BabyLek og læringSlik tar du vare på barnas kunst

Slik tar du vare på barnas kunst

Få tips her! Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 5750
Blir du overøst av barnetegninger og kreative kunstverk, og lurer på hva du skal gjøre med alt? – Det er vårt ansvar som foreldre at barnekunsten blir tatt vare på. Og spar heller på for mye enn for lite, sier museumsleder Nina Schjønsby ved Det Internasjonale Barnekunstmuseet i Oslo.

Det er stort for oss som mamma og pappa når minsten klarer å skrive sine første kruseduller på papir. Det er starten på noe nytt, og åpner for mange kosestunder med tegnesaker og papir. Har du et barn som liker godt å tegne, vil du snart ha et helt lite lager med kunstverk.

– Barnekunst er så hverdagslig at vi ofte glemmer verdien av den. Men det våre små lager er faktisk en viktig del av vår kulturarv. Som foreldre har vi en viktig oppgave i å ta vare på det barna lager, sier Nina Schjønsby.

Men hva gjør du da, når minsten kommer stolt hjem fra barnehagen med et lite arsenal av strektegninger, som du egentlig ville karakterisere som rabbel? Og som bærer preg av at det egentlig var hastverksarbeid?

La barna være med og plukke ut
– Det er bedre å ta vare på for mye enn for lite, men selvsagt kan det være greit å gjøre et utvalg. Og det synes jeg gjerne dere kan gjøre sammen med barna, foreslår Schjønsby. For barna har kanskje andre favoritter enn deg.

Museumslederen mener dere bør tenke på mer enn hva som er «finest» når dere plukker ut det dere skal samle på.
– Det er fint om dere får et representativt utvalg, slik at dere, og senere barnet, kan se utviklingen. Er for eksempel barnet ditt en periode veldig opptatt av å tegne katter, kan dere se etter variasjon og progresjon når dere velger ut. Det kan være lurt å datere tegningene. Husker du ikke nøyaktig hvilken dag, så skriver du omtrentlig. «Våren 2010» vil gi en pekepinn, sier Schjønsby.

Innblikk i barnas verden
Ved Det Internasjonale Barnekunstmuseet har de et stort arkiv med barnekunst fra 1970-tallet og fram til i dag. Kunsten er fra over 180 land, og innsamlingen pågår fortsatt.
– Tegningene viser på ulike måter barnas personlige tolkninger av samfunnet rundt dem. Og uttrykkene varierer ut fra hvilken tid de ble laget i, og ut fra hvilke land barna bor i, sier Schjønsby.

Hun mener derfor barnas visuelle uttrykk kan være en flott måte å få et innblikk i deres verden på.
– De tegner ofte det de er opptatt av, det være seg venner, dyr eller familie, så vel som naturen rundt seg eller hendelser i samfunnet. Dagligdagse eller ekstraordinære situasjoner. Mange barn fikk for eksempel med seg 22. juli, og vi er flere som så barnetegningene i blomsterhavene etterpå. Jeg blir stadig vekk forbløffet over hva barn får med seg. Ved å ta vare på tegningene tar vi deres stemme på alvor, og vi får mulighet til å finne ut hva de tenker om viktige tema, sier Schjønsby.

Hun mener at voksne som tar barnas kunst og uttrykk på alvor er med på å anerkjenne det de små mener og tenker.
– Og detaljene i tegningene viser oss ofte hva de synes er viktig, sier Schjønsby.

Dette kan dere gjøre med tegningene:
1. Sortere tegningene i bunker, og finne ut hvilke dere har lyst til å spare på. Kanskje har barnet en annen favoritt-tegning enn deg.

2. Kjøp en tegnebok med harde permer, og klipp og lim inn det dere har lyst til å samle på.

3. Lag en fin boks til barnetegningene. Barnet kan gjerne være med og pynte boksen med tegninger han/hun er glad i. I denne boksen samler dere tegningene som dere synes er finest. Da vet barnet at hvis han/hun gjør seg ekstra flid med en tegning, så havner den her.

4. Kjøp A4-permer med plastlommer for oppbevaring av barnetegningene.

5. Har du en skanner, kan du rett og slett skanne tegningene. På datamaskinen kan du systematisere kunsten i mapper med årstall. Når du skanner kan du gjerne ta vare på et større utvalg tegninger, siden det ikke tar plass. Men det kan likevel være lurt å ta vare på noen originaler som du setter ekstra stor pris på. Vær likevel obs på at tegninger har ulik levetid, fordi ikke alt blir tegnet på ark av like god kvalitet. I barnehagen er det for eksempel ofte tynnere papir, fordi tykt papir er dyrere. Tynt papir blir ofte fortere gult og sprøtt.
Kanskje dere også får lyst til å lage en fotobok av tegningene?

6. Lag en kalender med noen av årets favoritt-tegninger. Det blir en fin måte å vise fram barnekunsten, samtidig som det kan bli en personlig og flott julegave.

7. Lag en egen privat kunstutstilling. Barnet kan være med og plukke ut sine favoritter, og henge dem opp i huset og invitere besteforeldre og venner på besøk. Kjøp gjerne inn noen stettglass i plast, fyll på med champagnebrus og finn fram noe å bite i – så får barna sin helt egen vernissasje.
Det kan være greit å bruke kitt til å henge opp med, så slipper du ekstra merker eller hull i veggene etterpå.



Dette sier forumbrukerne:

«Noen ting havner i permer, noe på veggen og noe i søpla.»

«Av tegninger sorterer jeg litt. Legger mange i en eske, men kaster også noen. De som bare har noen streker på seg går i søpla, ellers ville vi hatt mange 1000 ark ganske fort. Er også enklere å se igjen i eska når det ikke er mange ark med nesten ingenting på.»

«Malerier osv tar jeg vare på i en perm, og alt av ting de lager ellers legger jeg i en eske som er merket med barnas lageting.»

«Noe kastes, noe spares i esker, og mye henges opp og vises fram. Har f.eks barnetegninger på sofaputer, kjøkkenlampa og tatovert på armen. Har vel barnekunst framme i de fleste rom i huset.»

«Alle tegninger i A4 format havner i en egen perm, i plastlommer. Slik at vi og barna kan se på de så mye vi vil uten at de blir slitt i kantene. Noe større ting henges opp. Har et maleri fra julen 2010 på ene enden av skapet på kjøkkenet, men ikke videre interessert i å tapetsere med tegninger slik min egen mamma gjorde da jeg var liten.»

«Tar vare på litt hvert år, som samles i skatekister(en for hvert barn). På denne måten får vi beholdt et utvalg av det de lager og samtidig "dokumentert" utviklingen.»

«Jeg tar vare på det som er flotte tegninger i en perm og skriver på dato for det er så koselig og se tilbake på! Ellers så kjøper vi ikke bilder og kunst til og ha i huset hjemme for jeg synes noe av det flotteste kunsten som finnes er barnetegninger, så vår eldste jente har tegnet og malt mange kjempeflotte bilder som vi har på veggen hjemme :-) de bildene er såå nydelige!»

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: