BabyLek og læringPuslespill trener opp konsentrasjonsevnen

Puslespill trener opp konsentrasjonsevnen

Av Nanna Baldersheim 5322

Det viktigste fellesttrekket for barn som sliter på skolen er at de har konsentrasjonsproblemer. Det kan man ofte merke på barnet allerede i barnehagealder. Men det er ikke for sent å gjøre noe: Ekspertene anbefaler puslespill for å trene opp konsentrasjonsevnen.

Det er forskere ved det medisinske fakultetet ved University of California som studerte 700 barn fra de begynte i barnehagen til de avsluttet ungdomsskolen.

– Resultatene våre viste at det er konsentrasjonsproblemer som påvirker ytelsen vår mest, uavhengig av IQ og andre faktorer, forklarer legen som ledet studien.

Langvarig effekt:
Studier viser at å legge puslespill kan gi et lengre liv og bedre livskvalitet. Legger du puslespill i voksen alder, er du 2,5 ganger mindre utsatt for Alzheimers.

Det er altså viktig at selv små barn lærer seg å konsentrere seg om en oppgave over lengre tid. Hjelper du barnet ditt til å finne fokuset, hjelper du det til en lettere skolehverdag senere, ifølge forskerne.

Dette kan du gjøre:
– Foreldre kan hjelpe barna sine til å lære opp konsentrasjonsevnen ved å la dem pusle et puslespill i 30 minutter, forteller psykologiprofessor Wolfgang Schneider fra universitetet i Würzburg i Tyskland, som har jobbet med barn med konsentrasjonssvikt.

Helsesykepleier Elin Asbjørnsen forteller at de i hennes profesjon er klar over puslespillenes fortreffelighet, og at de bruker dem mye på helsestasjonen.

Bra for koordinasjonen:

Puslespill er god fysisk trening: Det øver opp finmotorikk i hendene og øye-hånd-koordinasjon.

– Vi har alltid flere puslespill liggende på helsestasjonen. De er for eksempel bra for å trene opp øye-hånd-koordinasjonen for de små. Dessuten er det en flott måte å trene språk på når foreldrene pusler sammen med barna og setter navn på bildene de setter sammen.

Asbjørnsen forteller at å pusle puslespill også kan være en fin aktivitet for å roe ned barnet, for eksempel før leggetid. Hun observerer at de aller fleste barn viser en viss interesse for puslespill i perioder.

– Barn er opptatt av bildene på puslespillet. Dyr er ofte populære, og det motiverer barnet til å legge puslespillet. Barns interesser forandrer seg, så foreldrene bør følge med og få tak i puslespill som tilsvarer barnets interesse der og da.

Når begynner barn å pusle?
- Vi ser pusling fra så tidlig som ettårsalderen. Når barnet er ett og et halvt, kan de fleste legge et enkelt puslespill. Vi anbefaler å starte med helt grove puslespill hvor hver bit er et bilde i seg selv, og ikke som de mer avanserte, hvor flere biter til sammen skal utgjøre et bilde. Det er for vanskelig for de yngste. De første puslespillene har atskilte, store brikker med en knott på som er god å få tak i for barnet, som må få bildet til å passe inn i formen det skal inn i, sier helsesykepleieren.

Hvor avansert?

Når barnet er rundt 1,5 år gammelt, kan det legge enkle puslespill hvor for eksempel en trekant og en runding skal passe inn i riktig hull. Kjøp gjerne et puslespill med knotter til de yngste barna og pass på at brikkene er i grovt materiale så de er lette å plukke opp.

Hvor mange biter et barn kan legge, er helt individuelt. Begynn med maks 3-6 biter.

Pedagogikkprofessor Stein Erik Ulvund forklarer at puslespill er blant aktivitetene som er velegnete til å trene opp barnets intelligens.  For å gjøre dette målbevisst, velger du ut et puslespill som er akkurat litt for vanskelig. Når det stopper opp og barnet ikke kommer videre på egen hånd, hjelper du til ved å si ”Vi prøver med hjørnene først. Hvilken brikke tror du passer her?” Hvis han ikke finner brikken, kan du legge fram den riktige brikken sammen med en annen og spørre om han tror at en av disse kan passe. Ros når han legger ned den rette brikken. Ikke velg et puslespill som er så vanskelig at han ikke klarer det i det hele tatt.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: