BabyLille Thea ble syk på ferie

Lille Thea ble syk på ferie

Thea fikk intravenøs væske i hodet da hun ble innlagt på sykehuset. Foto: privat
Av Janet Molde Hollund 4788 Sist oppdatert 12.06.13

Barn mellom null og tre år blir oftest syke på ferie. For lille Thea (10 måneder) og foreldrene gikk hele ferien i vasken. Og i tillegg ble det dyrt. Se hva som oftest rammer småbarnsfamilier på reise.

Ferien ble ikke helt som planlagt for Linn Andersen og samboeren. I mars i fjor hadde paret fra Verdal i Nord-Trøndelag allerede vært noen dager i Oslo, og skulle videre med ferje til Kiel. Men datteren Thea på 10 måneder hadde vært slapp med feber noen dager i forveien, så de tok turen innom legevakten. Prøvene var fine, og de fikk beskjed om at det nok bare var omgangssyken, og at det ville gå over.

– Vi kunne bare dra. Så da hun virket i god form den dagen vil skulle reise, tok vi sjansen på å reise. I ettertid ser jeg at det var en dårlig beslutning, sier Andersen.

Les mer: Gode råd for ferietid
                Unngå dehydrering
                Vaksinere bort omgangssyken?

Luftambulanse til sykehus
For utpå natten ble Thea mye verre. Hun kastet opp for hver minste ting, og til slutt ble jenta hentet med luftambulanse på ferja og bragt til et sykehus i Århus.

–Vi skulle jo til Tyskland, men i stedet ble det fem døgn på sykehuset i Danmark. Hva som feilte Thea fant de egentlig aldri ut av, men hun var dehydrert og veldig dårlig.  Trolig hadde hun et virus, som også gikk i Danmark på den tiden, forteller Andersen.

Linn sammen med samboer og lille Thea.Midt oppi all sykdommen, fant paret ut at reiseforsikringen deres ikke gjaldt.
– Vi har alltid hatt orden på forsikringene. Men vi hadde nettopp skiftet bank i forbindelse med huskjøp, og denne forsikringen var ikke blitt tatt med. Så det ble en dyr affære, sier Andersen.

For ikke bare gikk ferien i vasken. I tillegg måtte de også dekke taxi til flyplassen i Århus, fly fra Århus til København, og fra København til Oslo.
– Heldigvis var sykehuset gratis. Hadde vi vært i Tyskland, måtte vi trolig ha dekket også det selv. Nå skal jeg love deg at vi alltid har forsikringene i orden, sier Andersen.

Mange barn blir syke på ferie
Sommer er høysesong for feriereiser, og småbarnsfamilier er intet unntak. Men ikke alle får den ferien de hadde sett for seg. Det er dessverre ikke uvanlig at barn blir syke mens de er borte. Og da er det lurt å vite at reiseforsikringen er i orden.

– Vi har saker som handler om syke barn på ferie hele tiden. Mest i skoleferiene, og spesielt om sommeren, sier sykepleier Line Sørbø i Europeiske Reiseforsikring.

Les mer: Ferie med små barn
Reise med barn i fly
Ta med babyen til Paris

Mange syketilfeller i Spania og Thailand

Line Sørbø i Europeiske Reiseforsikring forteller at de har flest saker fra Spania, siden det er flest som reiser dit. De siste årene har det også blitt en stor økning av barnefamilier (og andre) som reiser til Thailand, og derfor er det mange sykdomstilfeller også der.

Vannkopper
I noen tilfeller blir det ufrivillig lange ferieopphold for familien.
– Enkelte sykdommer fører til utsettelse av hjemreisen, som for eksempel vannkopper. Har barnet vannkopper er det utelukket å fly, fordi det kan ha store konsekvenser for enkelte grupper dersom de blir smittet – som for eksempel gravide, sier Sørbø.

Hun forteller at personer med synlige vannkopper, eller tilfeller hvor det er mistanke om vannkopper, kan risikere å bli avvist på flyet.
– Kravet for å få reise med fly er at vannkoppene skal være helt inntørket. Dersom personen har synlige sår, er det lurt å få en bekreftelse fra lege dersom dere skal reise hjem, sier Sørbø.

De minste barna oftest syke
I 2011 ble 557 alvorlige sykesaker som handlet om barn meldt inn til Europeiskes alarmsentral. Assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland forteller at 60 prosent av sakene handlet om barn i alderen null til tre år, 20 prosent gjaldt barn mellom fire og seks og 20 prosent av barna var mellom sju og ti år.
– Vi kan anta at foredlingen i forhold til aldersgrupper er ganske lik også for 2012, sier Vennesland.

Handler om både egen og andres sikkerhet
Informasjonsjef Åsa Larsson i Norwegian sier at Norwegian sjelden får vite hva som er årsaken til at folk ikke reiser hjem. Dette er noe de fleste kunder tar med sitt forsikringsselskap.
– Men at tilstandene som beskrevet av forsikringsselskapet vil kunne gjøre det ubehagelig og problematisk å fly, er det ingen tvil om.  Vi ønsker ikke at folk med svært smittsomme lidelser skal reise med oss, da dette vil kunne smitte andre passasjerer og en slik situasjon ville vært uheldig. Det er også slik at dersom man er syk, vil kroppen både til voksne og barn ha best av og kunne bli så frist som mulig før man legger ut på en reise. Dersom man er svært redusert vil dette også kunne gå utover kundens egen sikkerhet, dersom det skulle for eksempel oppstå en nødsituasjon, sier Larsson.

Ørebetennelser
En annen gjenganger hos barn på ferie er ørebetennelser. Også dette kan føre til flyforbud.
– Én ting er å ha ørebetennelse. Men hvis du skal fly, kan det bli enda mer smertefullt. Jeg har selv reist med fly med ørebetennelse, og det var svært ubehagelig og vondt! Det var helt forferdelig, forteller Sørbø.

Det økte trykket i ører eller bihuler kan i tillegg til smerter i verste fall gi varige skader på hørselen.

– Hva gjør du hvis du har mistanke om at barnet har ørebetennelse?
– Ta kontakt med forsikringsselskapet så tidlig som mulig. De kan hjelpe deg med å kontakte lege, slik at dere eventuelt kan komme tidlig i gang med behandling – og kanskje bli friske før dere skal hjem, råder Sørbø.

Europeiske har gått gjennom nyere alarmsaker blant barn under fem år, og det viser seg at det er hyppigst forekomst av luftveisinfeksjoner, som lungebetennelse, bronkitt og ørebetennelser. Dette blir etterfulgt av mage- og tarminfeksjoner, feber/utslett og annet. Vannkopper havner i kategorien annet.

Mage- og tarminfeksjoner
– For de fleste er en infeksjon i mage og tarm over i løpet av tre dager. Det er ikke noen bestemte regler for hvor lenge du må vente før du reiser hjem, men det er ikke ønskelig at personer med slik sykdom reiser med fly, sier Sørbø.

Ofte er ikke oppkast/diare smittsomt, fordi det i veldig mange tilfeller handler om matforgiftning.
– Men de færreste orker å reise når det står på som verst, sier Sørbø.

Feber
Skulle barnet være febersykt når du skal reise hjem, og ikke vet hvorfor, er det lurt å finne ut av årsaken før dere reiser hjem.
– Barn med høy feber skal helst ikke fly, spesielt ikke små barn. Det kan være fare for dehydrering, og vi ønsker ikke situasjoner på flyet hvor vi ikke kan behandle barnet, sier Sørbø.

Ta med forsikringskortet på reise

Det kan være nyttig å ta med forsikringskortet når man er på ferie. Der står telefonnummer direkte til alarmsentral, og det kan også være nyttig ved legebesøk og sykehusinnleggelse - slik at man har bevis for at man er forsikret. Men skulle du ha glemt å ta det med, kontakter du ditt forsikringsselskap - så får du hjelp.

Hva gjør du?
Dersom barnet er sykt, kontakter du forsikringsselskapet ditt. De kan da fortelle deg hvordan du skal gå fram. Sørbø sier at det i noen tilfeller er greit om du legger ut for legebesøk selv, så får du det refundert senere. I andre tilfeller er det nok å oppgi forsikringsnummeret ditt, så fikser selskapet resten.

– Dersom barnet blir nektet hjemreise, forlenger vi ferieoppholdet for hele familien. Vi splitter ikke opp familier. Så langt det er mulig forsøker vi å la familien få bo på samme sted som de opprinnelig reiste til, slik at de slipper å skifte hotell, men det er ingen garanti. Noen ganger må vi finne et alternativ i nærheten, og vi finner alltid en løsning, sier Sørbø.

Les mer: Ta vare på forholdet i ferien
Vent med å reise fra barnet ditt

Hva har du rett på?
Sjekk med ditt eget forsikringsselskap hva forsikringen dekker. Men Line Sørbø forteller at Europeiske dekker det ekstra oppholdet og ny hjemreise for hele familien. Du kan også få erstatning for tapte feriedager.

– Men husk at det er viktig å få dokumentert sykdom tidlig. Det heter at forsikringen teller fra den dagen du har fått dokumentert fra en lege at barnet er sykt. Det er også et krav at vedkommende er innlagt på sykehus eller er sengeliggende, sier Sørbø.

Du vil da ha rett på erstatning for barnet som er sykt og én ekstra person. Men det kan også være en maksgrense for hvor mye du får igjen. I Europeiske er grensen på 1200 per dag per person, altså maks 2400 kroner per døgn.

– Men hvis ferien egentlig var over, og du må bli igjen, vil du da også få dekket tapt arbeidsinntekt?
– Nei, det må du dekke inn selv – med mindre du har en velvillig arbeidsgiver, sier Sørbø.

Viktig å være obs på
Dersom du er i utlandet, kan det være andre rutiner i forhold til innleggelse på sykehus. Line Sørbø forteller at flere foreldre har opplevd at barna har blitt innlagt for ting de aldri ville blitt i Norge.
– Terskelen for innleggelse er ofte lavere, fordi det er mye penger å tjene på innleggelser.  Vi er i en stadig dialog med helsevesenet i utlandet, for å unngå for mange unødvendige innleggelser og undersøkelser. Dersom du er usikker på om det blir gjort riktige valg for ditt barn, tar du kontakt med forsikringsselskapet, sier Sørbø.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: