2 uker

Av Babyverden 78178
Temperamentet vårt er i stor grad medfødt. Det forteller hvordan vi reagerer i ulike situasjoner. Noen har kraftigere reaksjoner enn andre. Hvilket temperament har babyen din? Er det veldig ulikt ditt eget kan det skape utfordringer.

Om barnet: Hvilket temperament har babyen?

Vi er alle født med et temperament. Det er blant de få tingene vi er født med, og som følger oss hele livet. Det er noe alle mennesker gjenkjenner. Man beskriver gjerne temperamentet ved å si at noen er veldig aktiv, intens, tilbakeholden eller rolig. Ofte kjenner man babyens temperament litt allerede før fødselen – noen beskriver gjerne babyen i magen som rolig og bedagelig, mens andre sier de har en liten turbo. Beskrivelsene stemmer gjerne godt med babyens medfødte temperament.

Mye av babyens temperament skyldes genetikk. Ofte når vi snakker om temperament er det i forbindelse med sterke følelser som sinne, men temperamentet handler om hvordan vi oppfører oss i reagerer i ulike situasjoner. Hvordan er babyen – gråter den mye, eller virker den fornøyd? Er det gjerne store og kraftige følelser i sving, eller små justeringer opp og ned?

Alle mennesker er ulike – også barn. Det er derfor lite lurt å sammenligne barnet med søsken eller andre barn man kjenner. Bruk heller tiden på å bli godt kjent med ditt barn. Er barnets reaksjoner ganske annerledes enn dine kan det ta lengre tid å bli kjent på denne måten. Men temperamentet er det lite å gjøre med, så her gjelder det å finne måter å tilpasse seg hverandre og fungere godt sammen på.


Til foreldrene: Passer jeg og barnet mitt godt sammen?

Babyens temperament påvirker hvordan du er som forelder. Ofte får vi barn som ligner oss selv i lynne og temperament, men ikke alltid. Er forskjellene store blir oftere foreldrerollen vanskeligere også. Dette synes gjerne foreldre at er vanskelig å innrømme, for man tenker gjerne at det ikke burde vært et problem. Snakk gjerne med helsesykepleier på helsestasjonen om dette. De møter alle barn – med et stort utvalg temperament. De vet hva som er vanlig og ikke – og når det er grunn til bekymring og ikke. De aller fleste vil få til svar at det er et helt vanlig barn – med et annet temperament enn deg. Som oftest finner dere fint utav det sammen. Men det er lurt å vite at det ikke er feil om dere trenger mer tid på grunn av ulikhetene i temperament.

Hvis du selv er et ganske rolig menneske, kan det bli en utfordring hvis du får et veldig intenst barn. Kanskje blir du satt ut når barnet reagerer så annerledes enn deg selv? Da kan det være nyttig å forstå seg litt på dette med temperament. Intense barn har intense reaksjoner, men det uttrykker ikke egentlig noe annet enn det rolige barn gjør, de bare gjør det på en annen måte. Man skal gjøre akkurat det samme som man ville gjort med et roligere barn – altså om det gråter tar man det opp og prøver å finne ut hva barnet trenger nå. Ønsker den lille mat, bleieskift, kroppskontakt eller trøst? Det er ikke farlig om barnet har intense utbrudd hvis det skyldes temperamentet, eller at det lettere gråter eller gråter mer. Intense barn vil alltid gi mer lyd fra seg. Det kan føles vanskeligere å sette grenser for et intenst barn, og noen foreldre vippes litt av pinnen fordi barnet reagerer så intenst.

Men det er ikke bare om barnet er mer intenst enn en selv at dette med ulikt temperament kan være utfordrende. Er du selv intens er du også gjerne lettere å lese. Hvis du forventer å enkelt kunne tolke hva babyen din vil, men får et rolig barn som ikke sier like tydelig ifra, kan det også være en utfordring. Skal babyen sove så mye? Skal jeg vekke den? Klarer jeg å forstå hva babyen min vil? Så lenge barn er friske handler det om å bruke tid på å bli kjent og lære å tolke signalene. Disse er tydelige hos de fleste barn, selv om de kanskje ikke er så kraftige som du hadde forventet.

Synes du det er vanskelig å forstå babyen din eller egne reaksjoner på babyen er det som sagt lurt å høre med helsesykepleier. Diskuter det gjerne med partneren din, familiemedlemmer eller andre du stoler på. Kjenner du at du blir frustrert kan det hjelpe med litt avlastning sånn at du får hentet deg inn.


Lytt til podcast om denne måneden:

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: