Det finnes et eget leketøydirektiv som gjelder for hele Europa. Regelverket inneholder bestemmelser for hva leker kan inneholde som produsentene og importørene i Norge må følge.
Leketøyforskriften regulerer leketøys kjemiske, fysiske, mekaniske, elektriske, hygieniske, brennbare og radioaktive egenskaper. Forskriften forvaltes av Miljødirektoratet og Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Formålet med forskriften er å forebygge at leketøy medfører helseskade.
Leketøy skal være laget slik at barn eller andre ikke skal kunne bli skadet av leketøyet. Derfor må innholdet av kjemiske forbindelser i leketøy ikke kunne medføre noen risiko for menneskers helse, verken på kort eller lang sikt.
Foreldre er opptatt av innhold i leker
Tidligere var man ikke klar over hvor mange farlige stoffer leker kunne inneholde, og dermed spurte ikke foreldrene så mye om dette i butikkene heller. Leketøysbutikkene merker at foreldrene har blitt mer bevisste.
– Det kundene spør mest om er om leken kan vaskes i vaskemaskinen og hvilke materialer lekene er laget av. De er svært opptatt av om det er noen farlige stoffer i dem. Spesielt til barn under 3 år, fordi så små barn ofte vil putte lekene i munnen, sier Category Manager Jimmy Olsson i TOP-TOY A/S, eierne av BR og TOYSA¨R¨US butikkene i Norge.
Ekstra strenge krav til de minste
Det finnes egne krav som gjelder kun for leker til barn i aldersgruppen 0-3 år, eller for leker som er beregnet for å puttes i munnen.
– Dersom leker inneholder helseskadelige kjemiske stoffer som lekker ut når barna leker med dem, eller ved at de putter lekene i munnen vil dette kunne før til helseskade på både kort og lang sikt. Derfor er enkelte stoffer forbudt i disse lekene, sier Heidi Morka seksjonsleder for kjemikalier ved miljødirektoratet. De er ansvarlig for de delene av forskriften som omhandler kjemikalier, hygiene og støy.