BabyLek og læringSkader seg når våren kommer

Skader seg når våren kommer

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 1374 Sist oppdatert 09.02.12
Ved legevakten gruer de seg til den første fine vårdagen. Hvorfor? For da kommer alle barna inn med kuttskader, hjernerystelser og brukne håndledd og ankler etter å ha prøvd sykler, trampoliner og sparkesykler for første gang det året.

– Ofte er det i begynnelsen av mai vi ser slike skader, forklarer lege Hanne May Helvig Hetland ved Hanadalen legesenter.

Kombinasjonen av gruslagte veier og rustne ferdigheter er årsaken. Ellers i året er det lite legene ser til barna i førskolealder. Men ved sesongskifte kommer de.

– Det er utrolig hvordan de klarer å krasje med jernstenger og murvegger, sier Hetland.

I løpet av en vinter har barna både vokst og kommet litt ut av trening. Da er det ikke ”like enkelt som å sykle” likevel. Heldigvis tåler de små kroppene mye, og det blir ikke skader av alle knall og fall. Og det skal mer til før en femåring brekker beinet, både fordi skjelettet fremdeles er mykere enn hos voksne, men også fordi de ikke binder seg når de faller.

– Men mange får mye skrubbsår i ansiktet og på knærne, og mange tar seg jo for med haken, sier Hetland.

Naturlig del av oppveksten
Ifølge Hanne May er regnestykket: shorts + sykkel + grus + vår = tur på legevakten.

– Men det å skrense og skade seg på sykkel er en av opplæringen og en naturlig del av oppveksten. Det gjør vondt og barna lærer, sier hun.

Hun berømmer foreldrene for å være flinke til å avgjøre når et legevaktbesøk er nødvendig. For som regel er det utenfor fastlegens åpningstid at uhellene skjer.

– Det er som regel dem som må sys som kommer. Da er det viktig å rense såret grundig og få ut alle svarte prikker av grus og annen forurensning i såret, sier hun.

Men hodeskader skal alltid tas på alvor.

Sjekkliste ved mistanke om hjernerystelse
Alle skal bruke hjelm både på sykkel og sparkesykkel. Men har barnet fått seg en trøkk i hodet, bør du være oppmerksom på tegn til hjernerystelse. Her er tegnene du skal se etter:

1. Har barnet slått hodet sitt (eller har du mistanke om det)

2. Har barnet vært bevisstløst (det er nok med et par sekunder, er du usikker eller ikke var der for å observere det, vær ekstra på vakt etter andre tegn)

3. Er barnet påfallende trøtt (mer enn vanlig kveldstrøtthet)

4. Er barnet kvalmt eller kaster opp?

5. Er barnets allmenntilstand dårligere?

Et vanlig forløp ved hjernerystelse er at barnet slår hodet, er litt fortumlet, kommer seg og blir så trøtte og/eller kvalme. Ta alltid kontakt med lege/legevakt ved mistanke om hjernerystelse.

Knekker på trampolinen
Når trampolinen tas fram etter vinteren bør den i likhet med sykler og alt annet utstyr, sjekkes for skader og rust. En trampoline som har rustet hele vinteren er gjerne ikke like god og stødig som i fjor.

– Tramplineskadene er ofte mer alvorlige, for det er mer kraft involvert. Da kan barna brekke noe – som oftest håndledd eller ankel, sier Hetland.

Men heldigvis er det langt mellom bruddskader hos barn. Men brekker man noe, kan det fort innebære 6-8 uker i gips og en tilhelningstid på 12 uker.

Viktig med sikkerhetsutstyr
Brukte du sykkelhjelm da du var barn? Bruker du det nå? Husk at du er ditt barns største forbilde.

– Mitt inntrykk er at barn i dag tror de må ha hjelm på for i det hele tatt sette seg på en sykkel, og det er bra! Men hjelmen skal sitte riktig på og være uskadet for å fungere optimalt, sier hun.

Sykkelhjelmer er laget av isopor og knuser ved støt for å ta av for energien og beskytte hodet. Mister en hjelmen i bakken, kan det samme skje, så hjelmen bør sjekkes ofte for skader og skal byttes ut hvis den blir ødelagt.

Også ved bruk av sparkesykkel eller rullebrett anbefaler Hanne May at barnet bruker hjelm. Her kan det også være lurt å bruke kne- og albuebeskyttere.

– Ustabile små kropper i full fart kan gi skader, så pass på, sier Hetland.

Og det er nettopp dette som er det viktigste poenget hennes:

Vær sammen med barna!
Den første sommerdagen er ikke dagen for å bone bil, vaske vinduer eller andre gjøremål. Oppfordringen fra legen er klar:

– Vær ute sammen med barna denne dagen og følg nøye med på dem, sier hun.

Det er nemlig de første dagene at de fleste uhellene skjer. Når barna gjenvinner kontrollen over syklene, sparkesyklene, trampolinen og rullebrettet, faller skadestatistikken nemlig dramatisk.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: