Rituell omskjæring av gutter er en operasjon hvor forhuden rundt penis fjernes helt eller delvis, og hvor formålet er religiøst begrunnet. Den rituelle omskjæringen er regulert i «Lov om rituell omskjæring av gutter». Loven trådte i kraft 1. januar 2015. Formålet er ifølge § 1 «å sikre at rituell omskjæring av gutter utføres på en forsvarlig måte, samt sikre at rituell omskjæring er tilgjengelig».
Omskjæring av friske guttebarn er et kontroversielt fagetisk tema. Ifølge Helsedirektoratet mener en i Norge at rituell omskjæring ikke har noen helsegevinst for barn.
Dersom omskjæringen foretas av medisinske årsaker, er det ikke rituell omskjæring. Medisinske grunner kan være trang forhud, infeksjoner eller skader.
Offentlig tilbud
Norge er delt inn i fire helseregioner, og alle disse skal ha et offentlig tilbud om rituell omskjæring av gutter. For å få informasjon om tilbudet i din helseregion, tar du kontakt med nærmeste sykehus. Det er ikke nødvendig med henvisning. Du kan også få informasjon hos fastlege eller på helsestasjonen.
Enkelte sykehus har inngått avtaler med andre offentlige sykehus som utfører omskjæringen, eller med private klinikker.
Det er en egenandel på 4000 kroner å få gjennomført rituell omskjæring (og dette dekkes ikke av frikortordningen til HELFO).
Rituell omskjæring regnes ikke som helsehjelp, selv om det tilbys på sykehus. Dette betyr at andre pasienter med rett til helsehjelp blir prioritert. For eksempel må syke barn få behandling før gutter som skal få utført rituell omskjæring. NRK skrev i januar 2018 om St. Olavs hospital som kuttet rituell omskjæring på grunn av kapasitetsproblemer.