BabyLek og læringLeker barn aldri går lei

Leker barn aldri går lei

Spedbarn trenger leker som stimulerer sansene. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Kjersti Lundemo 14244

Norske barn har utallige leker på rommet og får nye hvert eneste år. Likevel blir barna ofte lei lekene sine. Du kan få barnet ditt til å "oppdage" lekene sine på nytt, og ikke minst finnes det tidløse leker som vil inspirere barnet gjennom mange år.

Barn trenger leker som gir dem valgmuligheter, leker som inspirerer dem til å være kreative, som kan brukes på mange måter, og som lærer dem noe om verden – sosialt, fysisk, intellektuelt og kreativt. Hver gang disse lekene er i bruk, blir resultatet unikt.

Allsidige leker
De beste lekene er ofte de enkleste. Baller, bøker og klosser er basisleker som barnet vil bruke på forskjellige måter gjennom flere år. Det er ingen grenser for hvor mye moro man kan ha med et sett klosser – enten i tekstil, solid papp, tre eller plast.

En baby hviner av fryd når den velter et klossetårn. En ettåring prøver å stable klosser oppå hverandre. En femåring kan bygge noe nytt hver dag – en by, en garasje, en dyrehage, et hus. Også enda eldre barn, og voksne, liker å leke med klosser av og til.

Babyleker
Spedbarn trenger leker som stimulerer sansene. Bilder med klare farger og konturer, en babygym med fargerike leker, et uknuselig speil, en myk liten dukke eller ball, spilledåse, fotrangler eller en rangle som det er spennende å ta i og å tygge på, er eksempler på engasjerende leker for babyen din.

Alt kan bli leker
Det er viktig å legge mulighetene godt til rette for lek. Det er imidlertid ikke slik at et barn som har mange leker, vil lære mer eller ha det morsommere enn et barn som har færre leker. Selv i de minst gunstige oppvekstmiljøer finnes det mange muligheter for lek og samspill.

En liten boks fylt med ris er en fin rangle. Pappkasser blir flotte dukkehus. Skoesker kan være utmerkede biler eller dukkesenger. Det å hamre løs på en gryte med en tresleiv gir rytme så god som noen. Og det er ingen grenser for hva barn kan få ut av noen kongler og pinner. Dessuten er mye av leken uavhengig av gjenstander. Sangleker som “Ride, ride, ranke”, det å lære barnevers eller lage tøysedikt er også lek, og samtidig er det veldig bra for barnets språkutvikling.

Kosedyr
Hvis barnet ditt får et spesielt forhold til en bestemt bamse, dukke eller en annen leke, kan denne leken være god å ha når du ikke er i nærheten. Disse gjenstandene kan fungere som et slags mors-substitutt, og i fagterminologien kalles de ofte overføringsobjekter. De kan hjelpe barnet ditt å håndtere engstelse når du ikke er i nærheten.

Det er viktig å respektere barns kosedyr – så ikke vask, reparer eller endre noe uten barnets tillatelse. Det kan også være lurt å kjøpe inn en kopi i tilfelle originalen blir borte. Etter hvert som tiden går – enten det er måneder eller år – vil barnet bli mindre interessert i denne spesielle leken.

Hvordan hindre at barnet blir lei av lekene sine?
Det å ha for mange leker kan bli overveldende for et barn, og resultatet kan bli at barnet blir lei av dem. En løsning er å ta bort noen leker hver måned og legge dem tilbake måneden etter, samtidig som du fjerner noen andre. Da opplever barnet gledelige gjensyn med leker som har vært borte en stund.

I stedet for å legge alle lekene i en stor lekekasse, der de blir vanskelige å finne, kan du sortere dem og legge dem i mindre, merkede esker. Gjør det til en lek å organisere barnets leker. Men den beste måten å unngå en overflod av leker på, er selvfølgelig å ikke skaffe så mange.

Gi bort leker til de som trenger det
Ta en gjennomgang med jevne mellomrom, og kast leker som er ødelagte eller for slitte til å gis bort. Gjør det til en årlig tradisjon å gi bort leker til flyktningmottak, krisesenter eller andre som trenger dem. Men pass på at du ikke gir bort leker som barnet ditt er knyttet til uten at barnet får et ord med i laget.

Når dere gir bort leker, er det en god anledning til å appellere til barnets giverglede. Forsikre barnet om at lekene blir satt stor pris på av barn som kanskje ikke har noen fra før. Gi barnet mye ros og litt ekstra oppmerksomhet denne dagen.

Alternative gaveønsker
En av grunnene til at lekene hoper seg opp på barnerommet, er at det blir mange presanger både til bursdager og til jul. Det kan være lurt å tenke ut alternative gaveønsker, for eksempel opplevelser. Det går an å sette kino- eller teaterbilletter på ønskelisten. Av besteforeldre, som gjerne kjøper “store” presanger, kan barna ønske seg en familiedag i dyrehagen eller i en fornøyelsespark. Bøker og lydbøker er også fine gaver som barnet vil ha glede av i lang tid.

Lek og sikkerhet
Pass alltid på å ta fornuftige forholdsregler når barnet leker, og forlat aldri barnet uten tilsyn. Hvis små barn overlates til seg selv, kan de finne kreative, men farlige, måter å utforske omgivelsene på. Husk også å se over barnets leker med jevne mellomrom for å se etter ting som kan utgjøre en fare, for eksempel løse deler som barnet kan svelge.

Kjøp en rimelig plastsylinder som viser hvilke gjenstander som kan medføre fare for kvelning hvis barnet putter dem i munnen. Hvis barnet kan bli skadet av en leke som faller over det, er leken for tung til å lekes med. Pass på at leker er i god stand og ikke kan falle fra hverandre.

Snorer, bånd og knapper
Kosedyr skal være fri for knapper, bånd og annet som kan medføre fare for kvelning. Ikke introduser en leke før barnet er klar for den. Hvis for eksempel gyngehesten er for stor, kan barnet falle av. Ikke la barnet leke med leker som har en snor eller et bånd som er så langt at det kan være fare for kvelning hvis barnet får det rundt halsen.

Leker med lyd
Lydnivået på leketøy som er beregnet på bruk nær øret, må ikke overskride 80 desibel hvis leken skal være godkjent for barn i alle aldre. Dette fordi barnet skal kunne holde leken mot øret uten at hørselen skades. Les mer om leker som avgir lyd hos Miljødirektoratet.

Sjekk at plastleker ikke inneholder ftalater
Ftalater er en stoffgruppe som brukes som mykner i PVC-plast. De er ikke kjemisk bundet til plasten og kan derfor avgis ved bruk. Hvis barn stadig suger eller tygger på produkter med ftalater, er det fare for uheldige langtidsvirkninger, for eksempel nedsatt fruktbarhet. Det er derfor forbud mot ftalater i leketøy til barn.

Hvordan er uteområdene der barnet ferdes? Det kan være lurt å vurdere hvilke eventuelle farer som finnes i nærmiljøet. Det kan dreie seg om lekeområder, trafikksituasjonen, vann, dammer og annet som kan utgjøre drukningsfare. Sørg også for å merke barnets yttertøy med navn og telefonnummer (og å minne barnet på at det er der). I den mørke årstiden bør barnets klær ha refleks.

Hentet fra Gobokens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Henning Rye

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: