Barn har alt å tjene på å komme seg ut i frisk luft, mener førsteamanuensis Merete Lund Fasting ved Universitetet i Agder. Hun har skrevet boken «Barns utelek», og forsket på samme tema, og forteller at det å være utenfor husets fire vegger inspirerer til lek, bevegelse og fantasi.
– Det skjer så mye hos barn når bevegelses- og sanseapparatet utvikles, og det er en spennende og viktig alder for utforsking. Små barn oppdager verden særlig gjennom sansene. Ute kan barn ta og føle for eksempel vann, jord og snø. Og finner det en liten pinne, stein eller kongle, blir det fort en del av leken, sier Fasting.
Les også: Utviklingsoversikt 0-15 måneder
Bra for motorikken
En av de store fordelene med utelek er at barn får utfordret motorikken. Ulendt terreng gir en god mulighet til å utvikle balansen og koordinasjonen.
– Det er en utfordring å gå i bakker. En liten høyde, eller en liten sprekk i fjellet, kan gjøre det ekstra spennende. Kanskje har barnet lyst til å hoppe ned? Prøv å finn steder ute som er passe utfordrende for barnet ditt – på det stadiet som det er nå, sier Fasting.
Har ikke barnet ditt lært å gå enda, oppfordrer Fasting deg til å la barnet få krabbe.
– La den lille få øve på krabbing ute, for eksempel ved å krabbe eller klatre opp en slak bakke. Da får kroppen jobbet med flotte kryssbevegelser som er bra for motorikken. Og se gjerne etter steder hvor barnet kan øve seg på å reise seg opp og gå langs ting, sier hun.
La barn bruke sansene
Gjennom lek får barn stimulert primærsansene. En av de kalles vestibulærsansen, som ligger i det indre øret. Denne stimuleres blant annet ved fartsøkning- og demping, når en krabber, går eller løper. Den utfordres også når en for eksempel går rundt og rundt eller husker.
– En annen, litt ukjent sans, er kinestetisk sans, som ligger i muskler og ledd. Den hjelper oss å tilpasse riktig kraft, for eksempel når vi skal ta en landing etter et hopp eller når et lite barn skal forsøke å reise seg. Sammen med vestibulær sans, følelsessans, syn og hørsel er denne sansen viktig for balansen. Stimulering av alle disse sansene gir et godt grunnlag for videre kroppsbeherskelse, sier Fasting.
Barn må få lov til å bruke sansene sine og utforske.
– En kan kanskje bli bekymret noen ganger når alt skal inn i munnen, men skjer dette utendørs, kan en også tenke på at jordbakterier kan være med på å styrke immunforsvaret, sier Fasting.
Les også: Balanse – derfor er det så viktig for barnet
Sett av tid til utelek
Ved å begynne med utelek tidlig, vil barn gradvis få mer erfaring med å være ute, mestre det bedre og føle seg tryggere.
– Det er en tilvenning. For at barnet skal synes det er gøy, må de kjenne en form for mestring og trygghet. Når barnet etter hvert behersker mer av det motoriske, vil leken komme gradvis, sier Fasting.
Hun oppfordrer foreldre til å sette av litt tid til utelek noen dager i uka.
– Det trenger ikke være så lenge – en halvtime om gangen kan være nok. Gå gjerne ut også i mørket, det kan være veldig spennende å ta på seg hodelykter og gå på oppdagelsesferd sammen med andre, sier Fasting.