Når man har vært i kontakt med foreldre gjennom så mange år som jeg etter hvert har, er det interessant å se hvordan visse temaer nesten kommer på moten. Inntil for et par år siden hørte jeg sjelden foreldre problematisere søskens innbyrdes maktkamper og konflikter, og nå skjer det nesten hver dag. Enten så smitter det, eller så er det blitt et vanlig krav om harmoni som gjør seg gjeldende. Eller er det kanskje sånn at aggressivitet hos barn er i ferd med å bli til et tabu på samme måte som seksualitet var det for hundre år siden.
Her er noen fakta du kan speile din egen familie i:
Det fins søskenforhold som stort sett alltid er harmoniske, men det dreier seg om maks ett av ti, og særlig der det er stor aldersforskjell mellom barna (mer enn 5 år).
Når man har to eller flere barn, og spesielt om det er gutter, må de etablere og reetablere sitt indre hierarki hver dag, og ofte flere ganger om dagen. Spesielt mødre misliker hierarkier, men det får dem ikke til å forsvinne!
Når to eller flere mennesker er i samme rom, oppstår det i løpet av kort tid konflikter, som bare betyr at de har forskjellige ønsker, behov og mål. Det tar som regel 10-12 år for barn å lære hvordan man prioriterer sine konflikter, og hvordan man løser dem uten åpen kamp.
Jo mer foreldrene blander seg inn i barnas konflikter, jo lenger tid tar det dem å lære å ta ansvar for dem selv.
Desto flere konflikter søsken får mulighet til å oppleve, jo sterkere og tettere blir deres reasjon som store og voksne. Det gjør dem også mer kompetente partnere og foreldre.
Les også:
Søsken kjemper om og for mange interesser. En av de viktigste er foreldrenes tid og oppmerksomhet. Og de fleste barn under 8-9 år er umettelige. Jo bedre foreldrene er til å ta vare på seg selv og sine personlige grenser, jo roligere blir barna. Desto mer foreldrene forsøker å imøtekomme barnas krav og å fordele alt likt, jo verre blir det, fordi det alltid blir sånn at den som roper høyest, er den som får oppmerksomheten.
Antallet konflikter i en familie er stabilt, og jo mindre tid man tilbringer sammen, jo større blir konfliktfrekvensen.
I tillegg til de nødvendige konfliktene søsken imellom, fins det også noen som egentlig skyldes foreldrenes (åpne eller skjulte) innbyrdes konflikter.