BabyLek og læringVannskrekk? Slik blir barnet venn med vannet!

Vannskrekk? Slik blir barnet venn med vannet!

Viktig å begynne opplæringen tidlig! Illustrasjonsfoto: iStock
Av Karine Næss Frafjord 3057 Sist oppdatert 31.01.12
Norske barn svømmer dårligst i Europa, og hvert år drukner barn i tragiske ulykker. Vanntilvenning og svømmeopplæring må starte mye tidligere, mener fagfolk.

Leah (5 ½) skal lære å svømme. Det er første dag på svømmekurset, og det aller viktigste er å bli trygg i vannet.

– Hvis barnet lærer å flyte og tør å få vann i ansiktet, er mye gjort, sier Brita Blenne Lien i Norges Svømmeforbund.

Men Leah er slett ikke komfortabel med vann i ansiktet. Ikke føler hun seg spesielt trygg i svømmehallen heller, selv om hun er vant til å leke i vann. Når de andre barna slipper seg ut i det grunne bassenget, stivner Leah på kanten.

Tårene renner og panikken er synlig i øynene. Da kommer svømmeinstruktør Monica Danielsen og tar henne med ut i vannet. Med humor og trygghet er de to sammen gjennom hele timen. Monica holder fast, og Leah slipper seg gradvis løs. Når timen er slutt har de avtalt at Leah skal tørre å hoppe til Monica fra kanten dagen etterpå.

Gå på kurs!
Mange foreldre tar barna med på babysvømming fra de er helt små. Det finnes også tilbud om småbarnssvømming for de litt eldre barna mange steder. Da er foreldrene med i bassenget som en ekstra trygghet for barna.

– Vi anbefaler å starte med svømmeopplæring i god tid før barna begynner på skolen. Det finnes mange gode kurstilbud i svømmeklubbene hvor godkjente instruktører underviser barna. Det sier Tore de Faveri i Norges Svømmeforbund. Han mener det aller beste er at barna går på organiserte svømmekurs.

– Opplæringen foregår i grupper, og det å leke og øve sammen med andre barn er positivt for læringsprosessen. Men han understreker at det selvfølgelig er flott at foreldre også tar med seg barna i svømmehallen på egenhånd. Det viktigste å huske på er å gjøre barna trygge i vannet gjennom lek.

Arthur Abrahamsen i Stavanger Svømme Club er enig. Han har vært svømmeinstruktør i 36 år.

– Barn har lettere å lære av andre enn foreldrene, de har ofte mer respekt for andre voksne. Instruktører har spesialkunnskaper og er kurset i å lære barn å svømme.

Abrahamsen anbefaler at foreldrene selv lærer barn å bli trygge i vannet før de kan begynne på organiserte svømmekurs fra 4-års alder. 

– Svømmeopplæringen kan like gjerne starte i dusjen eller badekaret. Dersom ungene er redde for å få vann i ansiktet blir det mye vanskeligere å lære dem å svømme.

Dårlig motorikk
I svømmehallen i Stavanger dupper 15 badehetter i vannkanten. De har fått beskjed om at hele hodet skal dukkes under. Noen holder for nesen, andre trekker pusten dypt før de endelig tør. En, to, tre! Smilene når de kommer opp igjen vitner om en stor personlig seier for smårollingene. Men fortsatt er det mange hindre som skal overvinnes før barna kan kalles svømmedyktige.

- Alle inn til kanten. Husker dere hvordan vi svømmer bryst? Instruktør Monica Abrahamsen er tidligere elitesvømmer og viser bevegelsene. Sammen med fire andre instruktører hjelper hun nybegynnerne å svømme over til motsatt side av bassenget.  Noen svømmer som fisker med hjelp av flytebelter rundt magen, andre sliter litt med koordinasjonen.

Arthur Abrahamsen mener at mange barn har dårligere forutsetninger for å lære å svømme i dag enn de hadde tidligere.

- Barn har vanskeligere for å lære svømmeteknikken fordi de har dårligere motorikk. Jeg ser tydelig forskjell fra 10-15 år siden. I dag klarer barn å svømme med bare armer eller bare beina, men ikke begge deler samtidig. Det har kanskje noe med at barn ikke driver med fysisk aktivitet i så stor grad lenger. Jeg ser tydelig hvem som bruker fritiden til å klatre i trær og hvem som sitter mye foran pc´en, sier den erfarne svømmeinstruktøren.

Mange årsaker
Det er flere årsaker til at norske barn svømmer dårligere enn barn i andre europeiske land. Mangel på instruktører og ikke minst mangel på vann i bassengene trekkes frem som de viktigste.

- Tilgjengeligheten er et kjempeproblem. Vi vet at mange kommuner sliter økonomiske og stenger svømmehallene for å spare penger. Dette går naturligvis ut over barna som skal lære å svømme.
- På 70-tallet hadde vi folkebad, foreldre og barn gikk i svømmehallen sammen. Dette begrepet forsvinner i takt med antall bassenger som må stenge.

I tillegg ser vi at klubbene har vanskelig med å rekruttere instruktører. I Norges Svømmeforbund har vi stort fokus på å beholde de unge over 14 år som slutter med svømmetrening og utdanne dem til instruktører og trenere, sier Brita Blenne Lien.

Hun sier at voksne som ikke kan svømme også er en medvirkende faktor. Foreldre som ikke selv kan svømme vil naturligvis ha vanskelig for å ta barna med i svømmehallen.

- Her tror jeg det er store mørketall, sier Blenne Lien.
Skolebarn har krav på svømmeopplæring, og Læreplanen for skoleverket fastsetter at alle barn skal være svømmedyktige når de er ferdige med 4. trinn. Slik er det ikke. Halvparten av landets tiåringer kan ikke svømme. Og svømmeopplæringen i skolen er på langt nær god nok, mener Arthur Abrahamsen.

- De får noen få timers opplæring, og det er ikke nok.  Foreldrene må ikke stole på at barna lærer å svømme når de begynner på skolen. De må rett og slett ta ansvar selv. Abrahamsen anbefaler at barna går på kurs en dag og at de svømmer med foreldrene en annen dag i løpet av en uke. Barn glemmer fort, og i perioden hvor barnet skal lære å svømme kan det lønne seg å bruke litt ekstra tid, sier han.

Etter fem dagers intensivt kurs i Stavanger var det ingen av barna som lærte å svømme helt alene. Men du verden så mye tryggere de var i vannet!

Og Leah? Jo da, hun hoppet fra kanten slik avtalen med instruktør Monica var. Og på kursets siste dag turte hun jammen å stupe også!

Leter du etter svømmekurs kan du finne et nær deg hos Norges svømmeforbund.
Kontakt også gjerne din lokale svømmehall eller en skole du vet har svømmebasseng for mer informasjon.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: