6 uker

Av Babyverden 131275
Babyen begynner å få mer kontroll over bevegelsene sine og å bruke hendene til å leke. Den bruker også lyder ulikt sånn at det blir lettere å forstå hva babyen vil. Samspillet mellom foreldre og barn er både fint og viktig.

Om barnet: Så sterk!

I denne alderen kan babyen holde hodet litt i mageleie når den holdes i fanget. I løpet av de neste par månedene blir refleksene gradvis svakere og bevegelsene mer viljestyrt. Barnet blir aktivt på en ny måte. Framover mot tomånedersalderen avtar griperefleksen og babyen vil også få bedre kontroll på armene og hendene etter hvert. Kroppsdelene kan også bevege seg mer uavhengig av hodestillingen.

Om ikke lenge vil babyen begynne å strekke seg mot ting, gripe dem og trekke dem mot munnen for å utforske dem. Babyen bruker både berøring og munnen til å utforske nye ting. Når barnet blir mer bevisst armbevegelsene sine begynner det også å leke med hendene og fingrene. Velg leker som er enkle å håndtere og holde rundt. Det er fint om lekene lager litt lyd, og har sterke farger og klare kontraster. Speil er også lurt når babyen skal ligge på magen. Babyer er veldig opptatt av ansikter og vil synes det er spennende å se seg selv.

Sugerefleksen er også i ferd med å svekkes, og barnets sutting tilpasses i større grad hva det sutter på. Armbevegelsene henger gjerne sammen med suttingen.



Til mor og far: Kommunikasjon og riktig mengde stimulering

Har du lagt merke til at du i større grad skjønner hvorfor babyen gråter? Det er både fordi babyen har begynt å variere gråten mer, og fordi dere har blitt bedre kjent sånn at dere skjønner hverandres signaler. I tillegg til smertegråt, sinnegråt, gråt fordi det er sultent eller trenger andre behov tilfredsstilt begynner babyen nå å få en sosial gråt. Ofte er denne gråten mer nølende i starten og generelt mindre intens. Babyen prøver å tiltrekke seg oppmerksomhet sosialt!

Babyen begynner også å lage flere andre lyder, og kommer gjerne med godlyder når den er tilfreds – som gurgling og pludring. Det er viktig at dere svarer på disse lydene ved å gjenta dem tilbake til babyen. Slikt samspill og lek er fint og kalles stimulering av babyen. Når du svarer babyen på denne måten når babyen uttrykker noe – enten det er velbehag eller ubehag – hjelper du babyen å etablere et kommunikasjonssystem.

Et viktig ledd i stimulering av babyen er å følge med på om babyen trives med kommunikasjonen eller ikke. Barn kan bli både overstimulert og understimulert. Observer barnet. Snur det seg vekk, begynner å gjespe eller gråte er det viktig å la barnet få en pause og anledning til å bearbeide opplevelsen. Vent til babyen gir signaler til at den er klar til en ny økt. Babyen kan også bli overstimulert om den ikke får tid til å svare på andres utspill. Svaret kommer kanskje ikke så umiddelbart som vi er vant med i samtaler, så vent gjerne noen sekunder ekstra før du fortsetter. Det er viktig at babyen får regulere når og hvor lenge de er i dialog med omsorgspersonen om gangen. Gjennom et slikt samspill lærer babyen å regulere emosjonell kommunikasjon.

Bruk dagligdagse situasjoner til å styrke samspillet. Både mating og stell gir dere god anledning til blikkontakt og samtaler. Bruk mimikk og snakk gjerne med litt lys stemme. Speil barnets følelser tilbake og vis at du forstår barnet.

Lytt til podcast om denne måneden:



Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: