BabyAmmingKrev hjelp til en god ammestart

Krev hjelp til en god ammestart

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Janet Molde Hollund 4833

Det er fort gjort å tenke at ammingen går seg til. Men vær klar over at amming er noe som må læres – og ikke gi deg før du har fått den hjelpen du trenger.

– Den aller viktigste forutsetningen for at ammingen skal fungere, er at du ønsker å amme. Og at du tror du kan få det til, sier rådgiver Tine Greve ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming. Men får du startvansker, er det viktig å vite at du har krav på god oppfølging.

Som nybakt mamma har du en viktig oppgave mens du er på sykehuset.
– Spør om hjelp, spør om hjelp, spør om hjelp. Og spør om hjelp én gang til! Ikke vær redd for å mase på de ansatte. Jeg har selv jobbet på barselavdeling i mange år, og vet det er hektisk. Men det er det de ansatte er der for, påpeker Greve.

Det heter at morsmelk er den mest naturlige maten for spedbarnet, og at ingen kjøpemelk kan måle seg med den melken mor selv produserer. Mange nybakte mødre ser fram til gode stunder sammen med babyen sin, og nyter den nærheten de får gjennom måltidene.

Les mer:
Hvordan ammer jeg?
For mye og for lite melk
Hver mor sin ammehistorie

10 forutsetninger for god ammestart

1. Ha tro på at du kan få til å amme babyen din.
2. Forbered deg allerede før fødselen. Les om amming, bli med på fødselsforberedende kurs og snakk med jordmor i svangerskapet.
3. La babyen få ligge hud mot hud og suge rett etter fødselen.
4. Tilby babyen bryst når den lager smatte- og klynkelyder – ikke vent til den gråter.
5. Krev god oppfølging på sykehuset – det har du rett på. Ikke vær redd for å mase, det er det personalet er der for.
6. Før du reiser hjem fra sykehuset: Få bekreftet av helsepersonell hva du gjør riktig og hva du kan gjøre bedre.
7. Ikke ta i bruk hjelpemidler uten at du får tett oppfølging fra kvalifisert helsepersonell.
8. Ikke hør på hva «alle andre» mener om din amming.
9. Husk at ømhet i brystene er normalt i starten. Rødhet og sårhet er en helt annen ting.
10. Ikke la ting balle på seg dersom du føler at du sliter. Be om hjelp så tidlig som mulig.

Sett deg inn i amming før fødselen
Mange kommer godt i gang med ammingen uten problemer. Andre trenger en kortere eller lengre innkjøringsfase for at ting skal gå seg til. På alle mor-barn-vennlige sykehus har du krav på god oppfølging.
– Likevel kan det være lurt å forberede seg og få kunnskap om hvordan ammingen fungerer før fødselen, sier Tine Greve.

Ifølge Greve viser forskning at det er gunstig å delta på fødselsforberedende kurs, og å snakke med jordmor om amming i løpet av svangerskapet. Gravide som gjør dette, får oftere større tro på dette er noe de skal få til. Det er også fint å vite litt om praktiske ting som teknikk, sugetak og ammestillinger før fødselen.

– Mange tenker at det bare er å legge det nyfødte barnet til. Og heldigvis er det mange som får det til. Men det er ikke alle som er klar over at amming også er noe som må læres. Det kan bli en kalddusj for noen, sier daglig leder Anne Sigstad i Ammehjelpen. Den frivillige organisasjonen har cirka 180 kvinner med ammeerfaring som svarer mødre i hele landet på alle mulige spørsmål knyttet til amming.

Les mer: Økedager – når barnet vil ha mer melk

La babyen få suge med en gang
For at ammingen skal komme skikkelig i gang, er det viktig at barnet får stimulert brystet rett etter fødselen.
– Dersom fødselen har gått fint, og både mor og barn er friske, skal babyen legges til mor hud mot hud og få mulighet til å suge så fort som mulig. Det bør ikke være avbrytelser som rutineundersøkelser med måling og veiing, eller flytting av mor til en annen seng. Det kan vente, sier Tine Greve.

Det første døgnet etter fødselen kan du forvente at babyen ønsker mat tre til fem ganger. Etter hvert vil barnet være mer våkent, og ha økende behov for mat.

Ikke vent til babyen gråter

I starten er det mye nytt, både for mor og barn. Dere skal bli kjent, og det er kanskje ikke alltid like lett å vite om babyen ønsker nærhet eller mat.
– Når babyen lager smattelyder og klynker, er det på tide å ta den opp – da er babyen klar til å spise. Gråt er sent tegn på sult, og babyen har da så lavt blodsukker at den kan bli ganske desperat. Det er vanskeligere å få til ammingen hvis babyen er oppkavet, sier Greve.

Hun vil derfor anbefale at mor er mest mulig tilgjengelig den første tiden etter fødselen.
– Det er mange velmenende snille fedre og bestemødre som vil la mor få anledning til å slappe av, mens babyen blir mer og mer urolig. Ved å ta babyen opp tidligere kan dere forebygge både lav melkeproduksjon og såre bryst, sier Greve.

Les mer:
Utdrivningsrefleksen - når melken spruter
10 kjappe om ammeproblemer
Greit å blotte puppen?

Hva trenger du for å amme?
– I utgangspunktet trenger du kun baby og pupp. Samtidig vil jeg si det er alfa og omega at du har en skikkelig amme-bh. Brystene vokser, og kan bli tunge. Det er viktig at bh-en ikke har spiler, for det kan føre til tilstoppede melkeganger. Det er også greit at bh-en har klaffer, slik at brystet er lett tilgjengelig, sier Greve.

Får du flere ulike beskjeder?

Med et nyfødt barn endrer ting seg fort – gjerne time for time. Det som er riktig den ene dagen, er kanskje ikke riktig den neste. Babyen kan for eksempel sove mye første døgnet, men så bør den ha oftere mat de neste. Ulike personer kan også ha ulik tilnærming til et problem, uten at noen av dem har feil.

Individuell oppfølging
Så tidlig som mulig bør du som nybakt mamma få en samtale med ansatte på barselavdelingen, slik at de kan finne ut hvordan du best mulig kan følges opp.  Greve sier det er viktig at hver enkelt kvinne får individuell oppfølging. Her kan dere snakke om hva du allerede vet, og hvilke forventninger du har.

– Kan du kreve å få være på sykehuset til du vet at ammingen er kommet skikkelig i gang?
– Nei, det kan du ikke. Når melken kommer er veldig individuelt, men faglitteraturen sier at du etter en normal fødsel uten medikamenter kan forvente å få melk rundt tredje dag etter fødselen. Da er en de fleste mødre allerede hjemme. Men det du kan kreve, er at du får god veiledning og oppfølging mens du er på sykehuset, sier Greve.

– Mange føler at tidlig hjemreise er problematisk?
– Det spiller ingen rolle om produksjonen er i gang, så lenge det er lagt gode forutsetninger for at ammingen skal fungere. Du bør for eksempel vite hva du skal gjøre hvis du får brystspreng og hvor hyppig du bør amme. Noen føler også at det først er når de kommer hjem og kan slappe av i sin egen godstol at tingene løsner og melken strømmer på, sier Greve.

Før du drar hjem skal det være en plan for videre oppfølging, slik at du vet hvor du skal henvende deg – enten det er på barselavdelingen, ammepoliklinikk eller helsestasjon.

Les mer: Babyen tuller ved puppen
Er babyen min mett?
Hva kan du spise når du ammer?

Trenger bekreftelse
Anne Sigstad har vært ammehjelper siden barn nummer to ble født for over 30 år siden. Nå er hun daglig leder i Ammehjelpen, og er opptatt av at mor skal få til ammingen.
– Vi får henvendelser om alt fra mulig. For de nybakte mødrene handler det ofte om at brystene er steinharde, og at de ikke får lagt barnet til. Mange er redde at de har fått brystbetennelse. Noen føler at de har fått liten oppfølging i starten, sier Sigstad.

Hun har tro på at de fleste ammeproblemer kan løses. Forutsetningen er tidlig og kyndig hjelp.
– Kvinnene bør ikke la det balle for mye på seg før de søker hjelp. De som kontakter oss har heller ikke alltid problemer. De er bare usikre på om de gjør ting riktig, og når de får bekreftelse på at de går riktig fram, senker de skuldrene. Etter en fødsel er det mange hormoner, og følelsene ligger ofte utenpå huden, sier hun.

Kommer alle til å ta deg på puppen når du er på sykehuset?

Ingen har lov til å ta deg på brystet uten å spørre først. Veileder kan hjelpe deg ved å forklare, og også eventuelt ved å holde sine hender utenpå dine.

Finne mestringsfølelsen
For det er ikke alltid like lett å vite hva du skal gjøre.
– Det verserer mange gode og velmenende råd blant kvinner – gjennom generasjoner. Når noen er gravide, synes mange det er greit å klappe vedkommende på magen. Når de ammer, har alle en mening om hvordan du bør gjøre, sier Sigstad.

Ammehjelperne har som mål å hjelpe mødrene til å finne fram til mestringsfølelsen.
– Vi er leie oss for at noen oppfatter oss som ammepoliti. Vi ønsker å hjelpe kvinnene med å lykkes, ikke tvinge dem til å amme, sier Sigstad.

For selv om det er mange viktige fordeler med amming, ser ammehjelperne også tilfeller hvor mor har prøvd nok.
– Ammingen skal ikke gå på helsa løs. Noen trenger hjelp til å se at det beste er å slutte. Det kan være trist. Men jeg tror det er lettere å akseptere at det ikke gikk, hvis du har jobbet hardt og fått god hjelp, sier Sigstad. Ammehjelpen kan ikke gi medisinske råd. Da ber de kvinnene ta kontakt med kvalifisert helsepersonell.

Hjelpemidler

Dersom ammingen ikke fungerer, er det noen som tyr til bruk av brystskjold. Ammespesialist Tine Greve ber mødre være svært forsiktige med å bruke hjelpemidler på egen hånd.
– Dette bør kun skje under tett oppfølging av kompetent helsepersonell. Brystskjold kan bli en sovepute i stedet for å ta tak i det egentlige problemet og få riktig veiledning. For noen kan det være helt korrekt en liten periode, for andre kan det bety begynnelsen på slutten for ammingen, sier Greve.

Såre brystvorter
Helt fra første sugetak er det viktig at du vet babyen har riktig teknikk. Etter at babyen har sugd, skal brystvorten være rund og fin i fasongen. Dersom brystvorten ser ut som en skjev leppestift, er det noe feil.
– Allerede på fødestua er det greit å få ansatte til å sjekke at babyen suger riktig, slik at du senere kan gjenkjenne et godt sugetak. Er det feil, må du få hjelp til å rette opp, sier Greve.

Det er forskjell på å ha såre brystvorter, og å oppleve ømhet de første dagene.
– Dersom du er rød og har synlige sår, suger ikke barnet riktig. Men å kjenne ømhet når melken strømmer på de første dagene er helt vanlig, det vet de fleste som har prøvd å amme, sier Greve.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: