BabyLek med det 2–7 måneder gamle barnet ditt!

Lek med det 2–7 måneder gamle barnet ditt!

I denne alderen begynner barnet for alvor å leke. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Hentet fra Spedbarnsboken 2025-2026 70924 Sist oppdatert 23.04.25
I denne alderen utvikler barnet evne til å samhandle, og lekene blir mer preget av samspill. Barnet begynner å glede seg over å bli snakket med og lekt med. Smilene vises i hele ansiktet, og latteren kommer etter hvert.

Teksten er hentet fra Spedbarnsboken (59. utgave, 2025-2026) og er skrevet av helsesykepleier Ingeborg Berg-Olstad i Helsedirektoratet.

Barnet vil også være med og snakke selv ved å bevege munnen bevisst og lage flere lyder, noe som er et tegn på at det er i ferd med å kommunisere på en ny måte. Ofte kan det bli forskrekket over styrken i sin egen stemme. Denne typen lek, som innebærer både å gi og ta i samspill med foreldrene, er viktig for barnets utvikling av sosial kompetanse.

Gjennom gjentakelse og gjenkjenning begynner barnet å vise forventning til hva som skal skje. Dette gjør lekene mer interessante, og barnet begynner å glede seg til at aktiviteter gjentar seg. Når du for eksempel steller barnet, kan du gjøre små morsomme aktiviteter som å bøye deg frem og blåse på barnets mage, og gjenta dette flere ganger. Etter hvert vil barnet kjenne igjen mønsteret og bli mer entusiastisk hver gang. En annen klassisk lek som stimulerer dette, er «borte-titt-tei». Når ansiktet blir skjult, og deretter gjenopprettet, gir det barnet en tidlig forståelse av at noe kan forsvinne og komme tilbake. Dette er en lek som lekes av foreldre over hele verden, og som gir barnet de første spede erfaringer med at mennesker som ikke sees, likevel eksisterer.

Les også samleartikkelen: Lek med babyen!

Oppdager hendene sine

Ved 3 måneders alder oppdager barnet sine egne hender og begynner å bruke dem aktivt i leken. Barnet kan bruke mye tid på å studere hendene sine og prøve å bruke dem til å gripe etter ting. Barn blir begeistret når deres egne handlinger resulterer i lyd eller bevegelse, og blir motivert til å bruke hendene mer. Barnet begynner å gripe etter leker, og kan holde leker du gir det i hånden. Gi barnet rangler som er gode å holde i, og som er forskjellige i form og struktur.

Allerede tidlig i spedbarnsalderen liker barn fysisk lek sammen med en voksen. Den nære, fysiske kontakten gir trygghet, og er et godt utgangspunkt for mer røff lek, som å bli kastet opp i luften og snurret rundt. Følg nøye med på barnets reaksjoner, og tilpass leken etter hva barnet liker og trenger for å føle seg trygt. Å danse eller gynge sammen er en roligere form.

Leketips:

Skap rutiner:

Barnet begynner å kjenne igjen gjentakelser, og ser fram til aktiviteter som skjer jevnlig. Bruk stelle-situasjoner til å lage lekepauser – blås på barnets mage eller lek «borte-titt-tei» for å bygge forventning og glede.

Gi barnet mulighet til å leke på magen:

Legg barnet på magen i våken tilstand for å styrke nakke- og ryggmuskulaturen. Sørg for at barnet har leker innen rekkevidde, og skift gjerne ut lekene for å holde interessen oppe.
Bruk hendene i leken: Når barnet oppdager hendene sine, gi det leker som er enkle å gripe og utforske. Rangler og små leker i ulike former og teksturer stimulerer barnets nysgjerrighet og motoriske ferdigheter.

Vær oppmerksom på barnets sikkerhet:

Når barnet begynner å bevege seg mer, vær ekstra oppmerksom på at det er trygt, spesielt ved høyder som stellebord. Barnet kan raskt begynne å snu seg og bevege seg. Vær også oppmerksom på at småting ikke blir liggende i nærheten av barnet, da barnet kan putte dem i munnen, svelge vrangt og sette dem i halsen.

Introduser bøker:

Barn begynner å glede seg over bøker med kontrastfarger og enkle bilder rundt 3-månedersalderen. Bruk stoff- og kartongbøker som barnet kan holde, bla i, og smake på for å stimulere sansene.

Babygym lek
Babygym er et godt tips på dette alderstrinnet. Foto: iStock

Det er også viktig at barnet får utforske på egen hånd. Selv om det er fristende å hjelpe barnet, er det viktig at barnet får tid til å prøve selv og streve litt for å få tak i lekene. Dette gir barnet en følelse av mestring og utholdenhet. Samtidig kan du gi barnet rom for å leke selvstendig, samtidig som du ligger på gulvet sammen med det og er til stede for å støtte om nødvendig.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: