4 uker

Av Babyverden 104771

Gjennomsnittsjenter veier omtrent 4.3 kilo og er 54 cm nå. Guttene er gjennomsnittlig noe større med 4.5 kilo og 55 cm.

* Vi gjengir gjennomsnittsvekt og -lengde. Normalverdiene for jenter er vekt mellom 2.8 og 4.6 kilo, og lengde mellom 50 og 58 cm. Guttenes normalverdier er 3.4 til 5.8 kilo, og 51 til 59 cm.

Om barnet: Det første smilet

De fleste babyer gir god blikkontakt og smiler når de er tre til seks uker gamle. Mange har også smil når de sover eller som en av utallige grimaser. Men det sosiale smilet er snart på plass – og det vil smelte dere! Mange venter spent på smilet, for det er en stor opplevelse. Man får følelsen av å ha kontakt med barnet. Smilet er også viktig for samspillet mellom barnet og foreldrene, fordi det får det til å vare. Når babyen søker kontakt med blikket ønsker det at du skal reagere. Babyen smiler gjerne, og du smiler tilbake. Dermed får dere en dialog. Babyen studerer ansiktsmimikken din og vil prøve å imitere. Lag gjerne også lyder, og gi babyen god tid til å svare eller selv ta initiativ. Slik skaper dere gode øyeblikk sammen.

Nå som babyen klarer å holde blikket lengre, vil det oftere være den som tar initiativ til blikkontakt med deg. Hvis babyen ikke blir møtt med kontakt og samspill kan det ofte reagere negativt. Så her er det lurt å følge med. Vær til stede og fang opp signalene!

Nå er dere også i ferd med å tilpasse dere hverandre og den nye hverdagen. Du har blitt bedre kjent med babyen din, og vet hva han/hun trives med og hvilke behov de har. Babyen har også begynt å tilpasse seg miljøet rundt og daglige rutiner som mating og stell. I disse hverdagslige situasjonene lærer babyen masse – og bruker deg som læremester. For gjennom ditt møte med babyen lærer den å oppfatte følelser, sinnstilstander og holdninger som du uttrykker gjennom blikk, ansiktsmimikk, stemmen din og bevegelser du gjør. Din tolkning og reaksjon på babyens signaler danner en felles opplevelse av hva det er som skjer når dere er sammen.

Milepæler ved 1 måned:

  • Barnet begynner å høre forskjell på ord og stavelser som er svært like, som «ba» og «pa».
  • Det første smilet kommer.
  • Babyen holder øyekontakt med deg.
  • Barnet holder hodet oppe en kort stund i mageleie og når du holder barnet i sittestilling.
  • Babyen samler informasjon gjennom sansene og begynner å skille mellom for eksempel mykt og hardt, flatt og rundt.
  • Barnet lytter oppmerksomt etter nye lyder.
  • Babyen begynner å leke med fingrene.
  • Barnet har lært at en handling følger en annen.
  • Babyen lærer å få ting til å skje ved for eksempel gråt og lyder.
  • Barnet gir signaler når det blir for mange inntrykk å forholde seg til.




Til foreldrene: Arbeidsfordelingen hjemme

Hvem skal gjøre hva når med babyen og med tanke på husarbeid? Mange har ganske avklarte roller for dette før babyen kommer, men når man skal falle på plass i nye roller må også denne fordelingen gjøres igjen. Det er lurt å være bevisst at ikke én sitter igjen med mye mer enn den andre nå som babyen også trenger dere.

Det som var helt uproblematisk før er kanskje ikke det lenger. Som hvis partneren ringer hjem og sier at han/hun tar seg en tur på trening rett etter jobb. For mor har jo allerede vært alene med babyen i mage timer mens han/hun var på jobb, og synes gjerne det blir for lenge hvis det tar enda en time og to før hun får avlastning. Å trenge litt pause fra babyen kan være vanskelig å innrømme, og enda vanskeligere å si høyt. For man elsker jo den lille. Men det er også krevende å være med babyen sin i lange strekk på den måten. Snakk derfor om slike mulige scenarier gjerne før de skjer.

Har du ikke en partner trenger du fortsatt litt avlastning. Alle trenger noen å snakke med og som kan hjelpe til sånn at mors behov også får plass. Ikke vent så lenge at du er helt utkjørt. De som får barn alene bør snakke med de rundt seg, gjerne allerede i graviditeten, om at de trenger noen som viser interesse og omsorg. Det kan være tøft å ta både dags- og nattskiftet helt alene.

Når det er sagt trenger ikke begge å gjøre alt, i hvert fall ikke samtidig. Det er for eksempel ikke nødvendig at begge foreldre står opp med babyen på natten. Fordel heller sånn at begge får lengre strekk med søvn. De fleste babyer gråter en del og er våken til alle døgnets tider. Pass på at ikke den som skal være med babyen hele dagen også er den som ikke har sovet på natten.

Slipp hverandre til. Det bør ikke være sånn at alt må gjøres på mors måte for at det skal være godt nok. Hun er jo hjemme med babyen og drillet i hvordan ting skal gjøres i større grad enn far/medmor. Det er fort gjort å ville rette på sånn at partneren gjør ting på samme måte, for mor har jo rukket å lære mer om babyens rytme og temperament. Men den andre forelderen må få prøve seg og lære han/hun også. Det er ikke så farlig at babyen gråter så lenge man prøver å finne ut hvorfor og gjør noe. Det farlige er når man ikke gjør noe eller ikke vil forholde seg til at babyen gråter.

Lytt til podcast om denne måneden:



Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: