Babyen lukker munnen, dytter maten ut igjen eller brekker seg. Lyder det kjent? Faktisk er det helt normalt, og bare å forvente. Fram til nå har nemlig babyen hatt en refleks som tilsier at alt som ikke er flytende, er potensielt skadelig, og skal ut av munnen igjen.
Morsmelk vs. fast føde
Morsmelk er den beste maten for spedbarnet, og barnet kan trygt få kun morsmelk de første seks månedene, dersom barn og mor trives med det. Hvis barnet får behov for annen mat de første fire månedene, er morsmelkerstatning det eneste alternativet. Eventuelt morsmelkerstatning alene hvis amming ikke er mulig. Men når barnet er fire til seks måneder gammelt, er det trygt å introdusere fast føde, ifølge retningslinjene til Helsedirektoratet. Ved introduksjon av fast føde er morsmelk den viktigste næringen. Det kan derfor være lurt å amme barnet til det blir mett, så kan smaksprøvene være mer lek.
Tegn på at barnet er fysiologisk modent for å håndtere fast føde er god hodekontroll, evne til å sitte og bøye seg fram, evnen til å gi signal om at det er mett, for eksempel ved å snu hodet vekk, og evnen til å gripe mat og forsøke å føre den til munnen.
Dersom barnet ved fire måneders alder ikke er klart til å spise fast føde, kan det få smaksprøver. En smaksprøve kan være en liten dråpe mat på foreldrenes finger eller direkte på barnets leppe. Det er visse holdepunkter for at barn som tidlig blir introdusert for flere smaker og konsistenser lettere aksepterer ulike typer mat, og er mer åpne for ny mat senere.
Vær tålmodig
Å introdusere barnet for nye smaker og konsistenser kan være en tålmodighetsprøve. Helsesøster Elin Asbjørnsen anbefaler derfor å begynne gradvis med smaksprøver fra barnet er fire måneder gammelt.
– Introduksjonen bør skje gradvis, og det er små mengder det er snakk om den første tiden. Begynner man tidlig, bør man gå saktere frem enn hvis man venter til barnet er seks måneder gammelt, sier Asbjørnsen.
Hun presiserer at det kan ta lang tid før barnet aksepterer noe annen mat enn morsmelk. Man må derfor være tålmodig i denne prosessen.