det er noe de fleste spiser jevnlig. Pizza har på grunn av ferdigpizzaene fått ett litt dårlig rykte som usunn mat. Slik trenger det ikke være.
Pizza
Lag deig med noe grovt mel, evt kjøp en grovere variant ferdigbunn.
Tomatsaus er sunt! Kok en stor porsjon en dag du skal være hjemme en stund, og frys ned i passe porsjoner til pizza og pasta.
La alle i familien få legge på topping på sin variant, så blir den akkurat slik de ønsker.
Ha på litt ost, men ikke store mengder.
Og igjen: salat som tilbehør. Ruccola er supert til mange pizzaer
Søndag: Lammefrikassé
En enkel klassiker. Dryss over persille, og server med kokte poteter
Lammefrikassé
1 kg grytekjøtt av lam med bein, bog e.l.6 dl vann2 ts salt2 stk gulrot1 stk liten kålrot2 stk persillerot1 stk liten purre6 dl kraft fra gryten4 ss hvetemel utrørt i litt kaldt vannPersille
Hvis ikke kjøttet er ferdigdelt, deles det i passe serveringsstykker. Kok opp vannet og legg i kjøttstykkene. La det koke opp igjen og skum godt av. Tilsett salt. La kjøttet trekke i ca. 45 min.
Rens og del grønnsakene i passe biter. Ha dem over i gryten og la småkoke i ca. 10 min. eller til de er møre.
Lag sausen i en ny kjele. Kok opp kraften og tilsett meljevningen under stadig omrøring. La sausen småkoke i ca. 10 min. Smak til med salt og pepper.