Maling og baby

Av Janet Molde Hollund 22610
Er det greit å male når man har baby eller små barn i huset? Eller bør man ta spesielle hensyn?

Hvert år får Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) mange telefoner fra gravide og småbarnsforeldre om maling. Er det farlig å male når man har baby i magen? Hva med små barn, kan de ta skade av malingslukt? Har de gjort riktig i forhold til utlufting?

NAAF har i samarbeid med Helsedirektoratet og Norsk Forum for Bedre Innemiljø for barn laget faktaark med råd til nybakte foreldre om inneklima i babyrommet. Siden både astmatikere, allergikere, gravide og små barn er utsatte grupper, har vi derfor spurt om råd når en skal male med små barn i huset.

Lenger nede i artikkelen kan du også lese :

Hva sier malingsprodusenten Jotun?
Råd fra Giftinformasjonen

Planlegg i god tid
– Har du planer om å bli gravid, eller har helt små barn, ville jeg planlagt oppussing i god tid. Jeg tenker det ikke er ideelt å drive med oppussing fra man er gravid og til barna er et par år gamle. Da bør det i alle fall være mulig for den gravide eller de små barna å oppholde seg et sted hvor det ikke er malingslukt, sier Kent Hart, som er fagsjef for biologi og kjemi i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Velg vannbasert og miljøvennlig
Dette rådet gjelder hvis man har tid til å planlegge.
– En annen ting er hvis du MÅ pusse opp. Kanskje opplever du et samlivsbrudd, en brann eller må flytte. Da ville jeg prøvd å ta de beste valgene ut fra situasjonen de er i. Jeg vil råde folk til å velge vannbasert og miljøvennlig maling. Den inneholder mindre farlige løsemidler, sier Hart.

NAAF har vært med og utviklet to malinger som skal være ekstra vennlige for de med astma og allergi – Jotun Sens og Gjøko Bliss.
– Er de bra for våre medlemmer, er de bra for alle. Vær klar på hva du ønsker deg når du skal pusse opp, for anbefalinger kan ofte ta utgangspunkt i pris og andre ting enn det du er opptatt av, sier Gustavsen.

– For gravide og familier med små barn, anbefaler vi Jotun Sens, sier regional produktsjef Anne Favretto i Jotun.
– Malingen har liten lukt og ingen skadelig avdamping. Det lille som damper av når Sens tørker, blant annet vann, er ikke skadelig, sier hun.

Les mer hva Jotun sier om maling med små barn i huset lenger nede i artikkelen.

Mal på varme årstider
Kai Gustavsen, som er fagsjef for inneklima i NAAF, sier det beste er å pusse opp på varme årstider.
– Da får malingen tørke i god temperatur, og det er gode muligheter for skikkelig gjennomlufting. Hvor fort en maling tørker avhenger vær, utetemperatur og luftfuktighet. Og det er viktig at malingen får tørke skikkelig – både mellom hvert strøk og før barnet tar rommet i bruk, sier han.

Dersom du maler på kaldere årstider, eller luften er fuktig, råder Gustavsen deg til å skru opp temperaturen i rommet du pusser opp.
– Sørg først for at det ikke er noe som utgjør en brannfare, og skru gjerne ovnene helt opp på 27 grader. Da tørker malingen fortere. Så kan du sjokklufte innimellom for å få ut malingslukten, sier han.

Vask først – og sørg for god utlufting
Gustavsen råder de som skal pusse opp til å gjøre et godt grunnarbeid før selve malingen.
– Vask godt av veggene før du skal male. Bruk gjerne fuktig mikrofiberklut, og la det tørke skikkelig, sier han.

For å få skikkelig utlufting av rommet mens du maler, sier Gustavsen det kan være lurt å ha en bordvifte plassert ved et åpent vindu som blåser luften ut av rommet..
– Da får du blåst ut malingslukt og eventuelt pusse- eller sparkelstøv. Ved å ha viften stående på, skapes et undertrykk. Bare se til at ikke små barnefingre kan komme inn i vifta, sier han.

Dersom du ønsker å unngå malingslukt i resten av leiligheten eller huset, sier Gustavsen at det går an å prøve å isolere det rommet du jobber i.
– Bruk gjerne plast eller gamle tepper til å tette godt igjen døren, så slipper du at lukten og eventuelt pussestøv sprer seg, sier han.

Har du balansert ventilasjon, sier Gustavsen kan det kanskje være lurt å flytte ut av boligen i noen dager mens oppussingen pågår. Husk å tette avtrekksventiler med plast i det rommet arbeid pågår, slik at støv ikke kommer inn i ventilasjonskanalen.

Ulike overflater tar ulik tid å tørke
Hvor lang tid malingen tar å tørke, avhenger også hvilket underlag det er på veggen du maler. Gustavsen forklarer at glatte overflater tar kortere tid å tørke enn en overflate som er porøse eller har sprekker.
– Dersom det er sprekker og ujevnheter i overflaten, kan det samle seg noe mer maling i sprekkene – slik at det tar lenger tid før det blir tørt. Gi alltid all malingen god tid til å tørke, sier han.

Vent til lukten er helt borte
At malingen er tørr, er ikke nok for at rommet kan tas i bruk. Malingslukten bør også være helt borte.
– Det kan ta inntil fire uker, men det meste vil nok være borte i løpet av ei uke, sier Hart.

– Dersom du er sent ute med å male, og babyen kommer om et par uker, vil jeg heller anbefale å vente med oppussing av rommet til senere. I mellomtiden kan du heller skifte tekstiler og pynt, råder Gustavsen.

Lyse farger er «snillere»
En ting som mange kanskje ikke er klar over, er at fargen man velger har innvirkning på hvor mye bruksklar maling kan «lukte». Dette skyldes at fargepigmentene som vanligvis tilsettes kan påvirke både mengde og type kjemikalier i malingen.
– Lyse farger regnes som snillere maling, forteller Gustavsen.

– Velger du en lys maling, som for eksempel eggeskall, er det nesten ingen tilsetninger fra forhandleren. Men skal du for eksempel ha en dyp, mørk blå, kan det gjerne bli tilsatt nærmere ti prosent pigmenter av ukjent innhold i malingen, forklarer Hart.

Hart ønsker ikke å skremme eller gi inntrykk av at et nymalt rom kan være som en «overraskelsescoctail». Men han mener det er viktig at småbarnsforeldre tar kloke valg, og ikke maler bare fordi de synes en farge er litt kjedelig.
– Det ufødte barnet og de små barna er avhengige av at foreldrene gjør gode valg som tar hensyn til dem, sier Hart.

Andre tips fra NAAF for et trygt og godt klima på barnerommet:
– Velg varmekilder med lav overflatetemperatur
– Ikke plasser senger og møbler helt inn mot yttervegger, da det kan gi muggsopp. Dette gjelder spesielt i eldre hus. Et godt tips er at du kan bruke avstandsklosser mot veggen. Med cirka fem centimeters avstand mellom vegg og møbelet får du en god luftespalte, og du unngår at det blir fuktig og oppblomstring av muggsopp.
– Lag rom som er lette å rengjøre. Støvsuging er viktig, for kjemi lagrer seg i støvet. Er barnet så stort at det kan være med på støvsuging, kan dere jakte på hybelkaniner sammen – så blir det litt morsomt også.
– Kosedyr kan «kuldevaskes» og «solvaskes». Det vil si at du kan ha de ute i kald temperatur og sol, så får du drept eventuelle ting i bamsene.


Kilde: Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i NAAF


Hva sier malingsprodusenten Jotun?

Når du maler med små barn i huset:

– For gravide og familier med små barn, anbefaler vi Jotun Sens, sier regional produktsjef Anne Favretto i Jotun.
– Malingen har liten lukt og ingen skadelig avdamping. Det lille som damper av når Sens tørker, blant annet vann, er ikke skadelig, sier hun.

Dermed sier Jotun at du kan male selv om du er gravid eller har småbarn i huset.
– Mange ønsker å pusse opp barnerom, seng eller møbler nettopp når de venter barn. Mange flytter også i denne tiden, eller pusser opp større deler av den boligen de bor i. Da er det trygt å vite at man kan male uten å være redd for at det kan skade en selv eller barnet. Sens er anbefalt av Norges Astma- og allergiforbund (NAAF), sier Favretto.

Ifølge Jotun inneholder malingen ingen løsemidler og avgir ingen skadelig avdamping, og du slipper ubehagelig malingslukt, allerede under påføring.
– Når det gjelder gravide så kan de altså fint male med Jotun Sens, men husk god ventilasjon, sier Favretto.

Har dere noen anbefalinger i forhold til hvor lenge en bør vente før rommet tas i bruk etter maling?
– Normalt kan alle (inkludert gravide) ta i bruk rom malt med Jotuns interiørmalinger rett etter det er malt, med et mulig unntak for astma-allergikere. Vannet som fordamper bør uansett luftes ut. Astma-allergikere er ikke en homogen gruppe, så da kan en anbefaling være at man venter en 3-5 dager med god utlufting – sånn for sikkerhets skyld, sier Favretto.

Kan en bruke annen maling enn Jotuns Sens? Eller fraråder dere andre typer maling for gravide og de med små barn?
– Vi fraråder ikke å bruke våre andre interiørmalinger, men Sens er den vi anbefaler for astma-allergikere og til soverom for små barn med følsomme slimhinner. Som nevnt over er ikke astma-allergikere en homogen gruppe, men Sens er spesielt utviklet med tanke på at astma-allergikere kan male selv. Produktet er derfor utviklet med hensyn på at både lukt og emisjon skal være så lavt som over hodet mulig, avslutter Favretto.

Tilbake til innholdsoversikt


Råd fra Giftinformasjonen

Giftinformasjonen: Tenk sikkerhet under oppussingen
Det handler stort sett om akutte uhell når Giftinformasjonen tar imot henvendelser. I forbindelse med oppussing i hjemmet kan dette for eksempel dreie seg om produkter som maling, tynnere eller white spirit.
– Kontakt Giftinformasjonen hvis det har skjedd uhell med slike produkter. Ta vare på emballasje, slik at du kan fortelle hva du eller barnet har hatt et uhell med. Beskriv situasjonen og symptomene og anslå omfanget av problemet, for eksempel hvor store mengder du tror barnet har fått i seg, sier farmasøyt Lars Austdal i Giftinformasjonen.

Han forteller at folk som kontakter Giftinformasjonen er takknemlige for råd, og ofte blir beroliget.
– Dersom du eller barnet ditt har blitt eksponert for noe over kortere tid, går det i mange tilfeller helt bra. Når du kontakter oss, får du hjelp til å finne ut hvilke tiltak som trengs. Folk som ringer kan være redde for umiddelbar fare, men mange er også urolige for om dette innebærer en helserisiko på lang sikt.

Giftinformasjonen
Telefonnummeret til Giftinformasjonen: 22 59 13 00 – telefonen er døgnåpen.

Tenk også forebyggende
Austdal ber folk tenke sikkerhet når de pusser opp. Og er det småbarn i huset, må en være ekstra påpasselig.
– Mange er flinke til å holde produkter og utstyr utilgjengelige når de ikke jobber med det. Men er man i en oppussingssituasjon, kan det noen ganger glippe. Dersom barn må være hjemme når man driver med oppussing, må maling, andre kjemikalier og redskap oppbevares utilgjengelig for barna, også under bruk, påpeker han. Husk at barn er raske, nysgjerrige og lett får tak i ting mens du holder på med arbeidet!

– Sørg for god ventilasjon slik at det kommer frisk luft til hvis du jobber med for eksempel maling og løsemidler. Bruk verneutstyr hvis produsenten anbefaler det, sier Austdal.

Når løsemidler fordamper, kan de virke irriterende om de inhaleres.
– Du kan oppleve luftveisproblemer som hoste, irritasjon og lett pustebesvær. Dersom du har pustet inn konsentrerte løsemidler, kan du bli trøtt, svimmel, kvalm og få vondt i hodet, forklarer Austdal.
En del produkter kan ha en ubehagelig lukt.
– At noe lukter sterkt trenger ikke å bety at produktet er farlig, men sterke lukter er ubehagelige å puste inn. Kontakt Giftinformasjonen om du er usikker, så hjelper de deg videre, sier Austdal.

Dette gjør du om uhellet er ute:

Dersom du/barnet får noe i øynene:
Dersom barnet eller du selv har fått noe i øynene kan dere umiddelbart begynne å skylle med lunkent vann i myk stråle fra dusj eller spring.

Hvis barnet får i seg:
Maling til hus og interiør: En liten mengde, for eksempel om barnet putter en pensel i munnen, er ofte ufarlig, men det kommer an på hvilken maling en bruker. Akrylmaling eller vannbasert maling kan gi reaksjoner som mageplager, og er i utgangspunktet mindre farlige enn løsemiddelbasert maling. Noe som er blitt svært populært er kalkmaling, men det er mer problematisk. Kalkmaling kan være etsende på slimhinner og øyne. Det er viktig at du følger instruksjonene produsenten har angitt  i forhold til verneutstyr hvis du maler med kalkmaling og at du raskt kontakter Giftinformasjonen ved et uhell.

White spirit: Det kan være farlig dersom barnet smaker på eller drikker white spirit. Akutt behandling kan være nødvendig, spesielt hvis white spirit kommer ned i lungene, men man trenger ikke alltid legehjelp. Ring Giftinformasjonen umiddelbart for å få hjelp til vurdering av situasjonen. Er det sterke symptomer, ringer du 113.

Giftinformasjonen ønsker å skreddersy veiledningen til den enkelte:
Giftinformasjonen vurderer symptomer og risikofaktorer i hvert enkelt tilfelle. De snakker med innringer om hva de skal se etter, og prøver sammen med innringer å finne ut hvor mye barnet/personen kan ha fått i seg. Dersom det er behov for legehjelp, kartlegger de hvor langt det er til legevakt osv. Dersom det ikke er snakk om store mengder, produktet anses som mindre problematisk og tilstanden er stabil, blir en gjerne enige om en plan for videre observasjon. Giftinformasjonen ønsker å skreddersy veiledningen til den enkelte.

Kilde: Farmasøyt Lars Austdal, Giftinformasjonen

Tilbake til innholdsoversikt

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: