Sikkerhet på tur

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Elisabeth Randulff og Kjersti Lundemo 689 Sist oppdatert 22.01.11

Å dra på familietur gir gode minner og opplevelser til både foreldre og barn, men det følger også med en sikkerhetsrisiko på reisen. Ha alltid godkjent og tilpasset sikkerhetsutstyr til barnet i bilen, i båten og på sykkelen.

Et barn kan sitte bakpå sykkelen din fra det er ni måneder til det er åtte år. Sykkelsetet skal være solid, med beinbeskyttelse, nakkestøtte og H-sele. Du kan ogsa bruke en godkjent sykkeltilhenger.

Barn skal alltid ha sykkelhjelm når det sitter på med en voksen. Sjekk at den er godkjent med CE-merking, og at den passer barnets hode. Bytt hjelm etter hvert som barnet vokser, og skift den alltid ut hvis den blir skadet.

Hjelmen kan også være en sikkerhetsfare
Husk imidlertid at hjelmen kan være en sikkerhetsfare for barnet når det ikke sitter pa en sykkel. Ved lek og klatring kan hjelmen hekte seg fast i trær eller lekestativer. Det er spesielt viktig å passe på dette når barnet etter hvert får sin egen sykkel og leker ute på egen hand.

Barnet må innprentes at det alltid skal ta hjelmen av når det går av sykkelen. Hvis dette er vanskelig å passe på, kan du godt la barnet sykle på trehjulssykkel uten hjelm – fallet ned til bakken er ikke så langt.

Bakovervendt bilsete
Det er påbudt å sikre alle i bilen, og barnets vekt avgjør hvilken type sikringsutstyr du skal bruke. Kollisjonstester viser at barnet sitter tryggest i et bilsete som er montert bakovervendt. Det anbefales å la barnet sitte bakovervendt så lenge som mulig. Synes du det er vanskelig å ikke se barnet, kan du montere et sladrespeil.

La aldri barnet være igjen alene i bilen når den står parkert. Det kan oppstå farlige situasjoner som ikke er så lette å forutse på forhånd, for eksempel ved at barnet putter noe i munnen og setter det i halsen. Større barn kan komme seg ut av barnesetet og forsøke å starte bilen.

Barneseter skal aldri monteres bakovervendt i forsetet hvis bilen har kollisjonspute. Barnet kan bli drept dersom puten utløses. Barn som sitter forovervendt, kan også bli alvorlig skadet. Kollisjonsputen er konstruert for å beskytte en voksen person, og derfor bør et barn være over 140 cm før det kan sitte i et forsete med kollisjonspute.

Prøv bilsetet før du kjøper
Før du kjøper barnesete, bør du prøve a montere det i bilen din. Få forhandleren til å veilede deg hvis monteringsanvisningen er vanskelig å forstå. Det er svært vanlig at barneseter er montert uriktig. Isofix er en fremtidig standard for festing av barneseter i bil som skal gjøre monteringen enklere og sikrere, men systemet er ennå ikke særlig utbredt.

EU-godkjent
Alle barneseter som selges i dag, skal være godkjent etter den europeiske standarden ECE-R44-03, men det er lov å bruke bilseter som er godkjent etter den tidligere standarden R44-02. Det er også mulig å leie bilseter, både hos utleiefirmaer og hos flere forsikringsselskaper.

Bruker du boxette (babyseng) eller et sikringsnett til en hard barnevognsbag (ikke mykbag), må babyens hode ligge inn mot midten av bilen for å minske skaderisikoen ved en eventuell påkjørsel fra siden.

Huskeliste

• Bruk godkjent sikringsutstyr
• Sikringsutstyret som redningsvest og bilsete skal være tilpasset barnets vekt.
• sykkelhjelmen må tilpasses barnets hode
• Ta barn og bil med til forhandler for å prøve om utstyret passer.
• La forhandleren vise hvordan du monterer barnesetet.
• Sjekk forbrukertester.

På båttur
Barn skal sikres med redningsvest når de er i båt eller ved sjøen. Sørg for at vesten er tilpasset barnets vekt, og at alle stropper og remmer er forsvarlig festet. Det finnes ogsa redningsvester til babyer.

Badebleie
Når du er i eller ved sjøen, må du aldri la barnet leke uten tilsyn. Ikke la barnet være alene selv om det har badering, armringer eller bademadrass. Det anbefales ikke at barnet har på vanlig bleie nar det bader. Bleier med plasttrekk kan danne en luftlomme som vil gi oppdrift, og barnet kan bli liggende med enden opp og hodet ned. Selv om barnet har redningsvest, kan en bleie forskyve vektbalansen. Bruk heller en badebleie.

I pulk
Pulk bør ikke brukes til barn under seks måneder og i temperaturer under 10 minusgrader. Husk at det er kaldest nede ved bakken, og at vind forsterker kuldeeffekten. Bruk et godt liggeunderlag i bunnen  pulken. Pass på at remmer og seler sitter som de skal, og kle på og pakk inn barnet etter temperaturen. Men husk også at det kan bli for varmt for babyen din i pulken! Det er viktig å ta pauser ofte for å kjenne om barnet er for varmt eller for kaldt. Husk solbriller eller solskjerm.

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: