7 uker

Av Babyverden 10156 Sist oppdatert 04.05.09
Mye av bevegelsesutviklingen er avhengig av at babyen ligger en del på magen på gulvet. Mange barn vil protestere, men øving er viktig likevel. Gråter babyen mye? Her er ting å tenke over. Og du som forelder bør legge fra deg mobilen så mye som mulig mens babyen er våken!

Om barnet: Viktig at babyen ligger på magen når den er våken

Babyer skal alltid legges på ryggen når de skal sove. Men mens det er våkent og du følger med bør det ligge så mye på magen som det orker. Det varierer hvor lenge babyer klarer å ligge på magen før de blir trøtte og slitne. Noen blir raskt trøtte og slitne og protesterer, mens andre tolerer det lengre. Alle barn bør trenes opp i å ligge på magen, så la barnet ligge litt lenger etter at det har begynt å sutre, klage og gi beskjed om at det ikke trives så godt, før du tar det opp. Hvis babyen ikke har lyst til å ligge på magen på gulvet kan du i starten la det ligge på magen eller brystet ditt. Babyen ønsker å se ansiktet ditt, og løfter dermed hodet. Det er en god måte å starte på om babyen ikke liker å ligge på en matte på gulvet.

Bevegelsesutviklingen skjer i et bestemt mønster. Først får babyen kontroll på hodet, så på kroppen, så armene og til slutt beina og føttene. De første månedene er altså hodet i fokus. Å ligge på magen er god trening for musklene i nakke og skuldre, og etter hvert som de styrkes, får barnet også bedre kontroll på hodet. Snart vil babyen kunne løfte hodet godt opp fra bakken en liten stund, og etter hvert også noe av brystkassen. Du vil også merke at babyen klarer å holde hodet en liten stund selv når du bærer det. Fra denne alderen av bør babyen legges mye på magen når den er våken, gjerne på en matte med god plass rundt seg og ting som er trygge og spennende å se på, som fargerike leker.

Gråter babyen mye?

Er babyen mye urolig og gråter? Det kan være mange grunner til det, men det er lurt å forsøke å finne ut litt mer. Det viktigste å finne ut er om babyen er frisk eller ikke. Det er lav terskel for å ta med babyen til fastlegen eller helsestasjonen om du mistenker at noe ikke er som det skal.

Noen babyer har kolikk og gråter mye av den grunn. Kolikk defineres som at babyen gråter utrøstelig mer enn tre timer hver dag i mer enn tre av ukens dager i en periode på minst tre uker. Ofte begynner kolikk ved to til fire ukers alder og topper seg rundt seks til åtte uker før symptomene avtar i løpet av en måned eller to. Det er slitsomt med kolikk, men ikke farlig. Det fins mange råd mot kolikk, men lite som er dokumentert effektivt. Det kan være lurt å få avlastning om dere er slitne. Har babyen andre symptomer enn gråt bør babyen undersøkes av lege for å utelukke annen årsak til gråten.

Refluks er sure oppstøt eller halsbrann og kan også ramme babyer. Det kan også være årsak til gråt. Mistenker du at babyen har refluks bør du ta det opp med fastlege eller helsestasjon.

Det er viktig å vite at også friske babyer gråter en del. Og det er store individuelle forskjeller og derfor lite å hente på å sammenligne babyen med søsken eller andre barn. Noe skyldes babyens temperament og evne til selv-regulering. Noen bruker smokk og bruker suttingen for å roe seg ned, andre liker godt å bli bysset i søvn. Nå er snart tiden inne for å etablere rutiner. Poenget med dem er å skape gode, trygge og forutsigbare situasjoner for babyen. Disse kan også hjelpe babyen i å roe seg. Noen babyer er lettere å få inn i rutiner enn andre, og det er viktig å ikke ta selvkritikk om det tar litt tid. Er dere to om omsorgen for babyen er det lurt å bytte på å trøste babyen og å etablere rutiner.



Til mor og far: Ikke forsvinn inn i mobilen!

Vi er alle skyldige i det. Ett øyeblikk følger vi med, det neste er oppmerksomheten vår fanget i skjermen på mobilen. Det er ikke en gang alltid så interessant det som er på skjermen, men blikket vårt suges inn i den. Som foreldre må vi være veldig bevisst mobilbruken vår, for den gjør oss mindre sensitive for barnets signaler. Har du overskudd kan du heller se på mobilen mens barnet sover – hvis du ikke selv trenger å sove da.

Barn er født sosiale og vil være del av samtaler akkurat som oss voksne. Ofte avrundes samtaler etter en liten stund og man gjør noe annet. Blir samtalen plutselig avbrutt blir man gjerne blitt forvirret. Og vi vet selv hvor irriterende det er når noen midt i en samtale begynner å se på mobilen og ikke lenger følger med. Det er frustrerende for oss, men vi skjønner tross alt hva det er som skjer. En baby skjønner ikke det. Den merker bare at den voksne ikke er tilgjengelig lenger. Og det er utrolig viktig for babyen at du er tilgjengelig og svarer i det fine samspillet dere imellom. Hvis du ikke ser på babyen, vil du gjerne ikke fange opp hva den lille prøver å kommunisere. Dette er særlig viktig de første ukene og månedene av barnets liv.

Når mobilen fanger oppmerksomheten din er du ikke bare helt til stede sosialt, men også fysisk. Babyen får ikke kontakt med deg, og kan bli veldig stressa. Det er svært negativt for barnet å ikke føle seg møtt av de nærmeste omsorgspersonene. Legg derfor bort mobilen når babyen er våken. Det høres gjerne strengt ut, men det er så mye som etableres nå at det kan være veldig forstyrrende for barnet om du bare er halvveis med. Det er kontakten dere imellom som gjør kommunikasjonen meningsfylt for barnet.

I en studie filmet man mødre med babyer som var rundt to-tre måneder gamle. Mødrene fikk beskjed om å ha et såkalt «still face» og snu seg vekk. Babyene ble raskt stresset, fysisk aktive og begynte å gulpe. Jo lenger tid det tok før de fikk kontakt med moren, jo mer stressa ble de. Det er grunn til å tro at det er noe lignende som skjer når oppmerksomheten vår forsvinner inn i skjermen på mobilen. Plutselig er det slutt på den meningsfylte kommunikasjonen og babyen skjønner ikke hva det er som skjer. En bør respektere barnets behov og bli i kommunikasjonen. Ikke hele tiden, men til man får en naturlig avrunding, enten fordi man som forelder skal noe, og sier ifra om det, eller fordi barnet snur seg vekk og trenger litt hvile.

Lytt til podcast om denne måneden:



Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: