BabyKostholdNår barnet ikke vil ta flaske

Når barnet ikke vil ta flaske

Blir det lite drikking hvis barnet får flaske? Overgangen fra pupp kan i en overgang bli utfordrende. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 22699
Barn som blir ammet vil ofte ikke ha annet enn mammas pupp. Flaske er helt uaktuelt. Hva gjør man da, når permisjonen snart er over – og man skal tilbake i jobb? Eller om man gjerne ønsker eller trenger å være litt borte fra babyen? Helsesykepleier gir råd.

– Dette er en veldig kjent problemstilling. Mange foreldre blir fortvilet over at barnet nekter å drikke av flaske når mor skal tilbake i jobb, sier helsesykepleier Nina Espedal ved Hillevåg helsestasjon i Stavanger.

Begynn (flaske)tilvenning i god tid
For et barn som er vant til puppen, forbindes gjerne måltidet også med kos og nærhet. Da er det ikke alltid så stas å få flaske i stedet.
– Jeg tenker at dersom du ønsker å få barnet over på flaske, så er det lurt å begynne tilvenningen tidligere enn uken før du skal tilbake på jobb. La far eller partner gi barnet flaske, gjerne når mor er ute av huset. Da er det kanskje lettere for barnet å akseptere alternativet, og far/partner vil ofte lettere klare å holde hodet kaldt, sier Espedal.

Har du utpumpet morsmelk eller morsmelkerstatning som kan gis på flaske, er det et godt alternativ.

Venn barnet til vann til måltider
Når man har kommet dithen at man vil ha barnet over på flaske, er barnet ofte litt større – og har gjerne begynt med fast føde.
– Når barnet spiser fast føde, kan du etter hvert også gi vann til måltidene. Da blir barnet vant til at det ikke må være (mors)melk til maten, sier Espedal.

Og det er heller ingen som sier at barnet må gå fra pupp til flaske. Kopp eller tutekopp kan også være gode alternativer.

Får i seg væske gjennom fast føde
Espedal sier at man må senke skuldrene, og tenke at det kommer til å ordne seg.
– Barnet kommer nok ikke til å tørste i hjel selv om det ikke drikker av flaske, eller kopp – for den del. Dersom barnet dier om morgenen og får grøt til lunsj, vil det få i seg nok væske til at det klarer seg gjennom dagen, sier hun.

Men kanskje må du amme litt hyppigere når du kommer hjem.

Følg med på barnets bleier
For å sjekke om barnet får i seg nok væske, kan du følge med på bleiene. Tisser barnet jevnlig, betyr det at barnet får i seg væsken det trenger.
– Dersom du synes at barnet får i seg litt lite væske, kan du også lage grøten ekstra våt – så får barnet i seg væske gjennom maten, sier Espedal.

Rett på ammefri
Husk også at du som ammer barn under ett år har rett på betalt ammefri – inntil én time hver dag. Forutsetningen for å få betalt ammefri er at du har avtalt arbeidstid på sju timer eller mer. Oppfyller du ikke kravet, har du fremdeles rett på ubetalt ammefri. Du kan, ifølge Arbeidsmiljøloven, ta ut minst en halv time to ganger daglig, eller redusere arbeidstiden med inntil en time per dag.

– Dersom det lar seg gjøre, er det også mulig at partner kommer til deg med barnet slik at du kan amme – for eksempel i lunsjen, sier Espedal.

Det går seg til
Uansett hvilken løsning dere måtte lande på, er trøsten at det vil ordne seg – til slutt. Enten det blir melk eller vann, i flaske eller kopp. Selv om det kan virke vondt og vanskelig mens det står på som verst.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: