Da brannmester Tone Sutterø var hjemme i foreldre permisjon med sitt andre barn, fikk hun en idé. Hun, som til daglig jobbet i forebyggende avdeling ved Trøndelag brann- og redningstjeneste, følte noe manglet etter å ha vært gjennom kontrollprogrammet hos helsesykepleier.
– Vi hadde fått informasjon om bekkenbunnstrening, sikring i hjemmet, kostholds- og tilknytningsveiledning, men det ble ikke nevnt noe om brannsikkerhet, sier Sutterø.
Dermed startet arbeidet som resulterte i sjekklisten «Brannsikkert hjem». Denne deles ut til alle nybakte foreldre i Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS sine eierkommuner. Her får de råd om forebyggende brannvern. Trondheim kommune ga også støtte til å oversette den, så sjekklisten finnes også på tigrinja, somali og arabisk.
1. Sørg for å ha nok røykvarslere (som virker)! Tidligere var det påbudt med én røykvarsler i hvert hjem, fra 01.01.16 ble det påbudt med én røykvarsler i hver etasje. Du trenger imidlertid ikke å holde deg til det minste tillate antallet. Røykvarsler eller røykdetektor skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor teknisk rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket. Det er en klar fordel at røykvarslerne er seriekoblet.
Normal levetid for en røykvarsler er 8-10 år, og bør byttes etter den tid. Husk å bytte batteri i røykvarsleren én gang i året (gjerne på røykvarslerens dag 01.12.).
2. Har dere nok slokkeutstyr (og virker det)? Det er påbudt å ha brannslange eller brannslokkingsapparat lett tilgjengelig. Dere kan gjerne ha ett i hver etasje her også, gjerne inkludert ett på foreldresoverommet og ett på kjøkken/stue.
Skum- og pulverapparater bør sjekkes jevnlig. De skal kontrolleres av fagperson hvert femte år, med utvidet kontroll hvert tiende år.
Plasser gjerne slokkeutstyr hvor ivrige barnefingre ikke kommer til, så slipper du at det løses ut uønsket.
3. Installer komfyrvakt om du ikke allerede har detPå alle nye platetopper er det innebygd en komfyrvakt som kutter strømmen ved overoppheting. Det er også mulig å montere på eldre platetopper og komfyrer. En gryte med flasker kan for eksempel tørrkoke på komfyren, men da slår platene seg av før det tar fyr.
4. Aldri gå hjemmefra med elektriske artikler påDet er kanskje her det syndes mest. Har du gått fra en tørketrommel på, eller en mobil til lading? Det bør du ikke. Skulle det bli overoppheting eller en kortslutning, er brannfaren stor, og du er ikke hjemme til å oppdage det.
Det blir mye klesvask med små barn i hus, men fall ikke for fristelsen og la tørketrommelen gå mens dere er borte. Husk også å tømme lofilteret.
5. Unngå å bruke elektriske artikler når dere soverDen samme regelen som over gjelder når dere er hjemme, men sover. Når du sover har du ikke oppsyn med de elektriske artiklene, og det tar lenger tid før du merker en eventuell brann.
6. Ikke legg babycallen i barnets seng, og ikke la den lade om nattenBabycallen bør gå på batteri, ikke strøm, om natten – av samme årsak som nevnt over. Unngå også å legge barnets del i sengen. Studier har vist at bare det at babycallen faller i gulvet, kan føre til en kortslutning. Skulle det ta fyr i babycallen er det ikke bra om den er i barnets seng. Er den i tillegg under dynen, kan det bli en ulmebrann.
7. Tenk brannsikkert når du velger møbler og pynt på barnerommetMange bruker syntetiske materialer i stoffer på barnerommet, og disse er ofte lett antennelige. Vi har dessuten mer ting på barnerommene nå enn tidligere, slik at det kan være flere hindringer om barnet må hentes raskt ut ved brann.
Pass også på det elektriske på barnets rom – babycall, elektriske leker, ovner som ikke bør tildekkes og lignende.
8. Sjekk at dere har minst to uavhengige rømningsveier (som er uhindret)I tilfelle brann – hvordan kommer dere dere ut? Har dere det som trengs for å komme trygt ut, for eksempel brannstige? Sjekk at det ikke står ting i veien som kan forsinke dere i tilfelle brann.
9. Ha brannøvelser hjemmeDet er lett å bli stresset hvis røykvarsleren plutselig skulle pipe, gjerne nattestid. Du er bedre rustet om du har øvd på forhånd. Bedrifter, barnehager og skoler har jevnlig brannøvelser. Det bør dere også ha hjemme.
Én eller to ganger i året bør dere løse ut røykvarsleren slik at barnet kan høre den og vite hva lyden betyr. Og så skal dere komme dere ut. Sjekk de ulike rømningsveiene, og planlegg hvordan alle i familien skal komme seg i trygghet ved brann.
10. Ikke fyr i ovn/peis om nattenNoen fyrer i peis eller ovn om natten for at det skal være en god lunk i huset neste morgen. Men en slik ulmebrann kan fort utvikle seg til pipebrann. Fyr kun når du er hjemme og våken.
12. Sjekk at det elektriske anlegget i huset er i ordenBrann starter ofte i det elektriske anlegget. Er det en stund siden sist dere sjekket, eller du har mistanke om at noe kan være galt, bør du få kyndig personale til å se over det.
13. Ta en runde i huset før du legger degHar du husket å skru av alt elektrisk utstyr? Har barnet kommet borti noe og klart å skru det på? Kan en kosebamse være gjemt bak ovnen? Er det noe som dekker rømningsveiene? En slik rutinemessig sjekkerunde er lur å ha.
14. Gjem bort og/eller sikre ledninger og elektrisk utstyr barnet ikke skal nåLøse ledninger og elektriske artikler kan være som magneter for barn, og bør sikres. Barn kan komme til å gnage hull på ledninger, eller skru på elektriske artikler uten at du merker det. Gjør det du kan utilgjengelig for barnet, og sikre det andre beste mulig.
15. Vit hva dere skal gjøre om det skulle begynne å brenneBegynner det å brenne skal du gjøre følgende:
Redd mennesker og dyr
Varsle brannvesenet (ring 110)
Slokk brannen
Ved mindre branntilløp kan du prøve å slukke selv, men du skal likevel alltid ringe brannvesenet.
Om mulig, lukk døren til rommet det brenner i.
Det er fort gjort å prøve å berge det en kan, men i et brennende hus kan en puste inn giftig røyk og besvime. Pass også på at barnet ikke går inn i huset etter å ha blitt evakuert, det er fort gjort at det ønsker å redde for eksempel kosebamser eller husdyr.
Alle bør møte ved avtalt oppmøteplass så dere har oversikt over familien.
Brannvett fra dag énMed kampanjen ”Brannsikkert hjem” ønsker brannmester Sutterø og kollegene å senke antallet husbranner gjennom holdningsskapende arbeid. De bruker maskoten Bjørnis i kampanjen, og forteller at den søte bamsen faller godt i smak hos eldre søsken i familiene som mottar brosjyren.
Bjørnis blir brukt i hele landet, og har blitt et nasjonalt prosjekt skilt ut fra Trøndelag brann- og redningstjeneste.
Kilde: Brannmester Tone Sutterø ved Trøndelag brann- og redningstjeneste