BabySex - annerledes etter fødselen?

Sex – annerledes etter fødselen?

Ill.foto: Istockphoto
Av sexolog Åsa Rytter Evensen 2447 Sist oppdatert 28.01.05

Etter nettopp å ha blitt foreldre er seksuallivet for noen lite lystbetont. For andre kan sexlivet være uforandret og en fin måte å være på. Alt dette er avhengig av kvinnens og mannens seksualitet, parforholdet de lever i og opplevelsen de har hatt rundt svangerskapet, fødselen og barseltiden.

Nedsatt lyst

Den vanligste forandringen i seksuallivet er nedsatt lyst. Dette kan henge sammen med at kvinnens erotiske energi omdannes eller fortrenges til fordel for omsorg og nærhet til barnet. Melkesprengte bryster, strekkmerker og noen ekstra kilo kan gjøre kvinnen usikker på om hun fremdeles er attraktiv. Noen kvinner føler at fødselen har gjort dem for åpne og slappe nedentil, slik at de tror verken de eller mannen har det samme utbyttet av samleiet som før. Tvil omkring utseende og seksuell funksjon kan virke negativt på kvinnens seksuelle lyst, selv om mannen gir uttrykk for at hun er like deilig som før. Mannens holdning til kvinnen i svangerskapet og hans deltakelse i omsorgen for barnet spiller selvfølgelig også en stor rolle for kvinnens lyst.

Ulikt sexbehov

Kvinnens seksuelle lyst kan være nedsatt eller helt borte i mange måneder etter fødselen. For noen par byr ikke dette på problemer. Også mannen kjenner seg sliten og uopplagt av det uvante ansvaret og orker kanskje ikke å delta i den overskuddsaktiviteten som sex er. Men når sexbehovet er svært ulikt, kan det være duket for konflikter.

Noen menn greier å bevare tryggheten på seg selv og forståelsen for sin partner, og venter tålmodig på at livet skal normalisere seg. Andre blir såret og utålmodige av å bli avvist, og forsøker å presse partneren til noe hun ikke vil. I sin tur kan det føre til at kvinnen trekker seg bort fra all kroppskontakt av redsel for at mannen skal oppfatte ethvert kjærtegn som en invitt til noe mer. Paret kommer inn i en vond sirkel, der den manglende kroppslige nærhet også sliter på andre sider av forholdet.

Lite tid og overskudd

I parforhold med alvorlige konflikter eller manglende forståelse for kvinnens ønsker og behov, kan nedsatt seksuell lyst være en helt forståelig reaksjon som verken skal betraktes eller behandles som et isolert seksuelt problem. Det er også forståelig at det er vanskelig å opparbeide seksuell energi når dagene går med til mating, bleieskift og klesvask, og de fleste tankene dreier seg om babyens ve og vel. Det blir lite tid til å ta vare på leken, ritualene og den erotiske stemningen som er opptakten til en hyggestund i sengen.

Erotisk energi

For kvinner som har et godt forhold til partneren sin, vil lysten på sex som regel vende tilbake av seg selv i de første månedene etter fødselen. Lysten kan vende raskere tilbake om kvinnen er motivert for å komme i kontakt med seksualiteten igjen. En måte å hente frem erotisk energi på er å oppsøke seksuelle stimuli som erotisk poesi, litteratur eller film, alt hun selv føler hun tenner på og stimuleres av. Kvinnen må tillate seg å kjenne på og glede seg over de erotiske følelsene som oppstår. Hun må også lære å glede seg over de erotiske stimuli som finnes overalt hvis hun bare tør å bruke alle sine sanser. Den seksuelle energien som vekkes, vil naturlig finne utløp hos den faste partneren. En annen måte kvinnen kan komme i kontakt med sin egen seksualitet på, er ved å onanere.

Kos!

For kvinner som har trukket seg unna all kroppskontakt med mannen av redsel for å bli utsatt for press, er det viktig å få mannen til å forstå at press bare virker mot sin hensikt. De fleste kvinner ønsker kroppskontakt, varme, ømhet og forståelse etter fødselen, selv om de ikke er interessert i samleie. Kan mannen greie å gi kvinnen kroppslig nærhet mens han hele tiden respekterer hennes grenser, holder han mulighetene åpne for at hun en dag igjen skal tenne på ham.

Å være gode foreldre er også å ta vare på seksualiteten

Etter en fødsel vil alle foreldre oppleve at omsorgen og ansvaret for barnet tar av den tiden som de før hadde til rådighet for å pleie hverandre. Mange går opp i foreldrepliktene med så stort alvor og engasjement at det ikke blir krefter igjen til å vedlikeholde den seksuelle utfoldelsen som er en viktig gledesskapende faktor i et parforhold. De glemmer å tenke på at et godt samspill mellom foreldre er en av de viktigste faktorene for barns trivsel og utvikling. Å være gode foreldre er også å ta vare på seksualiteten, kameratskapet og gledene i det voksne forholdet. For de fleste kvinner vil det å gjenoppta sitt seksualliv komme helt naturlig, bare man gir seg selv litt tid.

Denne artikkelen er hentet fra Spebarnsboken.  Ill.foto: Istockphoto

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: