BabyGråtGråt - spedbarn kan ikke skjemmes bort

Gråt – spedbarn kan ikke skjemmes bort

Av Veera Hiranandani 16574 Sist oppdatert 28.01.11

Av og til vil babyen være kald, varm, sulten eller våt, og den må gråte for å vise at den opplever ubehag eller trenger oppmerksomhet. Gråten varierer i styrke, rytme og form alt etter hvilket behov babyen føler.

Du kan ikke skjemme bort en baby For babyen din er tilværelsen etter fødselen helt annerledes enn det den var vant til. I livmoren var det mørkt, mykt og trangt. Nå opplever babyen menneskers berøring, sterkt lys, nye lyder, nye smaker, nye materialer.

Vil holdes tett inntil kroppen din
Av og til vil babyen være kald, varm, sulten eller våt, og den må gråte for å vise at den opplever ubehag. Og noen ganger har babyen bare behov for å kjenne den tryggheten den opplevde i livmoren, og ønsker å bli holdt tett inntil en annen kropp. Dette er kanskje det eneste som kan få barnet til å roe seg eller sove, særlig de første par månedene.

Trøst gir trygghet
Med tiden vil du ikke lenger styrte til med en gang du hører babyen gråte. Men
de første månedene trenger babyen å føle seg trygg for at den ikke er alene i denne overveldende, nye verdenen. Hvis man lar barnet ligge og gråte, kan det føle seg utrygt og uelsket.

Ulike typer gråt
Etter de første ukene blir det lettere å høre forskjell på de forskjellige former for babygråt og tyde hva de signaliserer. Noen babyer begynner å gråte tidlig på kvelden. Hvis du har forsikret deg om at alle babyens grunnleggende behov er ivaretatt, kan du sørge for at babyen har det så komfortabelt som mulig.

Prøv å roe babyen ved å vugge den i armene dine, trille tur i vognen eller kjøre en biltur. Hvis babyen gråter mye og ser ut til å ha kolikksmerter, er det kanskje en liten trøst å vite at kolikken vanligvis ikke varer utover de tre første månedene. Noen foreldre opplever at barnet slutter med sine gråtemaraton nesten over natten, at det gjerneforbeholder gråten for mer spesifikke behov og blir lettere å trøste. Hvis du bekymrer deg over at barnet ditt gråter mye eller ser ut til å ha smerter, bør du ikke nøle med å kontakte helsestasjonen.

Hva prøver babyen min å si?
For førstegangsforeldre kan babyens gråt og mimikk være mystisk og vanskelig å tyde. Men de fleste babyer har små forskjeller i gråtemønster, lydnivå og bevegelser som kan tolkes:

Jeg er sulten:
Dette er ofte den vanligste grunnen til at babyer gråter. Denne gråten har et ganske dypt toneleie og er rytmisk. Mønsteret kan være en kort gråtelyd, en pause, en kort gråtelyd osv.

Lyden er ikke så høy som for andre typer gråt, men virker mer insisterende. Barnet kan også smatte med munnen, suge på fingrene og prøve å gape mot og suge på det som er nær munnen.

Jeg vil ha kontakt:
Gråt er en av de metodene barnet kan bruke for å få kontakt med og oppmerksomhet fra deg. Denne typen gråt er gjerne sutrete og høres kanskje ikke ut som ordentlig gråt. Babyen blir ofte stille med en gang den løftes opp.

Jeg er trett:
Dette er mer som en jamring som øker i intensitet. Den høres vanligvis litt nasal ut.

Jeg har vondt:
Denne gråten høres mer skremmende ut enn andre typer. Det er kraftig gråt i et høyt toneleie, og kan føre til at babyen nesten mister pusten og må ta en pause for å få den igjen før den fortsetter å gråte. Babyen vifter ofte med armer og bein, og det eneste som kan stanse denne gråten, er at smerten opphører.

Jeg er syk:
Dette er en svak og sutrete gråt som pågår lenge. Den er ikke så skingrende som smertegråten. Vanligvis opptrer den sammen med andre symptomer på at babyen ikke føler seg bra.

Babyen kan virke apatisk, være rød i ansiktet, ha dårlig matlyst, være varm eller ha diaré. Magesmerter kommer ofte til uttrykk ved at barnet krummer seg, fører beina opp mot brystet og vrir seg.

Jeg har kolikk:
Dette er en jevn, ganske rytmisk gråt i lavt toneleie som kan være vanskelig å roe. Det som ellers kjennetegner kolikk, er at gråtetoktene kan vare i timevis, og at de gjerne opptrer til samme tid hver dag, vanligvis om kvelden.

Hentet fra Babyverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Kåre E. Danielsen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: