Teksten er hentet fra Spedbarnsboken (59. utgave, 2025-2026) og er skrevet av helsesykepleier Ingeborg Berg-Olstad i Helsedirektoratet.
Barnet vil dele opplevelser med deg, lede oppmerksomheten din mot noe det er opptatt av og gleder seg over det du vil dele med det. Leker blir mer interessante, og barnet begynner å bruke dem på nye måter. Dette er en viktig fase, da barnets utforskning og problemløsing får plass. Når barnet utforsker hvordan leker fungerer, gir dette en følelse av å mestre, og utvikler både nysgjerrighet og kreative tenkning.
Lek stimulerer barnets fantasi og kreativitet. Du som forelder kan bidra til å utvikle denne siden av barnet ved å være åpen for ulike leker og aktiviteter. Når barnet nærmer seg ett år, liker det godt å tømme ut ting, og vil bruke lang tid på å ta fra hverandre ting – i stedet for å sette dem sammen.
Utforsker omgivelsene, ikke bare lekene
I denne perioden er ikke leker alltid det mest interessante. Barnet finner ofte større glede i å undersøke det som finnes rundt omkring i hjemmet. Det kan være en god idé å gi barnet en nederste kjøkkenskuff, fylt med trygge gjenstander som plastbokser, sleiver og kakeformer som det kan utforske. Dette gir barnet muligheten til kreativ lek og samtidig utvikle sine motoriske ferdigheter. Når barnet har tømt skuffen, og alt ligger utover kjøkkengulvet, blir det din oppgave å legge alt tilbake. Når barnet ser det, vil det etter hvert ta etter deg.
Barnet er også veldig interessert i å kaste ting på gulvet og se hva som skjer. Dette kan virke som en enkel lek, men er faktisk viktig læring. Når barnet ser at gjenstander forsvinner fra synsfeltet, men fortsatt eksisterer, får det en forståelse for at gjenstander eksisterer selv om det ikke ser dem. Etter hvert vil barnet begynne å lete etter ting som er borte, og det er en fin måte å engasjere barnet på i både fysisk aktivitet og problemløsning.
Les også samleartikkelen: Lek med babyen!
I løpet av denne fasen begynner barnet også å reise seg opp og får et nytt perspektiv på omgivelsene. Dette medfører økt nysgjerrighet på ting som barnet kan nå. Det er en god tid til å begynne å lære barnet om grenser, som for eksempel å ikke røre blomsterpotter. I stedet for å si «nei» hele tiden, kan du hjelpe barnet å utforske på en tryggere måte, som å vise hvordan man kan lukte på en blomst uten å ødelegge den. Denne typen samspill gir barnet muligheten til å både utforske nysgjerrigheten og å vise hensyn.
Leketips:
La barnet utforske selv:
Gi barnet tid til å utforske lekene selv før du viser hvordan de fungerer. Dette fremmer kreativitet og mestring.
Bruk tid sammen:
Del opplevelser med barnet ved å sitte sammen og for eksempel trille ball eller se i bøker. Snakk om bildene, helst av kjente ting fra dagliglivet, og lydene som hører til.
Gi barnet en egen skuff:
Tillat barnet å utforske trygge objekter i huset, og fyll gjerne en skuff med ufarlige gjenstander.
Krabb på gulvet:
Vær på gulvet sammen med barnet når det begynner å krabbe. Delta i lekene, og hjelp barnet med å utvikle sine motoriske ferdigheter, balanse og koordinasjon.
Du som forelder kan oppmuntre til bevegelse gjennom lek. La gjerne barnet krabbe over deg og under deg, og krabb etter hverandre. Dette fremmer både fysisk utvikling og nærhet. Å avslutte fysisk lek med rolige aktiviteter, som å bli gynget i et teppe eller ligge på magen og puste ut på din mage, gir barnet muligheten til å slappe av og kjenne på tryggheten i kroppen.