Helt fra jeg var liten har jeg alltid sagt at jeg ville ha åtte barn, sier 33 år gamle Monica Tømte. I fjor kom barn nummer åtte, og i år kom barn nummer ni.
Da Monica var 18 år gammel ble hun mor til Ellen Charlotte, som nå er blitt 15 år. To år senere kom Ida Marien (13) til verden. Etter barn nummer to tok det fem år før nestemann, Arina Victoria (8) meldte sin ankomst. De neste seks barna kom som perler på en snor: Elena Kristine 6 år, Anna Marlene 5 år, Daniel Aleksander 4 år, Elias Nathaniel 3 år, Asbjørn Johannes 1 1/2 år, og sistemann David Leander på åtte måneder.
Mange fordommer Vi har gjerne medlidenhet med foreldre som har fått fire tette barn. Det må jo være så slitsomt! Hører vi om noen med ni barn derimot, er det lett å rynke litt på nesen og lure på hvilken sekt de er medlem av. Monica som ikke er med i noen sekt må ofte forsvare sin rolle som mor til mange barn.- Mange danner seg et bilde av meg før de i det hele tatt har sagt hei. Jeg har flere ganger opplevd å bli kritisert av |
andre foreldre på skolen fordi jeg umulig kan følge opp mine barns skolegang. Men det stemmer ikke, og jeg får ofte tilbakemeldinger fra ansatte ved skolen at jeg går foran som et godt eksempel når det gjelder å sette seg inn i barnas lekser.
Foruten å stadig bli konfrontert med spørsmål om vi tilhører en sekt, møter også barna fordommer.
– De får kommentarer om at de sikkert må hjelpe til veldig mye hjemme, at de har altfor mye ansvar, og at de ikke får tid til å være barn. Men sånn er det ikke hjemme hos oss. Det er jeg som har ansvaret for barna. Som alle andre barn hjelper de til litt innimellom, men de er først og fremst barn, og jeg legger stor vekt på at de skal være ute å leke sammen med andre unger.
En vanlig dag hos familien Tømte
Klokken seks synes minstemann det er på tide å stå opp, og da starter selvfølgelig også Monicas dag. Etter amming og kos med David begynner hun på vekkerunden litt før 7. De eldste barna har hver sin frokostdag. Det vil si at på sin dag må de opp før de andre, og gjøre klar frokosten, samt smøre niste til de som skal på skolen eller i barnehagen. Barna er kjempe fornøyd med ordningen, for bortsett fra på sin egen dag kommer de til ferdig frokost og slipper å smøre sin egen niste.
Når Monica har hjulpet med å sette i gang smøringen følger hun Anna til barnehagen, som ligger 300 meter unna. Kvart over åtte er barna klare til å gå på skolen, som også ligger rett rundt hjørnet. De neste tre kvarterene går med til å hjelpe med minste med mat og morgenstell.
Fra ni til elleve er det husarbeid. Barna vet at jo raskere husarbeidet er ferdig, jo raskere kommer de seg ut på tur. De som synes det er gøy hjelper til så godt de kan. Så er det på med bobledresser på alle fire guttene og ut på tur! Timene med lek og moro går raskt unna, og de er hjemme igjen når førsteklassingen Elena er ferdig på skolen.
Leken fortsetter til de andre kommer hjem fra skolen. Da er det leksetid, og Monica begynner å lage middag. Mens middagen koker henter hun Anna i barnehagen. Når de er ferdige å spise sjekker hun leksene til de yngste.
– Barna synes jeg er fryktelig nøye. Men det skal så lite til før det sklir ut. Hvis jeg ikke følger med er det fort gjort å hoppe over en lekse her og der.
Kvelden starter med barne-tv, før kveldsstellet, som naturligvis tar litt tid. To og to i dusjen gjør at ting går litt raskere. Etter tannpussen må barna rydde rommene sine før de kan kose seg med bøker på sengekanten.
Etter syv nattaklemmer sjekker Monica leksene til de to eldste, og sistemann legger seg klokka halv ti. Selv om hun gjerne kunne sovnet selv med en gang nyter hun litt alenetid. Monica slapper av med noen bøker, tv, strikking, eller ser på de mange bildene hun har tatt i løpet av dagen. Hun sovner før elleve, og fire timer senere skal David ammes igjen.
2,5 kilo poteter og 40 kjøttkaker Du blir ikke rik når du er hjemme med ni barn. Men det er heller ikke så viktig. Det handler om å gi barna det de trenger. Familien har et veldig godt nettverk, og arver alt av klær.- Arving av klær gir meg muligheten til å innimellom kunne kjøpe noe barna virkelig har lyst på. Økonomi handler om innstilling. Barna mine er ikke vant til å få alt de peker på, og de forventer det heller ikke. |
Hvis en av de får noe de har ønsket seg, er de flinke til å dele med søsknene. De setter utrolig stor pris på det de får, og klager aldri på at de mangler noe.
Familien bor ikke i et digert hus. De holder til i en rekkehusleilighet med tre soverom. Eldstejenta har eget rom, de tre neste i rekken deler et rom, mens de fem yngste sover på det tredje rommet. Monica sover i stuen.
– Jeg har prøvd å skille de mer, men da trives de ikke. Særlig de yngste barna er utrolig sammensveiset, og liker å være i nærheten av hverandre. Hvis jeg flytter de fra hverandre får de ikke sove.
Monica har ikke bil, så når de skal noe sted tar de beina fatt. De vekker stor oppsikt når de kommer trillende med to tvillingvogner, og barn som holder fast i mamma eller i en vogn. Det er mange som spør om det er barnehagen som er på tur, ler Monica.
Det handler mye om å være praktisk når du er alene med ni barn.
– Du tar ikke med deg ni barn på butikken en lørdag mellom ett og to. Jeg gjør det jo innimellom, og det går helt fint, men jeg foretrekker å stikke en tur på Kiwi klokken syv om morgenen. Da har jeg handlet inn før dagen egentlig har startet.
Men når du skal handle inn mat til så mange holder det ikke å snappe med seg en pakke kjøttdeig og noen få poteter. En vanlig middag hos familien Tømte består nemlig av 2,5 kilo poteter, 40 kjøttkaker, en kilo grønnsaker og et par liter saus. Det er ikke rart Monica forsøker å passe på tilbudene!