Startet med sin egen historie– Hvorfor har dette prosjektet blitt så viktig for deg?– Etter å ha gått gjennom et svært traumatisk svangerskap og en vanskelig fødsel, slet jeg fordi jeg følte kroppen var fremmed. Da fant jeg ut at det var på tide å realisere prosjektet jeg hadde tenkt på så lenge. Jeg startet med min historie, og derfra ballet det på seg og har blitt noe stort og vakkert, sier Jackson.
Hun har sønnen Xavier på sju år. I 2012 var hun gravid med tvillinger, og svangerskapet endte med hastekeisersnitt i uke 24. Grunnen til dette var komplikasjoner i forbindelse med tvilling til tvilling transfusjonssyndrom (TTTS), og bare lille Nova overlevde.
Klikk på denne lenken eller bildet for å se et bildegalleri med flere mødre.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Enorm repsons Jackson har reist rundt til mange amerikanske byer for å ta bilder, og har allerede planer om mange flere i 2014 og 2015. Et bildegalleri ligger allerede på Internett, og målet er å også gi ut bøker. Jackson sier at 250 kvinner vil være portrettert i den første boken. Etter at hun startet prosjektet, har hun fått tusenvis av e-poster fra kvinner som synes det er vanskelig å akseptere sin nye kropp.
Og det har gått lettere å rekruttere frivillige fotomodeller enn forventet.– Jeg trodde det ville bli vanskelig å få kvinner med, men responsen har vært enorm, sier Jackson.
– Myte at du var bedre før fødselen– Synes du kvinner burde akseptere at de ser annerledes ut etter å ha født, i stedet for å gjøre alt de kan for å se ut som de gjorde før?– Det er veldig viktig å akseptere ting du ikke kan forandre, og elske deg selv uansett. Å være sunn og i form etter fødselen sletter ikke arr i huden eller de mindre synlige endringene i kroppen etter en graviditet. Det er alltid viktig å trene og ta vare på seg selv, men likevel er det er viktig at en ikke stempler de permanente forandringene som «dårlige» eller «gode» med tanke på egenverd. Ideen om at du var «bedre» før fødselen er bare en myte, sier Jackson.
Likevel mener hun det er i orden å ikke like noen av endringene som har skjedd med kroppen sin. Og at det er i orden å ønske å gjøre noe for å forbedre dem.– Men det er ideen om at du MÅ gjøre noe, og at du bør føle deg dårlig for ikke å ha gjort det, jeg vil gjøre noe med, sier hun.
Jordmor glad for prosjektet– Det er kjempeflott at noen lager et slikt prosjekt! Vi ser at mange nybakte mødre har et litt anstrengt forhold til kroppen sin, og det er noe som blant annet blir tatt opp på etterkontroll, sier Babyverdens jordmor Grethe R. Teigen.
Teigen sier mødre kan ha ulikt utgangspunkt etter en fødsel. Noen har lagt på seg lite, mens andre har lagt på seg mye. For noen går det greit å starte trening ganske raskt etter fødselen, mens andre har en tøff spedbarnsperiode – og får dermed ikke mulighet til å komme seg like fort i form igjen.
– Vanskelig ideal og mye kroppspress– Jeg skulle ønske at det var mer aksept for de kroppslige forandringene som en går gjennom etter at en har født. Slik samfunnet er i dag, er det et enormt press på ungdommer og unge kvinner. Idealet er at en skal ha en fin kropp, være godt trent og ta seg godt ut. Folk får kred for å ha kommet seg kjapt i form igjen, og får gjerne høre hvor flinke de er som har kommet så fort tilbake til ”normalen” igjen. Jeg skulle ønske at de heller fikk høre hvor fantastisk det er at de har fått blitt kjent med det lille barnet sitt, sier Teigen.
Det er ifølge jordmoren heller ikke uvanlig at kvinner etter hvert får et lite ”alderstillegg”, og går litt ekstra opp i vekt for hvert barn.– Det er faktisk slik det er. Men hvis en er frisk og rask, og lever et sunt liv, synes jeg det er synd hvis fokuset kun skal være på de ekstra kiloene en eventuelt har. Barn setter sine spor, på så mange vis, også kroppslig. Det er få kvinner som har født, en ikke kan se noe på. Tenk at vi med vår kropp har vært med å skape liv og bringe det til verden, for så å skjemmes av den fantastiske kroppen vi har. Det synes jeg er trist, sier Teigen.
Hun tror det viktigste for mødre er at de føler seg vel.– Noen har et problematisk forhold til kropp og mat i utgangspunktet, og liker ikke å gå gravide fordi de har et anstrengt forhold til å legge på seg. Etter fødselen er det greit å ønske å komme opp i de eller de klærne, men det må ikke være slik at det skal skje fortest mulig, mener hun.
Hun råder mødre til å tenke gjennom hva livet handler om. Er det en fasade der alt er perfekt, eller handler det om å finne roen med seg selv og føle at en har det bra?