Det er forskere ved det medisinske fakultetet ved University of California som studerte 700 barn fra de begynte i barnehagen til de avsluttet ungdomsskolen.
– Resultatene våre viste at det er konsentrasjonsproblemer som påvirker ytelsen vår mest, uavhengig av IQ og andre faktorer, forklarer legen som ledet studien.
Det er altså viktig at selv små barn lærer seg å konsentrere seg om en oppgave over lengre tid. Hjelper du barnet ditt til å finne fokuset, hjelper du det til en lettere skolehverdag senere, ifølge forskerne.
Dette kan du gjøre:
– Foreldre kan hjelpe barna sine til å lære opp konsentrasjonsevnen ved å la dem pusle et puslespill i 30 minutter, forteller psykologiprofessor Wolfgang Schneider fra universitetet i Würzburg i Tyskland, som har jobbet med barn med konsentrasjonssvikt.
Helsesykepleier Elin Asbjørnsen forteller at de i hennes profesjon er klar over puslespillenes fortreffelighet, og at de bruker dem mye på helsestasjonen.
Puslespill er god fysisk trening: Det øver opp finmotorikk i hendene og øye-hånd-koordinasjon.
– Vi har alltid flere puslespill liggende på helsestasjonen. De er for eksempel bra for å trene opp øye-hånd-koordinasjonen for de små. Dessuten er det en flott måte å trene språk på når foreldrene pusler sammen med barna og setter navn på bildene de setter sammen.
Asbjørnsen forteller at å pusle puslespill også kan være en fin aktivitet for å roe ned barnet, for eksempel før leggetid. Hun observerer at de aller fleste barn viser en viss interesse for puslespill i perioder.
– Barn er opptatt av bildene på puslespillet. Dyr er ofte populære, og det motiverer barnet til å legge puslespillet. Barns interesser forandrer seg, så foreldrene bør følge med og få tak i puslespill som tilsvarer barnets interesse der og da.