BabyLek og læringSlik blir barnet kvitt vannskrekken

Slik blir barnet kvitt vannskrekken

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Karine Næss Frafjord 3226 Sist oppdatert 31.01.12
Mange barn kan være litt engstelige i starten. Vannet kan være litt kaldt, det kan være litt skummelt osv. Disse ”problemene” forsvinner stort sett over tid. Et barn som har vannskrekk vil vegre seg for i det hele tatt å nærme seg bassenget.

– Det finnes mange og sammensatte årsaker til dette, og det er vanskelig å gi råd for hvordan man blir kvitt vannskrekk, sier Tore de Faveri i Norges Svømmeforbund. Han anbefaler følgende fremgangsmåte:

* Ha en forsiktig tilnærming til vannet. Ta med barnet i dusjen, sitt på en benk i svømmehallen, plask lett med bena i vannet.

* Vær tålmodig! Ikke hev stemmen eller bli irritert. Vis omsorg!

* Utviklingen må skje på barnets premisser. Først når barnet er klar for å gå uti, går man uti. Det er barnet som må gi beskjed om de ønsker å fortsette litt til, eller gå hjem.

* På organiserte svømmekurs er det ikke uvanlig at barn med vannskrekk bruker de første kurstimene til å sitte på kanten, bevege seg litt uti, gå på land igjen osv. Dette viser at de vil videre, men de er ikke helt klar ennå. Som foreldre må vi respektere dette, og støtte barnet i sin egen progresjon.

* Prøv å legge merke til hvordan barnet responderer på tilnærmingen. Smiler hun, er hun engstelig, har hun glade øyne? Sier barnet noe? Bruk barnets egen tilbakemelding til å fortsette tilnærmingen.

* Vi gjentar; vær tålmodig! Å kurere vannskrekk skjer ikke over natten.

Når kan barnet svømme?
Barnet er svømmedyktig når det kan hoppe uti eller falle på dypt vann, ta seg opp til overflaten, svømme 200 meter hvorav 50 skal være på ryggen. (Nordisk definisjon på svømmedyktighet)

Det finnes rundt 250 svømmeklubber i Norge. På nettsiden til Norges Svømmeforbund finner du en oversikt over hvilke klubber som tilbyr svømmeopplæring etter Norges svømmeskoles prinsipper.

Slik gjør du barnet ditt venn med vannet:
Legg vekt på den grunnleggende vanntilvenningen. Et barn som ikke tør å ha ansiktet i vannet, vil ha store problemer med å lære svømmebevegelser.

* Bruk kjente leker i vannet. ”Hoppe sa gåsa”, ”Bro bro brille” og så videre er fine sangleker som gjør at barn slipper seg løs og glemmer at de får vann i ansiktet.

* Bruk gjerne synke-gjenstander som barna kan plukke opp fra bunnen.

* Når barna er trygge i vannet og har vendt seg til vannets egenskaper, kan dere begynne med øvelser som fører til mestring av forholdene i vann. Start med å dykke: puste inn, dykke ned, holde pusten, se, kom opp, puste ut og inn.

* Øv på å flyte. Forutsetningen for å flyte er at mest mulig av kroppen er under vann. Barnet bør lære å flyte på ryggen og magen, samt veksle mellom mage og rygg. I tillegg på barnet lære å puste ut og inn mens det flyter.

* Lær barnet å gli slik at det kjenner motstanden i vannet. Målet er å gjøre motstanden så liten som mulig ved å gjøre kroppen så strak som mulig.

* Lær barnet å bruke motstanden i vannet. Det er motstanden som gjør at vi kan bevege oss fremover. Lær barnet å crawle, både på rygg og mage.

Barnebøker om barn og svømming:
Karsten og Petra vil lære å svømme. Tor Åge Bringsværd, Cappelen 2006
Bernt lærer å svømme. Kjell Johnsen, Gyldendal 2001
Stine kan ikke svømme. Tania Kjeldset, Cappelen 2003
Stian på stranda. Olof Landström, Samlaget 1995

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: