BabyLek med babyen!

Lek med babyen!

Barn lærer gjennom lek. Derfor bør du leke med barnet ditt, og legge til rette for at barnet kan leke selv. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Hentet fra Spedbarnsboken 2025-2026 4851 Sist oppdatert 23.04.25
Lek er både moro og viktig for barnets utvikling. Den skaper ikke bare glede i seg selv, men bidrar også til styrking av kognitiv, sosial, fysisk og emosjonell helse og utvikling.

Teksten er hentet fra Spedbarnsboken (59. utgave, 2025-2026) og er skrevet av helsesykepleier Ingeborg Berg-Olstad i Helsedirektoratet.

I den første tiden av barnets liv er det dere som foreldre som er det beste leketøyet – ingenting er mer fascinerende enn deres stemme, ansikt, mimikk og berøring. Gjennom leken gir du barnet ditt det viktigste av alt – nærhet, oppmerksomhet og opplevelser. Barnet blir kjent med deg og du med barnet, og tilknytningen mellom dere styrkes og utvikles. Oppmerksomheten du viser barnet ditt i leken, gir barnet en følelsesmessig trygghet og en lyst til å rette sin oppmerksomhet ut mot verden.

Gi barnet ditt uforstyrret oppmerksomhet

Den gjensidige oppmerksomheten mellom dere og barnet deres, legger grunnlaget for god kommunikasjon mellom dere. Når barnet får respons på sine uttrykk, opplever det bekreftelse og trygghet. Oppmerksomhet er altså nøkkelen til god kommunikasjon.
Mobiltelefonen kan ofte være en forstyrrende faktor på oppmerksomheten. Hver gang du bruker telefonen mens du er sammen med barnet, brytes den viktige kontakten mellom dere. Dette kan også oppleves forvirrende for barnet, da samspillet blir avbrutt. Derfor er det viktig å legge bort telefonen når dere er sammen, også under amming.

Når du velger vogn, tenk på at hvis barnet vender fremover mens du går bak, og kanskje bruker telefonen, blir det vanskelig å opprettholde kontakt. Ved å vende barnet mot deg, kan dere dele opplevelser og ha blikkontakt underveis. Det vil også være lettere for deg å se hva barnet ditt er opptatt av, og gi respons som bidrar til barnets utvikling.

Lek skaper en sterkere følelsesmessig tilknytning mellom foreldre og barn. Det gir mulighet for kvalitetstid sammen, noe som er viktig for barnets utvikling.

Last ned temahefte om skjermbruk og samspill med barnet

Lek styrker barnets ferdigheter og utvikling

For barn er lek en måte å lære på. Gjennom lek utvikler de sansene sine og lærer om seg selv og verden rundt seg. Etter hvert som barnet vokser, vil det bruke flere av ferdighetene sine i leken. Kanskje vil du også oppdage nye sider ved deg selv i leken og hvor morsom du kan være!

Se tips til hvordan du kan leke med barnet ditt på lenkene under:

Hvordan velge trygge leker

Markedet er fullt av leker, og det kan være vanskelig å navigere blant alle alternativene. Vær derfor kritisk når du kjøper leker til barnet ditt, spesielt til de under tre år. Mange billige leker kan inneholde små deler som løsner, og disse kan være farlige for små barn, som ofte utforsker med både hender og tenner. Sørg for å se etter eventuelle løse eller dårlig festede deler. Hvis du er usikker på om en leke er trygg, sjekk aldersanbefalinger og om den har CE-merking. Alle leker som er godkjent i EU skal være merket med CE, som indikerer at de oppfyller sikkerhetskravene. Dette gir en ekstra trygghet når du velger leker til barnet ditt.

 

Barns utforsking trenger ikke kostbare leker

Barn har en imponerende evne til å bruke gjenstander på uventede og kreative måter. Ofte kan esken som en leke kom i, være mer spennende enn selve leken. Lær av barnet ditt – det vil ikke bare styrke barnets fantasi, men også bidra til at din egen kreativitet blomstrer. Når det gjelder gavetips til besteforeldre, tanter og onkler, er det viktig å huske på at de beste gavene ikke nødvendigvis er materielle. Opplevelsesgaver, som en tur i skogen, en togtur, et besøk til badeland eller et koselig kafébesøk, kan gi langt større glede enn dyre leker. Det barnet ønsker mest, er å ha gode opplevelser sammen med en voksen – dette gir minner som varer.

Barn får ofte langt flere leker enn de faktisk trenger, og mange av dem blir raskt lagt bort etter å ha blitt brukt et par ganger. Istedenfor å kjøpe nye leker hver gang interessen avtar, kan du prøve å legge bort noen av lekene en stund og ta dem fram igjen senere. Dette gir lekene nytt liv! Vær kritisk når du velger leker, og stol på din egen vurdering. Det er ikke nødvendigvis mengden som teller, men kvaliteten på leken og hvordan den stimulerer barnets nysgjerrighet og fantasi. Det som finnes i et vanlig hjem og i naturen ofte er det som er mest interessant å leke med.

Hvorfor leke med barnet ditt?

Lek med foreldrene gir barn en unik mulighet til å lære sosiale normer og hvordan man samhandler med andre mennesker. Denne typen lek er grunnleggende for utviklingen av empati, da barn lærer å sette seg inn i andres følelser og behov. Gjennom lek kan de også få hjelp til å regulere egne følelser og forstå hvordan de kan uttrykke dem på en god måte. Når foreldre er til stede i leken, kan de støtte barnet i å navigere gjennom følelsesmessige utfordringer, noe som er viktig for barnets emosjonelle utvikling.

Videre spiller lek en viktig rolle i barnets moralske og etiske utvikling. Gjennom lek og samspill lærer barn om rett og galt, samarbeid og respekt for andre. Foreldre har en unik mulighet til å bruke leken som en arena for å diskutere verdier og normer på en naturlig og tilgjengelig måte. Leken gir også barn muligheten til å øve på samarbeid, forhandlinger og empati, som er viktige ferdigheter i både barndommen og voksenlivet.

Men lek handler ikke bare om læring – det er også en ren kilde til glede og trivsel. Å le sammen med barnet skaper positive følelser og styrker båndene i familien, noe som bidrar til et godt og trygt hjemmemiljø.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: