Det finnes mange ulike typer leker til barn i alderen 0-1 år. Det kan for eksempel være leker de holder på med på gulvet, holder i hendene, eller leker til å ha i badekaret.
– Det er viktig å huske på at den beste leken for babyer den første tiden er å være med foreldrene. Samspillet mellom dem og babyen har alt å si for at babyen skal føle seg trygg og har stor betydning for barnets kognitive, følelsesmessige og sosiale utvikling, sier helsesykepleier Merethe Bragstad i Drammen kommune.
0-3 måneder:
Fra 4 måneder:
Fra 6 måneder:
Leker som kan være til hjelp i utviklingen
Den første tiden er det nærhet til foreldrene og rolige aktiviteter som gjelder. Foreldrene skal bli kjent med barnet sitt og dets signaler.
– Prat og syng gjerne rolig for babyen. De liker alt med berøring og stemmer som kommer fra foreldrene. Babyen vil for eksempel ha mye glede av foreldre som leser høyt fra bøker, sier Bragstad.
Det kan være lurt å velge leker med sterke kontrastfarger den første tiden.
– Synet til babyen er ikke ferdig utviklet før den er rundt 3 måneder, og da er det kontrastfarger som rød, svart og hvit den ser best de første månedene. Ved 3 måneders alder begynner synet å bli mer utviklet, og babyen kan se nesten like langt som voksne. Barnets verden blir med ett større, og leker blir mer interessante, sier Bragstad.
Øve på motorikken
Når babyen er 2-3 måneder gammel vil den vanligvis oppdage hendene sine, og begynne å gripe etter ting.
– Da kan gode myke rangler være en fin ting. Å holde rundt ranglen kan være med å trene opp gripeevnen, anbefaler Bragstad.
Når babyen blir litt eldre kan leker som motiverer den til å øve på krabbingen være nyttige.
– Vi har flere ulike leker som forestiller dyr som skal være til hjelp i øvingen på å krabbe. Det fungerer slik at når babyen berører leken, lager den lyd mens den beveger seg fremover. Da vil babyen forsøke å følge etter, forklarer Category Manager Jimmy Olsson i TOP-TOY A/S, eierne av BR og TOYS¨R¨US butikkene i Norge.
Hvorfor er leker viktig?
Leker er en fin måte å motivere og oppmuntre barnet til å trene opp både grov- og finmotorikk på. Når barna blir litt eldre, vil lek med andre stimulere dem sosialt og lære dem å lese sosiale regler i møte med andre.
– I babyens første leveår skjer utviklingen av sentralnervesystemet svært raskt, og det er en sensitiv periode for barnet. Alt er nytt. Som foreldre er det viktig å følge med på barnet og lære barnet sitt å kjenne. Da vil du gjenkjenne signaler for når det er nok lek. Ofte vil barn som er slitne vende hodet bort og bli urolige. Da er det viktig med en pause. Når barnet søker blikket til foreldrene, vil det som regel være klare for lek igjen, sier Bragstad.