Kan gi litt magetrøbbelDet er ikke uvanlig at barn som har spist sand eller jord, fått i seg en sigarettsneip eller smakt på en gammel tyggegummi fra bakken får litt løs mage i etterkant. Som regel går det fort over.
– Barna synes jo det smakker ekkelt, og stopper av seg selv, sier Løvendahl Mogstad.
Diaré:
Diaré er mer enn tre daglige tømninger av løs til vandig avføring. Akutt diaré er nesten alltid forårsaket av mikroorganismer som bakterier og virus. Ved diaré er det viktigste tiltaket å sikre god væsketilførsel – barn blir lett dehydrerte. Som regel går akutt diaré over av seg selv, og er ufarlig. Barnets allmenntilstand er avgjørende for om det er nødvendig med legebesøk.
Kilde: Pasienthåndboka, Norsk helseinformatikk
Kan bli sykeDet kan finnes ting i sanden som kan gjøre barnet sykt. Det er sjelden snakk om alvorlige sykdommer, men særlig uvaksinerte barn bør man være oppmerksomme på. Det er særlig stivkrampe helsesykepleier Elin Asbjørnsen er bekymret for i slike tilfeller.
– Ellers er det ofte slik barn får småmark i seg – gjennom å spise sand, sier hun.
Både hun og Løvendahl Mogstad trekker også fram risikoen for å få toksoplasmose.
– I kattebæsj kan det være parasitter som gir toksoplasmose. Det kan gi en influensalignende sykdom, men er sjelden alvorlig, sier Løvendahl Mogstad.
Sykdommen kan derimot være skadelig for gravide.
Toksoplasmose:
Rundt 1 av 3 får toksoplasmose, de fleste som barn. Smitten skjer som regel ved lek i sandkasser forurenset av katteavføring, eller ved direkte kontakt med katter. Parasittegg i katteavføring kan være smittsomme i flere måneder. Smitteoverføring kan også skje ved inntak av utilstrekkelig varmebehandlet kjøtt eller uvasket frukt og grønnsaker. De fleste merker ingenting til sykdommen. Toksoplasmose kan være skadelig for fosteret om den gravide blir smittet.
Kilde: Pasienthåndboka, Norsk helseinformatikk
Håndvask og årvåkne foreldreDet er fullt mulig, og lurt, å hindre barnet i å få i seg sand eller jord når du følger med. Men man kan ikke se på barnet hundre prosent av tiden, særlig ikke i barnehagen.
– Håndvask er det viktigste helseforebyggende tiltaket i vår del av verden. Pass på at barnet alltid vasker hendene før måltider, råder Løvendahl Mogstad.
Vær obs på hva barnet putter i munnenSand og jord er smått, og kommer stort sett rett ut igjen. Men noen barn putter også større gjenstander i munnen, og da er det viktig å være på vakt.
– Større steiner eller plastleker som for eksempel legoklosser kan sette seg fast og lage problemer, sier Løvendahl Mogstad.
Kan litt sand faktisk være sunt?Det har lenge pågått en diskusjon om hvorvidt vi er blitt for renslige i vår del av verden. At vi er så renslige at det fører til sykdom.
– Vi har mistet mange av de gode bakteriene i fordøyelsessystemet på grunn av rensligheten. Men vi trenger å trene opp immunforsvaret. Så kanskje det kan være bra å spise litt sand som barn, fordi det bygger opp immunforsvaret og gjør oss bedre rustet til å takle sykdom, sier Løvendahl Mogstad.
Helsesykepleier Asbjørnsen støtter denne teorien.
– Det er forsket på at det er sunt at barnet er i nærkontakt med naturen. Det kan for eksempel forebygge allergi, avslutter hun.