1. Lag egne bøker
Brett seks A4-ark på midten, stans ut to hull i bretten og knytt sammen med sløyfe. Skriv en fortelling og illustrer med foto, tegninger eller utklipp fra aviser eller ukeblad. På Internett kan du finne leverandører som tilbyr innbinding av fotografier og tekst som du sender inn. Dette er en super gaveidé!
Forslag til historier kan være:
- Tøysehistorie: Kopier tekst fra barnets favorittbok og utelat noen av ordene. Når dere leser, kan du be barnet komme med tøyseord, eller gjøre det selv hvis barnet ikke snakker ennå.
- Familiefortelling: Skriv en historie om hele familien, inkludert besteforeldre, foreldre, søsken og kjæledyr.
- Godnatthistorie: Gjenfortell alt dere pleier å gjøre når barnet skal legge seg for kvelden, og avslutt med et godnattkyss.
- Fødselsdagsbøker: Lag en fødselsdagsbok hvert år og bruk fotografier og dekorasjoner fra selskapet. Be barnet fortelle hvordan dagen var, eller beskriv den sammen. Ta med en overskrift fra en avis og et horoskop – det blir morsomt å lese senere.
- Dagbok: Lag en dagbok fra ferien eller noe spesielt barnet har opplevd.
NB! Bøkene du lager selv, er ikke like sikre og holdbare som dem du kjøper. Hvis de skal brukes av et barn under tre år, bør en voksen lese dem sammen med barnet.
2. Inviter til bokfest
Inviter noen av barnets venner til bokfest eller ha en bestemt bok som tema for et barneselskap. La invitasjonen, dekorasjonene og maten ha sammenheng med boken, og be eventuelt gjestene kle seg ut som noen av figurene. Kanskje dere kan lage et skuespill basert på handlingen? Hvis det er bursdagsselskap, kan barnet ønske seg en bok eller et gavekort i en bokhandel i gave.
3. Start en bokklubb
Be de som vil delta om å lese en bestemt bok for barnet noen ganger før hvert møte. Deretter leser dere boken sammen. Barna vil synes det er gøy når de ser at alle kjenner den samme historien! Deretter kan barna skrive “bokanmeldelser” med hjelp fra de voksne, der de kan bruke bilder eller ord til å beskrive handlingen.