Tvillinger og andre flerlinger tilbringer så mye tid sammen at de vanligvis ikke får anledning til å være alene så ofte, eller sammen med foreldrene uten at de andre barna er til stede.
Prøv derfor å sette av tid til å være sammen med ett barn om gangen, og sørg for at alle barna får litt alenetid med dere begge. Aleneforeldre kan prøve å få besteforeldre eller venner til å sitte barnevakt for å få litt én-til-én-tid med hvert barn.
Les også:
Tvillinger er unike individer
Når du leker med flerlinger, er det viktig å behandle hvert barn som et enkeltindivid. Hvis barna gir uttrykk for at de har forskjellige interesser, kan du oppmuntre dem til å utforske dem på egen hånd selv om tvillingbroren eller -søsteren ikke er interessert.
Hvis de liker det samme, bør du passe på å leke med begge hver for seg – selv om det betyr at du må gjenta regler og veiledning mer enn én gang. Oppmuntre andre til å behandle barna dine som individer og ikke som en enhet.
Utforsker hverandre
I løpet av det første året kan du legge merke til de fysiske og følelsesmessige forskjellene og likhetene hos barna. I tremånedersalderen vil de utforske hverandre fysisk. Senere vil de klemme hverandre, ha brytekamper og krangle om leker.
Egne og fellesleker
Tvillinger og andre flerlinger lærer å dele og forholde seg til andre på et tidligere stadium enn andre barn. Det er viktig for flerlinger at de har sine egne leker i tillegg til de som de deler med søsken.
Det er også en god idé å sørge for leker som er beregnet på at flere barn kan leke sammen – som dobbelt staffeli, klosser, lekehus, vippehuske og walkie-talkie.
Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Henning Rye