– Jeg har til tider tenkt tanken at herregud, 2 ½-åringen min må vel være den eneste som oppfører seg slik, men har skjønt at det er det ikke. Men hvordan skal vi unngå å bli irrasjonelle og urimelige som foreldre? spør en mor.
– Denne perioden er alltid en utfordring for de fleste foreldre, sier Mørch til Babyverden. Her er noen av svarene han ga til forumbrukerne i et nettmøte.
Hva er egentlig trassalderen?
– Trassalderen, eller nysgjerrighetsalderen som jeg liker å kalle det, opptrer mellom 18 og 36 måneders alder og varer vanligvis mellom seks og tolv måneder. Trassen kommer av at barnet er nysgjerrig på alt som foregår rundt det, men mangler masse språklige og selvstendighetsmessige ferdigheter. Det blir derfor fortvilet og irritert når det ikke får til ting, eller når dere blander dere inn i noe barnet forsøker å løse selv, sier Mørch.
Han råder foreldre til å være tålmodige.
– Som voksne må vi hjelpe barnet å forstå ved å forklare hva som skjer, sette navn på objekter, kommentere barnets atferd og så videre. På den måten lærer barnet mer og mer om verden, og det roer seg ned, sier han.
Les også:
Språk er en nøkkel
For begrenset språk kan gjøre barnet veldig frustrert. Det er heller ikke sikkert barnet skjønner alt foreldrene sier. Om man prøver å hjelpe for tidlig, er det også gjøre ting verre. Mørch trekker i ett av svarene sine fram språkstimulering som et nyttig verktøy. Dette svarer han til moren med en to år gammel gutt som trasser:
– Som foreldre kan dere bidra til språkstimulering ved å lese mye for ham, stille ham spørsmål fra boka, og la ham øve seg på navn på dyr og ting i billedbøker, sier han.
Videre mener han det er lurt å være til stede i barnets lek, og sette ord på ting. ”Jeg ser at du setter klosser oppå hverandre” og lignende. Det er også viktig å sette ord på følelsene; ”Nå ser jeg at du er spent”.
– På denne måten knyttes hans aktiviteter til språket, og dere bidrar til språkutviklingen, sier Mørch.
Vær en trygg havn
Moren til ei jente på 11 måneder som til stadighet klorer henne i ansiktet, søker også råd. Hun reagerer på kloringen ved å si ”ikke klore” og eventuelt sette henne ned på gulvet.
– Kloring er selvfølgelig ikke noe hyggelig, men hun fortsetter nok med det fordi du har systematisk kommentert det. Mitt råd er å slutte å si ”ikke klore”, og i stedet vennlig ta handa hennes bort. Hun vil da i en periode øke intensiteten, men vil slutte etter noen dager, sier Mørch.
Ettersom datteren hennes er i den mest intense alderen der tilknytning til omsorgspersonen etableres, mener Mørch at moren må være forsiktig med å skyve datteren bort. Det kan øke separasjonsangsten.
– Hun vil bli tryggere etter hvert. La henne oppleve at du er en trygg havn for henne, sier han.