27 måneder

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 15213
Raserianfallene topper seg vanligvis når barnet er mellom to og tre år, og de er en normal, om enn slitsom, del av barnets utvikling. Barnet har verbale ferdigheter, men mangler gjerne evnen til virkelig å kommunisere sine ønsker, og det kan føles frustrerende.

Om barnet: Humøret svinger

Barnet har også fysiske ferdigheter, men klarer ikke å gjøre alt det har lyst til. Det har heller ikke lært å håndtere følelsene sine ennå. Dermed ligger alt til rette for raserianfall.

Raserianfall har en tendens til å komme når barnet er trett, sultent eller i dårlig form, og når en situasjon er frustrerende eller overveldende. Bare det at en kjeks faller i gulvet kan utløse et anfall. Da skjer det ofte ikke på grunn av kjeksen, men på grunn av flere små skuffelser og frustrasjoner gjennom dagen.

Følg med barnet ditt for å se når på dagen det er fornøyd og opplagt og når det har en tendens til å bli frustrert. Hvis du oppdager når det er størst fare for raserianfall, har du bedre muligheter for å avverge dem. Sørg også for å ha få og forutsigbare regler, og kommuniser så klart og tydelig du kan med barnet. Gi gjerne barnet et par valgmuligheter.

Selvfølgelig vil det være situasjoner hvor det eneste du kan gjøre er å håndtere anfallet best mulig og støtte barnet når det føler seg bedre. Prøv å gi mer oppmerksomhet til ønsket atferd enn til uønsket. Det er viktig å huske at for de fleste barn er raserianfallene et forbigående fenomen som vil avta etter hvert som barnet lærer mer avanserte former for kommunikasjon og sosiale ferdigheter.

Les også: Slipp til de forbudte følelsene!

Barnelatter
Illustrasjonsfoto: iStock





Til mor og far: En god barnelatter forlenger…

Få ting er så hjertelige som barnelatteren. Barn ler før det kan snakke, og forskere mener at latteren er eldre enn språket. Latteren skaper fellesskap, og det er noe både dere og barnet vil oppleve som positivt.


Barn flest ler oftere enn oss voksne, hele 400 ganger daglig mener noen. Barn er morsomme, og har sans for festlige ting. Ofte skal det lite til for å få dem til å le og smile, det kan nesten virke som om de bare venter på en anledning. Finn ut hva det er som får barnet ditt til å le.

Av og til kan det være at vi voksne oppfatter humor og latter som støy og vil at barnet skal dempe seg. Men husk at humor er viktig, det er bra for helsen og gir god trivsel. Å være morsom handler mye om timing, og det å være humoristisk viser at barnet evner dette.

Å dele slike stunder med barnet er givende og gir dere begge en opplevelse av tilhørighet. Det følelsesmessige båndet mellom dere er helt enestående og vil være en del av barnets minne. Dette vil senere få uttrykk i barnets samspill og forhold til andre.

Les også: Derfor ler barn






Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: