BabySamsoving bra for hjertet

Samsoving bra for hjertet

Samsoving bra for hjertet. Ill.foto: Istockphoto
Av Maren Eriksen 18670 Sist oppdatert 24.11.11

Barnelege Nils Bergman mener barn bør dele seng med mamma til de er tre-fire år gamle. Det gir babyen bedre søvn, er godt for hjernen og hjertet og styrker mor-barn-forholdet.

Bergman som jobber ved University of Cape town i Sør-Afrika har studert barn som sover i egen seng og barn som sover med mamma. Han fant at to dager gamle babyer som sov på mammas bryst sov bedre, at det var lettere å få til den viktige tilknytningen dem imellom tidlig, og dessuten var det bra for babyens hjerter. Bergmans konklusjon er at friske nyfødte bør sove på mors bryst de første ukene. Etter det bør barna fremdeles sove i mors seng – helst til de er tre-fire år gamle.

– Det høres ikke trygt ut å la spedbarn sove på brystet mens mor sover. Når et spedbarn sover på mors bryst, ligger det i mageleie, noe som gir økt risiko for krybbedød. Ryggleie er det viktigste forebyggende rådet mor krybbedød, sier fagkonsulent Line Schrader i Landsforeningen uventet barnedød.

Hun er også skeptisk til å la barnet sove på mors bryst på dagtid – for da er det så fort gjort at mor også dupper av. Men forutsatt at mor er våken og passer på, mener Schrader at det bør gå greit å ha babyen sovende på brystet.

Krybbedød
1989 var et tragisk toppår hvor hele 145 barn døde i krybbedød. Siden da har tallene gått kraftig ned, mye på grunn av at babyer nå sover på ryggen. I 2015 døde 9 barn i krybbedød/ukjent årsak i Norge: 8 under ett år, og 1 over ett år. Krybbedød skjer oftest i babyens første levemåneder, men kan ramme helt opp i 2-3-årsalderen. Ifølge Landsforeningen Uventet Barnedød (LUB) gis krybbedød som diagnose inntil 4-årsalder dersom ingen årsak blir funnet. Det er flere gutter enn jenter som dør i krybbedød. Det er ingen overhyppighet av krybbedød ved samsoving som oppfyller kriteriene under.

Når barnet deler seng med en eller begge foreldre, kalles det samsoving. Man har tidligere frarådet foreldre å dele seng med barnet i frykt for at det skulle føre til krybbedød, men såfremt man forholder seg til kriteriene for samsoving (se under), skal det også ifølge norsk forskning og Landsforeningen for uventet barnedød være trygt.

Så snart forskningen ble publisert, tok folk til orde for at det kunne være farlig med hensyn til krybbedød. Bergman svarte slik: ”Når barn dør i krybbedød er det ikke fordi mamma er i nærheten. Det er andre årsaker: giftige stoffer, røyking, alkohol, store puter og farlige leker.”

Kriterier for samsoving med små barn:

– At barnet sover på ryggen

– At foreldrene ikke røyker (og at mor heller ikke har gjort det i svangerskapet)

– At foreldrene ikke er påvirket av alkohol eller andre rusmidler

– At sengen er bred nok, madrassen fast og barnet ikke kan falle ned eller sette seg fast i en sprekk

– At alle er friske

– At barnet har egen, lett dyne

– At det ikke er for varmt i rommet (å dele seng er varmere enn å sove alene, derfor bør rommet være kjøligere. Dersom vinduet er åpent kan barnet ha på seg en tynn lue)

– At det er luftig rundt barnet

– Barnet bør ikke sove ved siden av andre søsken

– Ingen i sengen kan bruke sovemidler eller andre medikamenter som gjør at de sover ekstra tungt

 

Sover bedre med mamma
I studien til Bergman ble 16 babyer studert når de sov på mors bryst og når de sov i egen seng på foreldrenes rom. Overvåkningen viste at babyens hjerte var tre ganger mer stresset når babyen sov i egen seng. Babyens søvn var også mer forstyrret slik at babyen ikke gikk optimalt inn og ut av ulike søvntyper som dyp søvn og drømmesøvn. Faktisk hadde bare seks av 16 dyp søvn når de sov alene, og kvaliteten på denne var dårligere. Bergman viser til at veksling mellom typer søvn er svært viktig for normal hjerneutvikling. Studier på dyr har vist en sammenheng mellom dårlig søvn og problematisk atferd i tenårene.

Her kan du lese mer om søvn.

Kilder: DailyMail, Ammehjelpen og Landsforeningen for uventet barnedød

Samsoving – hvordan gjør vi det? Podcast, gjest er helsesøster Maria Otter.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: