BabySikkerhet og førstehjelpHvordan barnesikrer jeg hjemmet?

Hvordan barnesikrer jeg hjemmet?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Teksten er hentet fra Gobokens foreldreveilederserie – boken "Sikkerhet og førstehjelp" 12551
Å sikre hjemmet mot ulykker handler ikke om å hindre barnets utforskertrang, men om å redusere risikoen for unødvendige skader og kriser. Les denne artikkelen og få tips til hvordan du kan sikre hjemmet ditt.

Et hus som er et trygt og godt hjem for voksne, kan romme mange farer for babyer og små barn. Du tenkte kanskje ikke over det før det kom barn i huset, men etter hvert oppdager du nok at det stemmer. Ofte vil du se at noe du aldri trodde babyen din ville få tak i eller være nysgjerrig på, kan utgjøre en fare.

Husene våre er ganske forskjellige i utforming og innredning, så behovet for sikring varierer fra hjem til hjem. Det er derfor viktig at du gjør en vurdering av de farene som finnes i nettopp ditt hjem. Det beste er å gå gjennom huset før barnet begynner å bevege seg omkring. Etter hvert som barnet blir større og øker aksjonsradiusen, forandres også behovet for sikkerhet. Det betyr at du ikke kan barnesikre huset ditt én gang for alle – du må foreta nye vurderinger etter hvert som barnet ditt utvikler sine motoriske ferdigheter og sin forskertrang.

Hva bør sikres?

Begynn med å gå ned på alle fire på gulvet, og se hvert enkelt rom fra et barns perspektiv. Kanskje finner du skarpe kanter og fristende pyntegjenstander du kanskje må sikre? Dette bør du gjøre hver halvår ettersom barnet vokser og stadig finner flere fristelser.

Det aller viktigste for barnets sikkerhet er at det ikke blir overlatt til seg selv i situasjoner eller omgivelser som kan være farlige. La aldri babyer eller småbarn være lenge alene. Sørg alltid for å ha oversikt over hvor barnet befinner seg. Husk også at jo mer sliten du er, jo mer uoppmerksom blir du.

Trapper
Trappene i huset må sikres med grind oppe og nede slik at barnet ikke kan gå opp og ned alene. Det bør ikke være mer enn 6 cm mellom sprinklene, og grinden bør være minst 70 cm høy for at ikke barnet skal klatre over. Se over gelender og mellomrom mellom trappetrinn for å forhindre at barnet kan krype gjennom eller sette fast en kroppsdel. Sperr disse mellomrommene hvis nødvendig. Er du i den situasjonen at du skal bygge eller kjøpe nytt hus, kan det være lurt å være oppmerksom på at med avsatser i trappen unngår en lange fall.

Grinder finnes i flere varianter og av ulike materialer. De monteres i veggen eller dørkarmen, og det krever at du må bore hull. Mål åpningens bredde før du kjøper grind, slik at du vet at du får en grind som passer.

Fest en remse med antiskli-teip på trappetrinnene dersom de er glatte. Lær barnet å krype opp og ned trappen så snart som mulig, men behold trappegrindene. Du kan gjerne feste et lavt gelender for barnet slik at det blir lettere å holde seg fast.

Hvis uhellet er ute

Alle småbarnshjem bør ha et førstehjelpsskrin med

• Lett smertestillende middel
• Desinfiserende middel
• Plaster, gasbind og kompresser
• Pinsett og/eller nål i tilfelle fliser
• Antibakteriell krem
• Bomull, Q-tips og saks

Her kan du lese mer om førstehjelp.


Vinduer
Sjekk at vinduene i huset ikke kan åpnes av barn. Mange vinduer i dag har sperrer, hvis ikke bør du feste egne åpningssperrer på dem. Dette er spesielt viktig i rom hvor barn oppholder seg mye, som stue, soverom og lekerom.


Dører
Det kan også være behov for grinder i døråpninger, for eksempel til yttergang eller kjøkken. Dører ut til balkonger og altaner bør også ha barnesperre for å unngå at barnet kommer seg ut. La aldri et barn være alene på altanen uten tilsyn, hvis det da ikke ligger i vognen og er fastspent med sele. Dører kan også sikres med stoppere eller klemmesperrer, slik at ikke de små fingrene kommer i klem. Har du store glass­-­dører, og spesielt viltre barn, kan du vurdere å legge et lag plastfilm over hele eller deler av glasset, slik at de ser at det er en naturlig hindring.


113 – medisinsk nødtelefon

113 er det nasjonale telefonnummeret for medisinsk nødhjelp. Telefonsamtalen er gratis.

Telefonsamtalen din vil bli koblet til nærmeste AMK-sentral og du vil raskt oppnå kontakt med helsepersonell.

Det kan være lurt å henge en oversikt over nødnumre på medisinskapet eller et lignende sted. Det kan være vanskelig å huske på hvor du skal ringe når uhellet er ute.


Brannsikring
Det er viktig for tryggheten å ha røykvarslere i hver etasje, og helst i hvert enkelt rom. Det går også an å installere seriekoblede røykvarslere. Da går alarmen i alle røykvarslerne i huset dersom én utløses. Det finnes nå trådløse systemer som er like enkle å montere som vanlige varslere. Pass på at det er batterier i alle røykvarslerne, og sjekk en gang i måneden at de fungerer ved å trykke på utløserknappen, eller ved å blåse ut et stearinlys slik at det røyker i nærheten av varsleren. Skift uansett batteri en gang i året. Støvsug varsleren forsiktig en gang i blant for å fjerne støv eller fluer som kan hindre utløseren. Er røykvarsleren eldre enn ti år, bør du bytte den ut.


Alle boliger skal ha brannslokkingsapparat eller husbrannslange. Slangen bør kontrolleres hvert år ved at man ruller den ut og ser at den ikke har sprekker. Kontroller også at kranen virker. Du har selv ansvar for å sjekke at brannslokkingsapparatet er i orden. Det skal gjøres hvert kvartal. Kontroller at manometerpilen står på det grønne feltet. Snu apparatet opp ned. Hvis du holder øret inntil beholderen, skal du høre at pulveret flytter seg. Pulverapparater skal kontrolleres av en sertifisert fagperson hvert femte år, og hvert tiende år skal det sendes inn til service.


Det er lurt å gå til innkjøp av et brannteppe, som gjerne kan oppbevares på kjøkkenet. Et brannteppe egner seg godt til å kaste over for eksempel brennende gryter eller personer som har fått klærne antent.


Sjekk rømningsveiene i huset ditt, og tenk gjennom rømningsalterna­­tiver før ulykken er ute. Sørg for at alle i huset vet hvor slokkeutstyret befinner seg. Har du en bolig med flere etasjer, bør/må du installere brannstige eller branntau/redningsline. Sjekk forskrifter for bolig.


Ha som vane å tenke brannsikkerhet når du skal handle leker, klær, møbler og andre ting til hjemmet.


Brannøvelser

Tenk gjennom en fluktplan i tilfelle brann. Er barna store nok bør du areangere brannøvelser og teste fluktveiene.


Elektrisitet og varmekilder
– Stikkontakter i barns høyde, og de som de lett kan klatre opp til, må sikres med plugger. Skal du kjøpe nye stikkontakter, sørg for at disse har innebygget barnesikring.


– Elektriske ledninger til lamper, ovner og lignende bør festes til veggen der det er mulig. Løse ledninger bør være korte pga. kvelningsfare. Samle ledninger sammen hvis det ligger mange på samme sted, for eksempel bak fjernsynet eller PC-en. Pass på at ikke ledningene er slitt. Et barn kan prøve å tygge på ledninger som stikker ut.


– Elektriske ovner og radiatorer bør sikres hvis det er mulig. Vis barnet at ovnene er varme, og hindre adkomsten til dem hvis det er mulig.


– Peiser bør ha gnistfanger, og vedovner bør sikres med grind eller gitter. Det finnes spesiallaget sikringsutstyr for peis og ovner. Men la ikke en grind være en sovepute. Barnet må lære seg at ovnen eller peisen kan være brennende varm.


– Levende lys bør alltid brukes med stor forsiktighet, og særlig når det er små barn i huset. Forlat aldri et rom med tente lys, og sørg alltid for at lys og lykter står slik at barn ikke kan nå dem. Dette gjelder også utendørs.


Varme drikker
De vanligste brannskadene hos barn oppstår ved at de får varm eller kokende væske over seg. Når barn sitter på fanget til en voksen som drikker te eller kaffe, kan det skje ulykker!


Pass på hvor du setter varme drikker. Husk at barn alltid greier å strekke seg litt lenger enn du tror, og når bordkanten før du vet ordet av det. Unngå duk på bordet da barnet vil trekke og dra i den. Dersom du vil ha duk, bør den ha kortest mulig fall og helst sikres med bordklemmer.


Sikkerhetsforebyggende tips:

– Lær deg de grunnleggende førstehjelpsreglene.
– La aldri babyen være alene hjemme – selv ikke et kort øyeblikk.
– Gi aldri barn matvarer eller leketøy de kan sette i halsen.
– Vær forsiktig med snorer og snører på klær og luer som barnet kan kveles av.
– Tørk opp med det samme dersom du søler på gulvet. (Så ingen sklir.)
– La aldri barnet løpe med slikkerier eller slikkepinner i munnen. Dersom barnet snubler, kan pinnen slås opp gjennom ganen.
– La aldri barnet løpe rundt med flasker, krus eller glass av porselen. Dersom det faller kan det skade blant annet tennene.
– Sett hjørnebeskyttere på møbler med skarpe kanter, skap og andre gjenstander barnet kan skade seg på.


Kjøkken
Kjøkkenet er et sted hvor du tilbringer mye tid med barnet, og et samlingspunkt for hele familien flere ganger om dagen. I tillegg til at rommet blir mye brukt, er det her mange farer for de minste. Pass hele tiden på hvor barnet ditt er når du er sammen med det på kjøkkenet. Trekk vekk stoler og krakker fra kjøkkenbenken og bordet hvis du ikke vil at det skal klatre opp. Slå av elektriske apparater når de ikke er i bruk.


Komfyr
Ulykker ved komfyren kan forårsake alvorlige brann- og skåldeskader, så den bør være noe av det første du sikrer i hjemmet ditt. Det kan være mest hensiktsmessig å holde små barn helt borte fra stekeovn og komfyr, og du bør aldri lage mat med barnet på armen. I dag selges mange komfyrer med ulike former for barnesikring, men de fleste komfyrer trenger ekstra sikring. Komfyren må være vippesikker, og du bør montere skjerming foran kokeplatene.


Skal du kjøpe ny komfyr, kan du vurdere induksjonsplater, som ikke føles like brennhete mot fingrene som vanlige plater. Gasskomfyrer har oftest barnesikrede knotter for å skru på gassen, men husk at blusset kan være like varmt som en kokeplate. Når du lager mat, bør kasse­rollehankene vende innover mot veggen slik at nysgjerrige små fingrer ikke klarer å velte det kokende varme innholdet over seg. Bruk helst de bakerste platene.


Mange barn brenner seg på en glovarm ovnsdør. Sjekk om døren din er barnesikret med varmehemmende glass. Hvis ikke, kan du montere gitter, men husk at barn kan stikke fingrene gjennom. Skal du ha ny stekeovn, vurder å plassere den innebygget i et høyt skap.


Skuffer og skap
Små barn finner fort ut at det er morsomt å leke med skap og skuffer. Selv om du ikke oppbevarer skarpe eller farlige gjenstander i skuffen, er det fare for at barnet klemmer fingrene. Skuffer og skap med farlig innhold må barnesikres sånn at barnet ikke klarer å åpne dem. Dette gjelder særlig der du oppbevarer søppel, kniver, sakser, alkohol, medisiner, vitaminer og tørkede matvarer som makaroni, erter og melvarer. Har du kniver på kjøkkenbenken, husk å legge dem langt inn, henge dem på veggen eller legge dem i en sikret knivskuff. Vaskemidler og andre kjemikalier, også de med barnesikret lokk, må oppbevares utenfor barnets rekkevidde, helst høyt oppe i et skap med barnesikring.


Barnestol
Barnet bør sitte i en trygg og stabil høystol med seler. Den lille må kunne bevege seg og sparke i stolen uten at den blir ustødig, og uten å falle ned eller skli i setet. En høy stol er praktisk ved bordet og når barnet er med deg ved kjøkkenbenken. Ikke plasser den for nær benken når det er kniver eller varme ting i nærheten. Har høystolen et brett eller en bøyle, må lukkemekanismen være solid.

Lytt til podcast: Slik barnesikrer du hjemmet ditt

Stue
Vi tilbringer mye tid i stua med lek og kos sammen med barna. Noen barn rører aldri bokhyller, duker eller fjernsynsapparater, men du kan ikke være trygg på at barnet ikke kommer til på steder som kan være farlige. Ikke la barnet være uten tilsyn når det har begynt å bevege seg rundt på gulvet. Veiled barnet helt fra begynnelsen av når det gjelder hva det har lov til og hva som kan være farlig. Det tar tid, men det er viktig at barnet etter hvert forstår at det selv har et ansvar for å unngå farer.


Fjernsyn
Fjernsyn, DVD-spillere, stereoanlegg og lignende er ofte veldig fristende for de små, med mange knapper og ledninger. Det kan være vanskelig å holde dem unna, men gjør det du kan. Plasser helst fjernsynet slik at ikke barnet kan få tak i ledningene bak.


Det kan være lurt å sette DVD-spilleren og andre avspillere eller konsoller inn i et skap.


Stueplanter
Mange barn elsker å leke med jorden, og de små utforskerne er raske til å smake på alt nytt. Fargerike blomster og blader er ikke noe unntak.


De fleste planter er ikke dødelige, men en stor del av dem kan føre til ubehag og irritasjon hvis barnet spiser på dem. Det beste er å unngå giftige planter i stua. Tenk også på at pidestaller lett kan velte.


Blomstervann er ikke giftig, men kan gi magebesvær hvis vannet har stått lenge.


De vanligste giftige stueplantene

Agave, alpefiol (Cyclamen persicum), amaryllis, azalea, engletrompet (Brugmansia), prikkblad (Diffenbachia), droplerot (Caladium), eføy (Hedera helix), elefantøre (Alocasia), flamingoblomst (Anthurium), fredslilje (Spathiphyllum), hortensia (Hydrangea macrophylla), julestjerne (Euphorbia pulcherrima), kroton (Codiaeum), kunnskapens tre (Sodlanum pseudocapsicum), oleander (Nerium oleander), Pachypodium (P. lameri), Primula obconica, stuekala (Zantedeschia aetiopica).


Dette er ikke en komplett liste. Er du usikker på om en plante er giftig, får du brosjyrer på helse-stasjonen eller apoteket. Du kan også ta kontakt med Giftinformasjonen (tlf. 22 59 13 00), eller se brosjyrer her.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: