BabySikkerhet og førstehjelpBrannvett i desember

Brannvett i desember

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Siri Gjelsvik og Janet Molde Hollund 742 Sist oppdatert 11.09.20
Desember er en av årets verste brannmåneder, og særlig mange branner er det i jule- og nyttårsuken. Veldig mange branner starter om natten. Har du oversikten over hva som bør gjøres i ditt hus?

– Batteriet i røykvarsleren bør sjekkes hver måned. Trykker du på knappen, tester du kun batteriet. Blåser du ut et stearinlys eller en fyrstikk rett under varsleren, får du også testet røyksensoren i den. Det går også an å kjøpe røyk på boks som er ypperlig for slik testing, sier informasjonskonsulent Gry Elisabeth Solem i Brannvesenet Sør-Rogaland.

Inkluder barna, men vær bevisst hvordan
Hun anbefaler at barna inkluderes i brannsikkerhetstiltakene hjemme:

– Det er viktig at de får inn gode rutiner på brannsikkerhet – det er noe de vil ta med seg videre. Det er viktig at de vet hva de skal gjøre om det begynner å brenne, sier Solem.

– Men det kan være greit at en er forsiktig med å sjekke røykvarsleren ved bruk av røyk/ ild med små barn til stede. Små barn har ofte et stort behov for å ville hjelpe til – selv når de voksne ikke er der. Vi hadde en hendelse for noen år siden hvor en far hadde testet røykvarslerne i huset, sammen med den yngste sønnen i huset. Her hadde faren brukt fyrstikktrikset mens gutten stod og så på. Dessverre fikk de ikke sjekket alle røykvarslerne den dagen, så dagen etterpå fant sønnen ut at han ville hjelpe pappa. Utstyrt med en sammenrullet avis tente den lille gutten på avisen og gikk fra røykvarsler til røykvarsler i huset for å sjekke at de fungerte. Denne gangen gikk det heldigvis bra, og gutten fikk tross alt testet at alle røykvarslerne i huset fungerte, men han trengte litt hjelp av brannvesenet underveis. Tanken til den lille gutten er god, men dette viser at en må være forsiktige med barn og ild. De lærer fort, og da helst det de ikke burde lære så fort, sier Solem.

Røykvarsleren skal høres i alle rom
Røykvarsleren skal kunne høres i alle rom. Dette kan ungene være med å sjekke når varsleren testes. Hører de alarmen på sitt eget rom, også når døren er lukket? Det beste er at røykvarslerne er seriekoblet – da går alarmen i hele huset samtidig. Det bør også være røykvarslere på hvert av barnerommene.

– Det finnes eksempler på branner som har startet i lekebiler og andre tekniske duppedingser som ofte finnes på barnerom. En røykvarsler er en billig og viktig forsikring, sier Solem.

Øvelse skaper trygghet
Ved en brann skal barna først varsle de voksne eller andre personer som er i huset, og så gå rolig ut. Ta på sko, og stå på avtalt møtested, helst i tilknytning til husets inngangsdør.

– At barna er kjent med lyden av brannvarsleren, og vet hvordan de skal reagere når den utløses, er med på å skape trygghet. Det er viktig at de skjønner alvoret når alarmen utløses, og at de skjønner at de må gå ut – ikke gjemme seg, sier Solem.

– Brannøvelser hjemme er viktig, og kan være en hyggelig ting å gjøre sammen i familien. Dere kan lage et scenario over middagsbordet – hva gjør dere for eksempel hvis det begynner å brenne på kjøkkenet mens vi lager mat? Eller hvis det begynner å brenne om natten? Hvilke rømningsveier har dere? Hvordan kommer vi oss ut av vinduet? Trenger vi brannstige? Øvelse gjør mester, og kan bidra til et par aha-opplevelser underveis.

De fleste barn er redd for brann, og foreldre må være var balansegangen mellom å informere dem nok, og å informere dem så mye at de blir skremt. Det er viktig at det ikke blir lagt for mye ansvar på barn i forbindelse med brann. Deres viktigste jobb er å varsle en voksen for så å komme seg ut av huset.

Ved brann: Redde, varsle, slukke

«Redde, varsle, slukke» er en enkel huskeregel for hvordan du bør opptre ved brann. Hva som er riktig rekkefølge kan variere fra situasjon til situasjon, og fra person til person. Dette er noe du må vurdere der og da hvis brann oppstår. Du må selv avgjøre hvilken rekkefølge du skal gjennomføre disse punktene, ut i fra din vurdering av situasjonen.

1. Redde:
Sørg for å varsle alle som oppholder seg i huset. Hjelp hverandre ut til møteplassen, som dere har blitt enige om på forhånd. Sjekk at alle har kommet seg ut.

2. Varsle: 
– Varsle brannvesenet på nødnummer 110
– Oppgi nøyaktig adresse
– Legg ikke på før du har fått beskjed om at du kan gjøre det. Brannvesenet er på vei allerede mens du snakker.

3. Slokke:
Dersom brannen ikke har blitt for stor, forsøk å slokke. Utsett ikke deg selv eller andre for stor fare. Husk at røyken er svært giftig.

Ta imot og orienter brannvesenet om situasjonen når de kommer. Gi straks beskjed dersom noen mennesker ikke har klart å komme seg ut av huset. Gå ikke selv inn i huset for å redde eventuelle kjæledyr og personlige eiendeler. Overlat dette til brannvesenet.

Brann: 110
Politi: 112
Ambulanse: 113

Kilde: Rogaland brann og redning IKS

Spesielt oppmerksom i desember
I desember er det ekstra mye å være oppmerksom på. Levende lys og glemte gryter på komfyren forårsaker mange branner.

– Pass også på at ikke stikkontaktene blir overbelastet, og ikke bruk flere skjøteledninger etter hverandre. Ta gjerne en runde med støvsugeren bak tv-en og andre apparater hvor støvet samler seg. Å ha det ryddig og rent er også brannforebyggende, sier Gry Elisabeth Solem.

Levende lys skal bare brukes om voksne er tilstede. Barn vil gjerne “hjelpe til” med å tenne dem. Sett en klar grense for hva barna har lov til, og venn dem til at dere alltid sjekke at alle lysene er blåst ut før dere forlater et rom. Pass på at fyrstikker og lightere oppbevares et sted hvor barn ikke får tak i det, og lær barna at om de finner fyrstikker eller lightere, skal de gi det til en voksen.

Røykvarslere:

– Du må ha minst én røykvarsler i hver etasje. Vi anbefaler i tillegg at du har minst én for hver 60 kvadratmeter. Avstanden mellom to røykvarslere bør ikke være mer enn 12 meter.

– Har du en gang eller sone som forbinder soverom, kjøkken, oppholdsrom, vaskerom og teknisk rom, heng opp minst én røykvarsler her. Vi anbefaler i tillegg røykvarslere på alle soverom og øverst i trappen.

– Følg produsentens monteringsanvisning nøye.

– Brannvernforeningen anbefaler optiske røykvarslere med trådløs sammenkobling Disse kan kjøpes både enkeltvis og i sett. Sjekk på emballasjen at røykvarsleren er godkjent med CE-merke og henvisning til standarden «NS-EN 14604».

Optiske røykvarslere reagerer i mange tilfeller raskere enn ioniske røykvarslere. At røykvarslerne er sammenkoblet, betyr at alle går i alarm samtidig, straks èn av de oppdager røyk.

Alternativt kna du ha brannalarmanlegg tilknyttet en hussentral, et alarmselskap eller direkte til brannvesenet.

– Test røykvarsleren minst én gang per måned, og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. På nyere røykvarslere skal det være tilstrekkelig å holde inne testknappen i noen sekunder.De behøver normalt ikke teste med røyk.

– Bytt batteri ved behov, gjerne en gang i året. De fleste røykvarslere avgir korte pip når batteriet begynner å bli dårlig. Du må skifte så snart som mulig. Et alternativ er å montere røykvarslere som kobles til strømnettet. Det er påkrevd i nye boliger.

– Røykvarslere bør rengjøres minst en gang i året. Bruk en støvsuger på svak styrke. Vær forsiktig så du ikke skader elektronikken.

– Som alle andre apparater har røykvarslere begrenset levetixd. Over tid fylles røykvarslerne av støv og fett, tekniske komponenter kan bli svekket eller slutte å fungere, Vi anbefaler at røykvarslerne byttes ut minimum hvert tiende år.

Sjekkliste i desember:

Levende lys
– Hold alltid levende lys under oppsikt.
– Plasser aldri levende lys for nært brennbart materiale.
– Vær spesielt oppmerksom på gardiner, som kan blafre mot lyset om det trekker fra vinduet.
– Pass på at lysene står stødig.
– Aldri bruk brennbare lysestaker eller lysmansjetter.
– Telys må plasseres på noe som tåler høy temperatur. - Tette telysholdere kan gi overoppheting og farlig oppflamming.
– Flammer det opp må flammen kveles – forsøker du å slokke med vann, vil det føre til en voldsom oppflamming.
– Juletreet blir raskt tørt og meget lettantennelig. Bruk av levende lys i juletreet er ekstremt brannfarlig, og bør ikke forekomme.

Komfyren
– Uforsiktighet, uoppmerksomhet og glemsomhet ved matlaging på komfyr er den vanligste årsaken til brann. Hold derfor alltid oppsikt med en komfyr som står på.
– Vær i kjøkkenet til maten koker opp, og skru ned varmen før du eventuelt går ut av rommet.
– Hold deg i umiddelbar nærhet til kjøkkenet mens maten koker, og la aldri komfyren stå på mens du er ute av huset.
– Temperaturen kan bli høyere ved steking enn ved koking, og fett og olje kan lett ta fyr om det blir for varmt. Ha et lokk tilgjengelig mens du steker, så du kan kvele eventuelle flammer. Vær spesielt oppmerksom med smultkoking og frityrsteking. En slik brann må kveles – forsøker du å slukke med vann, vil det gi en eksplosjonsartet brann.
– Ventilatoren over komfyren må rengjøres for fett jevnlig, så ikke strålevarme eller flammer fra komfyren antenner fettet.
– I beruset tilstand er man mindre oppmerksom, og har lettere for å glemme at komfyren står på, eller sovner fra hele matlagingen.
– Installer gjerne komfyrvakt. Da slå komfyren seg av før temperaturen på kokeplatene blir så høy at situasjonen blir farlig. Har du en bolig som er nyere enn juli 2010, eller gjøres det endringer på komfyrkursen ved oppussing, er komfyrvakt påbudt.

Elektrisk julebelysning
– Slå alltid av julebelysningen om natten og når du ikke er hjemme.
– Vær obs på lyspærer som ryker i seriekoblet juletrebelysning og andre lyslenker. Hvis mange pærer ryker, får de gjenværende pærene økt spenning, og dermed høyere effekt. Pærene kan bli så varme at de kan antenne et tørt juletre, julepynt, gardiner eller annet brennbart i nærheten.
– I flerarmede lysestaker kan lyspærene være ustabile. Dersom lysstyrken er ujevn, må pærene skiftes ut for å unngå overoppheting.
– Ikke bruk sterkere lyspærer enn lampen er beregnet for. Svimerker på eller rundt lampen er et stort faresignal.
– Ikke dekk til julebelysningen - heller ikke juletrebelysningen. Den skal plasseres i trygg avstand fra brennbare materialer.
– Bruk belysningen til det den er beregnet for. Skal lysene brukes utendørs, må de være spesielt egnet til dette. Bruk i så fall utendørs stikkontakt – ledningen skal aldri gå over dørterskler eller gjennom vinduer. Da kommer den under press og kan få bruddskader.
– Unngå bruk av skjøteledninger.
– Tørre juletrær tar fort fyr. Derfor skal du aldri bruke levende lys på juletreet.

Fyrverkeri
– Sett dere godt inn i sikkerhetsreglene for bruk av fyrverkeri, dersom dere skal sende opp raketter på nyttårsaften.

Kilde: Brannvernforeningen (følg linken for mer utførlige sjekklister og sikkerhetsregler) 

Brannvernforeningens sjekkliste for brannsikkerhet i boligen:

Du er ansvarlig for brannsikkerheten i din egen bolig. Her er en sjekkliste for egenkontroll, som du bør gå gjennom jevnlig:

Hver dag før du legger deg:


  • Sjekk at komfyr, vaskemaskin og tørketrommel er slått av

  • Sjekk at øvrige apparater og belysning som ikke trenger å stå på, er slått av

  • Sjekk at levende lys er slokket

  • Sjekk at ingen ovner, transformatorer eller ladere er tildekket


Hver måned:

  • Test røykvarsleren ved å bruke testknappen

  • Test jordfeilbryter i sikringsskapet


Hvert kvartal:

  • Sjekk at nåla i trykkmåleren på brannslokkeapparatet peker på det grønne feltet

  • Vend pulverapparatet opp ned et par ganger, slik at pulveret ikke klumper seg

  • Sjekk at husbrannslangen er tilkoblet og fungerer

  • Rengjør kjøkkenvifta for brannfarlig fett


Hvert halvår:

  • Gjennomfør brannøvelse for hele familien

  • Undersøk om det er svimerker eller sterk varmgang i sikringsskapet

  • Stram til eventuelle skrusikringer i sikringsskapet


Hvert år:

  • Bytt batteri i røykvarsleren

  • Se etter svimerker i støpsler, kontakter, lamper og annet elektrisk utstyr

  • Fjern støv fra røykvarslerne med en støvsuger


Hvert femte år:

  • Få en godkjent el-installatør til å gjennomføre en el-sjekk i boligen

  • Få brannslokkeapparatet kontrollert hos en kompetent virksomhet


Hvert tiende år:

  • Skift ut røykvarslerne med nye

  • Utfør service på brannslokkeapparatet hos en kompetent virksomhet


Kilde: Brannvernforeningen.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: