BabySikkerhet og førstehjelpBehandling ved stikk og bitt

Behandling ved stikk og bitt

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Teksten er hentet fra Gobokens foreldreveilederserie – boken "Sikkerhet og førstehjelp" (2019) 10585 Sist oppdatert 21.08.19
Lokal irritasjon og kløe eller svie i huden kan skyldes insektbitt eller -stikk. Noen barn får også en kraftig allergisk reaksjon, anafylaktisk sjokk, på insektstikk og må til legebehandling med en gang.

Så lenge reaksjonen på et stikk eller bitt bare opptrer rundt huden der barnet ble stukket, er det ikke fare på ferde. Likevel vil noen barn få en kraftig allergisk reaksjon, anafylaktisk sjokk, på insektstikk og må til legebehandling med en gang. Symptomene på anafylaktisk sjokk er hevelse i ansiktet eller munnen, tung og hvesende pust, sløvhet eller bevisstløshet og vansker med å svelge.

Hva kan jeg gjøre?
Kløe og svie kan lindres med kjølige kompresser eller sinkliniment. Prøv å hindre at barnet klør seg, det kan gi infeksjon. Hvis brodden etter insektet sitter igjen, bør den fjernes.

Når bør jeg kontakte lege?
Hvis barnet viser tegn til anafylaktisk sjokk, ring 1-1-3 eller ta barnet til nærmeste lege eller sykehus straks. Barnet må ikke spise eller drikke noe. Hvis barnet mister bevisstheten, må det få førstehjelp.

Veps

Ytre vepsestikk er sjelden farlige, hvis man da ikke er allergisk. Barn som er allergiske, bør ta allergimedisin i insektperioden.

Hvis man kommer i skade for å svelge en veps og blir stukket i halsen, kan hevelsen stenge for lufttilførselen. Da bør man komme seg til lege så fort som mulig, eventuelt ringe 1-1-3 ved alvorlige pusteproblemer.

Flåttbitt

Flåtten finnes over store deler av landet og kan overføre bakterien Borrelia burgdorferi til dyr og mennesker. Symptomet vil være et ringformet, rødt utslett rundt bittstedet etter 1–4 uker. Utslettet brer seg gradvis og kan følges av generell sykdomsfølelse, hovne lymfeknuter og feber. Etter hvert kan infeksjonen gi leddsmerter, lammelse i enkelte kroppsdeler, hjerne­hinnebetennelse og infeksjon i hjertet.

Barn som leker i områder hvor det kan være flått, bør dekkes godt til med klær. Myggmidler som inneholder DEET vil til en viss grad kunne holde flåtten borte, men vær obs på at insektsmidler med DEET ikke skal brukes på barn under tre år og kun med forsiktighet på eldre barn. Sjekk barnet grundig for flåttbitt hver kveld. Jo raskere flåtten fjernes, jo mindre risiko er det for smitte.

Slik gjør du ved flåttbitt
Dra flåtten rett ut med neglene, en pinsett eller en flåttfjerner. Om noen av flåttens biteredskaper sitter igjen, er det ikke farlig.

Lokal infeksjon på bittstedet kan behandles med vanlig sårsalve.

Oppsøk lege hvis du oppdager utslett 1–4 uker etter bittet, eller hvis du ser andre symptomer. Vær oppmerksom på at symptomene kan komme og gå.

Huggormbitt

Et huggormbitt sees som oftest som to punktformede prikker med 3–9 millimeters avstand. Symptomer kan være smerte, hevelse og rødme rundt bittstedet, eller magesmerter og oppkast. I mer alvorlige tilfeller kan man se sjokkutvikling og pustebesvær. Barn som er bitt, bør om
mulig bæres.


Slik gjør du ved huggormbitt
Bittstedet skal holdes mest mulig i ro.

Ikke klem, skjær eller sug i bittet, det sprer giften ytterligere.


Alle barn under 12 år skal til sykehus etter huggormbitt. For eldre barn og voksne er regelen at man tar kontakt med lege eller Giftinformasjonen. Hvis symptomer oppstår, skal man til sykehus.


Ved alvorlig forgiftning er det aktuelt å gi motgift, men ofte er det nok å behandle de symptomene som oppstår.



Brennmaneter

Brennmaneter inneholder gift som frigjøres fra celler i brenntrådene (tentaklene). De vanligste symptomer er umiddelbar, brennende smerte fulgt av kløe og hudirritasjon.


Ved allergisk reaksjon eller sjokk, eller hvis et lite barn har brent seg på større deler av kroppen og huden er svært rød og smertefull, bør man kontakte lege, eventuelt ringe medisinsk nødtelefon 1-1-3.


Husk at det i andre land finnes brennmaneter som kan gi langt mer alvorlige symptomer, i verste fall livstruende. Følg derfor alltid lokale myndigheters råd om bading.


Slik gjør du hvis barnet er brent av maneter
Skyll den aktuelle kroppsdelen i rikelig med saltvann.

Fjern gjenværende brenntråder uten å gni eller skrubbe.


Hold den skadde kroppsdelen i ro, eller senk den i varmt vann (40–45 ˚C), det gir ofte rask smertelindring. Pass på at vannet ikke er for varmt.


Hvis ikke dette hjelper, prøv smertelindrende salve, kortisonkrem eller antihistamintabletter.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: