Det har skjedd mye på bilfronten siden professor Inggard Lereim, mannen bak loven om trafikksikkerhet for barn, for rundt 30 år siden strammet inn regelverket og hevdet at barn ikke hadde noe å gjøre i forsetet på bilen. Lereim, som er professor innen både kirurgi og ortopedi, mener fortsatt at alt tyder på at baksetet er sikrest.
– Som lege har jeg behandlet et meget stort antall pasienter som er skadet i trafikkulykker gjennom årene, men det viktigste jeg har gjort var å få på plass den loven. Før var det mange og store skader på barn etter ulykker i bil, sier han.
Selv om han er enig i at barn nå trygt kan sitte i forsetet i nyere biler, synes han at foreldre bør sikre barna i baksetet – hvis de kan.
– Jeg har på nytt gjennomgått informasjonen om både kliniske forskningsmessige resultater fra flere europeiske land. Alle peker på at baksetet som regel er tryggest, også for barn, sier Lereim.
Han sier at det først og fremst er ved kraftige frontkollisjoner, gjerne med faste elementer som trær og bergvegg, at baksetet er tryggest.
Les også:
Forsetet friskmeldt – i nyere biler
Men nå er forsetet i nyere biler endelig friskmeldt for barn.
– Ja, hvis du har en nyere bil og airbagen er avslått, kan barnet sitte sikret i barnestol i forsetet, sier seniorrådgiver Unni Knutli i Trygg Trafikk.
Årsaken er at det har vært mer fokus hos bilprodusentene på å forbedre sikkerheten i forsetet den siste tiden.
– Nyere biler er utviklet slik at de ivaretar passasjeren foran på en bedre måte ved en kollisjon nå, sier Knutli.
Overlege Tor Einar Calisch på Barne- og nyfødtintensivavdelingen ved Oslo universitetssykehus Ullevål er enig med Knutli. Han regnes som en av de fremste på bilsikring av barn i Norge.
– Ja, nyere biler med gode resultater fra nøytral sikkerhetstest kan gi like god sikkerhet i forsetet. I disse bilene er det forsvarlig å la barn sitte korrekt festet i forsetet når airbagen er avslått, sier Lereim.
Han tar imidlertid noen forbehold.
– En rekke små nyere biler har kort avstand fra front til kupé. En del el-biler er også små og har mindre masse foran som kan fange opp kraft og derved beskytte mot inntrykking av fremme del av kupeen. Dermed blir det vanskelig å si at forsetet er trygt i slike biler, sier Lereim.
Alle tre anbefaler å kontakte bilforhandler hvis man er usikker på hvordan det er i egen bil.
Barn under 135 cm skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr (barnestol) som er riktig i forhold til barnets vekt (og høyde).
Lytt til Calisch snakke om bilsikring i Babyverdens podcast
Airbagen må kobles ut
Det viktigste kriteriet for å kunne ha barn i bilstol i forsetet, er at airbagen er koblet ut.
– Det er et livsviktig kriterium, sier Calisch.
– I noen biler er det en manuell bryter for å deaktivere airbagen, men i andre biler må man oppsøke merkeverksted for å få hjelp, sier Knutli.