Et spedbarn er fullstendig avhengig av samspill med omsorgspersonene sine. Faktisk virker samspill direkte inn på hjernens utvikling de to første leveårene. Det er i denne tidsperioden sentralnervesystemet utvikles for fullt. Hjernestruktur påvirkes, og det legges et grunnlag for hvordan barnet skal utvikle seg og fungere senere i livet, skriver spesialpsykolog Vibeke Moe i artikkelen sin ”Tidlig hjelp er god hjelp”.
Samspill handler om mye, også lek. Men hvordan leker man så med et nyfødt barn?
Følg lyden
Oppmuntre babyen til å følge en leke med øynene mens du klemmer på den.
Kyss over alt
Kyss barnets kroppsdeler mens du sier kroppsdelens navn: Jeg er så glad i den lille magen! Jeg er så glad i den lille foten! Gi ”nesekyss” ved å gni nesen din mot barnets.
Opp med hodet
Ligg på ryggen med babyen på magen din. Si babyens navn og løft den litt for å oppmuntre den til å løfte hodet. Det er bra for barnet å ligge litt på magen i våken tilstand, det strekker rygg- og nakkemuskler.
Hermegåsa
Rekk langsomt tungen ut mens babyen ser på deg. Gjør det gjentatte ganger for å se om babyen hermer etter deg. Dette kan du også gjøre mens du holder barnet opp foran et speil.
Sangleker
Lyden av stemmen din er noe av det beste barnet vet. Rim, regler og sangleker stimulerer den følelsesmessige tilknytningen mellom barnet ditt og deg.
Alt er nytt!
Husk at alt er nytt for babyen, og mens babyen er liten, kan alt fra en lampe, til mønsteret i gardinene eller fyr på peisen være fascinerende nok til at babyen kan stirre på det i lange tider. Alt som gir kontraster er spennende. Synet er ikke fullt utviklet, men tydelige mønstre og klare kontraster vil trekke oppmerksomheten. Store bilder av ansikter og silhuetter i svart, hvitt og rødt er ofte populære.
I løpet av den andre måneden vil babyen kunne gripe om en rangle. Den klarer ikke å styre hvor den går, så pass på at den ikke har kanter eller er tung slik at barnet kan slå seg. Lette rangler, for eksempel sokke- og håndleddsrangler kan være morsomme. Speil er også fine – både der du og babyen kan se på hverandre sammen, og små speil på gulvet som kan oppfordre til å løfte hodet.
Er barnet klart til lek?
Babyen vil selv ta initiativ til lek. Det søker blikket ditt når det er våkent, og fra 1 ½ måneds alder er blikkontakten mer og mer barnets utgangspunkt for å begynne og avslutte leken. Søker babyen blikket ditt, er den klar til lek. Snur den seg bort, er det nok for denne gang.